Tussen zwijgen & gillen: De try-out

Het loopt tegen tienen als ik mijn auto het parkeerterrein van mijn werk af stuur. De eerste Koningsnacht is begonnen en er is genoeg volk op straat in het hartje van Utrecht. Zij gaan voor een avondje feesten in de kroeg en op de pleinen, bewapend met een volle portefeuille. Ik ga voor een feestje aan de waterkant, bewapend met drie hengels en wat andere benodigde materialen. 

Een kleine twintig minuten later parkeer ik mijn auto op een verlaten parkeerterrein in een industriegebied. Het is nog droog, maar in de verte ontvouwt zich een mooi schouwspel met bliksemschichten en dreigende bewolking. Met de reële kans op een nat pak zet ik eerst mijn paraplu op langs het kanaal en maak ik eerst mijn slaapplaats in orde. Dat is inmiddels routine geworden en kost me een paar minuten. De verse rigs worden voorzien van een aasje en de lijnen gaan voor het eerst richting de bodem van het Amsterdam Rijnkanaal. Een paar boilies en tijgernoten op de bodem van die enorme bak met water. Waar begin ik aan?


Beste jongens


Terwijl de eerste vrachtschepen passeren stel ik de gevoeligheid van de beetmelders in. Ze gaan steeds ongevoeliger en uiteindelijk ben ik tevreden. Af en toe een piepje door drijfvuil kan ik hebben. Twee lijnen liggen strak langs de beschoeiing de derde een paar meter uit de kant richting de vaargeul. Ik ben van origine echt geen kanaalvisser en dus is alles even wennen, maar de verplaatsing van het lood valt me alleszins mee na een aantal schepen. Alle drie de lijnen zijn voorzien van een 170 grams inline lood en enkel de lijn die richting de vaargeul ligt wordt af en toe verplaatst.


Waar begin ik aan?


De drukke werkdag heeft zijn sporen achtergelaten en het duurt niet lang voor mijn ogen dichtvallen. Rond vijf uur in de morgen vraagt de middelste hengel om mijn aandacht. Aan de piepen te horen heb ik wat drijfvuil in de lijn hangen en dat blijkt te kloppen. De lijn wordt opnieuw ingegooid en ik besluit gelijk even de andere hengels te controleren. Als ik bij de linker hengel arriveer (die ongeveer dertig meter verderop tussen de begroeiing staat) valt me direct op dat er iets niet klopt. Een kort stukje lijn wappert in de wind voor de hengeltop. De voorslag is volledig doormidden. Ik heb geen enkele indicatie gehad dat ik een aanbeet zou hebben gehad en dus gaan mijn vermoedens naar een mosselbank onder de kant. De lijn lag immers met een toploodje op de bodem en wellicht dat deze door de stroming is gaan ‘schuiven’ over de aanwezige mossels. Ik baal behoorlijk, want deze hengel schatte ik in als de hengel met de meeste kans op een aanbeet. Anderzijds ben ik blij dat ik voor de zekerheid alles even controleerde zodat de productieve ochtenduurtjes nog benut kunnen worden.


Ik heb het meest vertrouwen in de linker stek


Terwijl ik de ochtend gebruik om even uit te rusten passeren tientallen binnenschepen mijn stek. Het werk gaat gewoon door op deze dag waarin het ganse land in oranje kledij staat te huppelen. Actie op de stek blijft verder uit en rond het middaguur is het mooi geweest. Even snel onder de douche op mijn werk en weer aan de bak. De eerste ARK sessie zit er op en het is me bevallen. Binnenkort weer terug voor een revanche.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.