Tussen zwijgen & gillen: De herfstschub

Het is bijna donker als ik de rig met een onderhands worpje op de stek leg. Het lood komt met een ferme tik neer en dat is voor mij de bevestiging dat hij op de juiste plek ligt; onder het overhangende takje op zo’n drie meter diepte. De andere hengel wordt zijwaarts ingegooid, want veel ruimte om te werpen heb ik hier niet. Bij deze hengel duurt het ongeveer vijf seconden langer voor het lood te bodem raakt en ik laat de lijn goed afzinken. De hangers liggen op de grond en de lijnen slap. Het wachten kan beginnen.

Hoewel een nieuwe stek altijd enige twijfel en spanning met zich mee brengt heb ik er wel vertrouwen in. Tijdens mijn voersessies ben ik geen andere vissers tegen gekomen en dat biedt mogelijkheden. De lage hengeldruk zou het een stuk makkelijker moeten maken om vis op het voer te krijgen en hopelijk wordt de arbeid beloont.

Door de twee vroege diensten die ik heb gedraaid ben ik bekaf. Rond half negen sluit ik onbedoeld mijn ogen en midden in de nacht ontwaak ik. Ik heb het gevoel dat het grootste gedeelte van de nacht er al op zit, maar het blijkt pas half twee te zijn. Redelijk wakker staar ik naar de boom voor mijn neus. De hengels staan buiten mijn zicht en ik schrik daarom ook behoorlijk als de sounderbox naast mijn hoofd plots begint te krijsen! Het is de dieper gelegen hengel die ligt te stuiteren op de steunen en na het aanslaan komt de vis direct naar de oppervlakte. Dit is me de laatste tijd vaker gebeurd en het zijn onplezierige drils waarbij de vis vaak over de lijn rolt in de bovenste waterlagen. Ik zie geen hand voor ogen, maar de druk op de hengel geeft aan dat het een goede vis betreft. Mokkend ligt hij aan de oppervlakte en traag loopt de lijn van de molen. Een paar seconden later is het over en het lood schiet het water uit.


Tucked away


Ik baal als een stekker en controleer de rig op beschadigingen. Hij blijkt helemaal in orde en dus schuif ik het maar af op de factor pech. Het aas wordt snel weer in positie gebracht en een handvol boilies wordt verspreid over de stek gevoerd. Als ik weer in de slaapzak lig begint het langzaam te regenen en de rest van de nacht blijft nat en stil. Naarmate het lichter wordt neemt de hoop op een tweede aanbeet af. Ik ken het water namelijk als een typisch nachtwater en verwacht de aanbeten hier rond twee en vier uur in de nacht. Ik besluit om tot een uur of tien door te vissen en dan de zooi op te pakken.


De haak zit perfect


Rond kwart voor negen is het dan toch weer raak. Dezelfde delkim zingt zijn lied en na het oppakken van de hengel krijg ik even een slecht gevoel. Ook deze vis komt direct naar de oppervlakte. Gelukkig zeilt hij vervolgens rustig naar rechts en begint er een normale dril, die een aantal minuten later eindigt met een gevuld net. Een donkere schubkarper met een opvallend roodgekleurde buik ligt op de mat. De haak zit perfect en de lengte van de rig lijkt goed gekozen. Het geeft weer wat extra vertrouwen na het losse van de eerste aanbeet. De hoge twintiger heeft een prachtige herfstjas aan en wordt, met behulp van de zelfontspanner, vereeuwigd. Rustig zwemt hij daarna uit mijn handen.


De herfstschub


Niet lang na de vangst wordt het natte spul op de trolley gegooid en het restant uit de boiliebag gevoerd over de stek. Met twee aanbeten tijdens deze eerste nacht ben ik zeker niet ontevreden en uiteraard wordt er rustig doorgevoerd voor de volgende sessie(s). Ik ben immers bijzonder benieuwd wat er nog te wachten staat en hoop jullie daar de volgende keer meer over te kunnen vertellen ;)

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.