The start of spring

Als we ergens troosteloos van worden dan is het wel van 6 maanden kou, sneeuw en ander bevroren water. We hebben dit jaar lang moeten wachten op de zon en toen hij er eindelijk was, bleef het alsnog koud. Helaas hebben we het qua weer niet voor het zeggen en dat is misschien maar beter ook. Toch nodigde de afgelopen maanden niet uit om te gaan vissen. Bevroren water is niet onze grootste vriend en onszelf een Eskimo voelen in een witte bivvy gaat ook te ver. Gelukkig lijkt aan dit alles een einde te komen. Het voorjaar staat nu echt voor de deur en lijkt met beide handen op die deur te rammen!

Ze laten zich weer zien!

Als ik ergens blij van wordt dan is het wel een stukje fietsen langs mijn geliefde wateren. De wateren is spe zijn qua bezetting niet wonderbaarlijk maar ik heb bij allen wel een herinnering. Ondanks dat je de vissen op desbetreffende wateren enorm goed kent, zijn het niet vissen die je perse tweemaal moet vangen. Het is voor mij dan ook veel mooier om ze op een lentedag te zien liggen in het eerste zonnetje. Het simpele idee dat ze ook deze winter weer hebben overleefd is al fijn! Elke winter houdt ik toch mijn hart weer vast. De gemeente wateren hier zijn allen erg modderig en ik heb het idee dat vooral in deze economisch zwakte tijden het bijhouden van de wateren geen prio 1. heeft. Bezuiniging is een toverwoord deze tijd!


Laat het maar snel zomer worden! Zowi Wanrooij met een kleine schone

Cultuurwater

Als je net als ik graag een stukje fietst langs alle wateren, dan zie je vrijwel overal een vast patroon. De karper ligt op de zon en het liefst op dat deel van het water waar de wind ook nog eens geen vat heeft. Ze hebben de gave om de kleinste temperatuurverschillen te voelen en aangezien de temperatuur enorm belangrijk is voor de stofwisseling van onze vrienden, zullen ze dan ook niet zo snel op koudere plekken aanwezig zijn als er veilige warmere plekken in de buurt zijn. Wij vissers kunnen hier dan ook optimaal gebruik van maken. Afgelopen weekend heb ik eens geobserveerd waar de karpers precies uithingen op diverse wateren en ik vond al vrij snel azende karper op nog geen halve meter water in het kantje. Uit de wind en in de zon. Simpele woorden voor het prille voorjaar.

Kanalen en rivieren

Toch is het lokaliseren van karper niet overal even makkelijk. Op de kleine cultuurwatertjes is het vaak niet heel erg moeilijk. Op de kanalen, rivieren en grote plassen en meren, wordt het al een ander verhaal. Ik zelf vis voornamelijk op kanalen en weet dat het soms lastig is om ze te vinden. Toch heb ik altijd enkele punten waaraan ik vasthoudt. Zo zoek ik dit jaargetijde altijd naar overgangen van diepe naar ondiepe plekken. Dit kunnen acute overgangen zijn maar ze kunnen ook prima strekken over een 100 meter. Deze overgangen zijn mijn inziens belangrijk. Het dagdeel zal de karper vaak te vinden zijn in de ondiepe (veilige) oevers waar het water door de zon iets warmer is. Als de avond valt dan zakt juist de temperatuur van het ondiepe water en zullen de karpers eerder geneigd zijn dieper water te verkiezen.

Toch geldt dit niet op elk kanaal. Er is ook geen feitelijke wetenschap en dat komt simpelweg doordat elk water anders is. Er zijn namelijk bij bovenstaande nog enkele kantregels die op sommige wateren extra van toepassing zijn. Zo zal een kanaal wat stroomt, wat de meeste kanalen doen, zowel in de kant als in het midden een vrij gelijke temperatuur kennen. Ligt een deel van het kanaal uit de stroming, een zijtak of een simpele uitgeerodeerde oever, dan heb je kans dat de temperatuur daar wel hoger ligt. Ideale hotspots. Een andere kanttekening is dat karpers in het prille voorjaar lang niet altijd de oevers meer mijden. Vorig jaar hebben we dit vooral kunnen constateren op Lac de Serriere waar de karpers de gehele dag en nacht zich in de ondiepe kantzones bevonden. Nu is Serriere geen kanaal maar het gegeven is hetzelfde. Als de nachten niet meer zo koud zijn dan koelt het water in de kant ook minder snel af. Serriere had daarbij de pech dat door het midden van het water een koude waterstroom liep waardoor juist de randen van het meer interessanter waren voor ze! Alles draait om temperatuur.
 

Succes dit voorjaar!

Op plassen heb ik in het voorjaar veelal hetzelfde gezien. Vooral de ondiepe plekken die je normaal geen kans geeft, leverde nu juist vis op. Ondanks dat op drukbeviste plassen de karper vaak pas in de avond naar de kant komt, zie ik vooral in het prille voorjaar dat ze overdag juist de kant prima kunnen waarderen. Als je op plassen vist met flinke schommelingen in de bodem dan is niet enkel de kant meer interessant. Vooral de taluden die uit de wind liggen, zijn veelal favoriet. De onderkant van een taluud is veelal een goede voedingsplaats waar vuil zich ophoopt en trek daardoor vis aan. Een taluud is vaak een stukje ondieper en het water is er warmer. Als laatste is de kant van het taluud die uit de wind ligt ook een prima rustplek. De taluden hebben mij echt extra vis opgeleverd!

Waar je ook vist, de temperatuur van het water heeft in het prille voorjaar een belangrijke rol in de plaats waar de karper zich bevind. Door een stijgende temperatuur van het water zal de vis minder passief worden, meer bewegen en meer gaan eten. Dit fenomeen gaat door totdat het water boven de 12 graden komt en andere aspecten belangrijker worden dan temperatuur. Zaken als beschikbaarheid van voedsel en bescherming zullen een hogere prioriteit hebben. Veel succes dit voorjaar!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.