Tussen zwijgen & gillen: Gefopt

De goede sessie van vorige week staat nog vers in het geheugen en afgelopen weekend ben ik nogmaals aan de plas geweest. Ditmaal niet voor een sessie, maar als gast bij een regionaal jeugdviskamp dat werd georganiseerd door De KSN regio Brabant. Tien gemotiveerde knullen zaten verspreid rondom het water te vissen en overdag werden er een aantal korte presentaties gehouden. Gedurende het weekend werden er slechts een paar vissen gevangen, maar de sfeer was top en daar draait het om bij zo’n kamp! Je ziet immers toch vaak dat er met viskampen en wedstrijden weinig wordt gevangen en dat de hengeldruk de vissen redelijk passief houdt. Reden genoeg om twee dagen na het jeugdviskamp zelf weer richting de plas te gaan voor een instant nachtje.

Ik arriveer vroeg in de middag en besluit eerst mijn ogen eens de kost te geven. Een flinke wandeling rond het water levert weinig gespotte vis op, maar er liggen er (uiteraard) wel een paar in het duikgebied. Benieuwd of er wel vis zit laat ik een paar handjes tijgernoten achter onder een stijl kantje in dit gebied en zet vervolgens koers richting de bospunt. Deze stek biedt diverse mogelijkheden en je hebt er een fraai overzicht van het water. Als ik na het opzetten van de spullen een stukje ga varen zie ik een grote spiegel wegzwemmen vanaf het aangevoerde plekje. De spiegel zwemt parallel aan de boot en in het heldere water herken ik haar als de grote rijenkarper die ik vorig jaar als eerste wist te vangen. Het is een imposant gezicht als deze donkere vis zich met haar logge lijf door het water slaat. De tijgernoten op het plekje zijn weg en ik verdenk de rijen ervan dat ze hiervoor verantwoordelijk is. Het plekje kan alleen struinend worden bevist en ik besluit me te focussen op het vinden van nieuwe spots die ik de komende nacht kan bevissen.


MacGuyver zou er jaloers op zijn


In de hoek links van mij zie ik een aantal kleinere vissen tussen het wier zwemmen. Deze hoek is relatief ondiep en bevat veel wier, maar er zijn een aantal open plekken te vinden die het proberen waard zijn. Op een aantal kaalgevreten plekjes strooi ik wat tijgernoten en ik plaats er twee op de rig. Door het onderste nootje te voorzien van een stukje kurk blijft het geheel mooi uitgebalanceerd op de bodem staan en valt het net iets meer op ten opzichte van het overige ‘grondvoer’.


Een harde plaat tussen het vele wier


De andere twee hengels gaan richting de 7,8/8,0 meter waar ik vorige week de actie kreeg. Deze plaat is tamelijk hard en wiervrij. Bovendien komt het gros van mijn aanbeten van die twee hengels en dat wekt automatisch vertrouwen. Het weer is deze week wel compleet anders, maar ik ben er van overtuigd dat de vissen deze plaat bezoeken. Ik kies hier wederom voor een chod en een snowman en na het inleggen van de hengels verspreid ik met de voerpijp een paar handen boilies over het gebied om ze te laten zwemmen.


Ik laat wat tijgernoten achter op de open plekjes


De spoedreparatie die ik een dag voor de sessie heb uitgevoerd aan mijn rubberboot lijkt trouwens zijn vruchten af te werpen. Na negen jaar trouwe dienstverlening ontdekte ik vorige week dat er een flinke scheur in de spiegel van de boot zat (zowel aan de binnen- als de buitenkant). Hierdoor sijpelde het water flink de boot in en dat was zeker niet te repareren met een standaard plaksetje. Met een bus montagekit en een lap overgebleven vijverfolie lukte het om het gat redelijk af te dichten en ik was dan ook benieuwd hoe het zich zou houden. So far so good, want er komt geen druppel water onder het folie vandaan! Hopelijk houden mijn ‘MacGyver skills’ lang stand, want een boot is hier redelijk onmisbaar en het vakantiegeld is inmiddels al uitgegeven ;)


De tijgernoten worden uitgebalanceerd met een stukje kurk


Als de avond valt blijft het angstvallig stil op de stek. Af en toe een loos piepje houdt me scherp, maar tot aanbeten komt het niet. Ik besluit de slaapzak maar in te gaan en rond één uur in de nacht komt er met regelmaat gepiep uit de linker delkim. De bobbin beweegt nauwelijks, maar de top trilt iets en dat is een sein om aan te slaan. Ik sla aan, houd druk op de lijn en vaar direct met de hengel naar de plek waar het aas lag. Daar aangekomen trek ik het hele zaakje zonder vis naar boven. Het is goed mogelijk dat ik iets te voorbarig ben geweest met het aanslaan en ik last had van de kleine visjes op het water. De rig wordt direct weer op zijn plek gelegd en een handje tijgers gaat er overheen.

Rond vier uur in de nacht volgt er dan toch een heerlijke run uit één van de dieper gelegen hengels. Na de aanslag wordt al vrij snel duidelijk dat het geen grote tegenstander is, maar iedere vis is welkom. Een korte dril levert een klein schubkarpertje op van iets over de 5 kg. Het visje krijgt een ticket terug naar huis en de rig wordt voorzien van twee verse bollen. Ik ben tevreden met de ze vis voor zonsopkomst, want het gros van de aanbeten heb ik tussen 06.00 uur en 11.00 uur gehad en ik vermoed dat er nog wel wat zal volgen.


Mijn wekker


Tegen de verwachting in kan ik echter rustig uitslapen. Er volgt geen actie meer en met de stijgende temperatuur trekken veel vissen naar de oppervlakte. In het duikgebied liggen er tientallen met de rug boven water en al varende zie ik meerdere vissen zwemmen op half water. Ook een grote schub komt langs de boot zwemmen en gezien de grootte van de vis zou het maar zo mijn vangst van vorige week kunnen zijn. Als ik de voerstekjes tussen het wier inspecteer blijkt dat deze allemaal leeggegeten zijn. Dat voelt toch als een gemiste kans en als ik iets verderop een dikke rug van een spiegel tussen het wier zie verdwijnen weet ik dat ik hier snel weer terug zal zijn voor een herkansing!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.