Tussen zwijgen & gillen: Hunting Season

Als visser hop ik graag op en neer tussen verschillende wateren en blijf ik zelden ergens lang rondhangen. Er zijn immers zoveel schitterende plekjes om te bevissen met ieder hun eigen visbestanden en unieke wezens. Natuurlijk trekt niet ieder water evenveel en soms heb je gewoon een klik met een water, of juist een vreemde verstandhouding. Dat laatste is bij mij een beetje het geval bij het water van VC de Meeren, dat ik ook vaak ‘het syndicaat’ noem. Inmiddels heb ik voor het vijfde jaar op rij een vergunning van dit prachtige water in bezit, maar ieder jaar lijkt er wel iets te gebeuren waardoor mijn plannen verwateren. Elk jaar opnieuw maak ik goede plannen en concludeer ik in december dat het allemaal niet zo liep als verwacht. Zou het dit jaar anders gaan?

Een heerlijk water
Een heerlijk water

Begin 2017 heb ik mij voorgenomen om het voorjaar aan het water bewust aan mij voorbij te laten gaan. Het water is op veel plekken diep (gemiddeld 8 meter) en komt qua temperatuur langzaam op gang. Daarom koos ik er bewust voor om wat andere (ondiepe) wateren in mijn eigen omgeving te bevissen en mij voor de visserij op het syndicaat te focussen op de zomer- en najaarsmaanden. Een nadeel daaraan is dat er ook direct meer vissers actief zullen zijn, maar dat neem ik dan wel op de koop toe. Een ritje naar ‘de Meeren’ neemt voor mij zo’n 50min in beslag en langdurig voeren is daardoor lastig. Het zal dus vooral neerkomen op instant visserij en/of voerplekken van een aantal dagen.  Dat heeft nadelen, maar ook zeker voordelen. Met de drukte ben je immers niet aan je voerstek gebonden en kan je actief achter de karpers aan op basis van observaties.

De oude rijen ving ik inmiddels twee keer, de top 3 ontbreekt
De oude rijen ving ik inmiddels twee keer, de top 3 ontbreekt

In de voorgaande vier jaren heb ik toch al aardig wat mooie vissen in het net mogen trekken, waaronder ook diverse vissen uit het oudere bestand. Hier hebben jullie in eerdere blogs al het een en ander over kunnen lezen. Deze oudere spiegelkarpers zijn stuk voor stuk juweeltjes en tevens de ouderdieren van het overige bestand, dat inmiddels ook flink aan de weg begint te timmeren. Zo worden er steeds meer jonge vissen gevangen rond de 15 kg grens en dat is natuurlijk super voor de visserij. Eén van de mooiste ouderdieren, de oude rijen, ving ik inmiddels tweemaal, maar de traditionele top 3 van het water ontbreekt nog op mijn lijstje. Dat brengt mij gelijk bij mijn doel voor dit jaar, want als ik 1 van die 3 toppers zou weten te vangen dan ben ik zeker tevreden. We hebben het in dit geval over drie prachtige spiegels, genaamd: ‘de Mooie’, ‘de Dooie’ en ‘Scar’. Dit zijn stuk voor stuk vissen die het klappen van de zweep kennen en waar misschien een andere tactiek voor gekozen zal moeten worden. Daarover zal ik mijn gaandeweg het seizoen gaan beraden, eerst maar een paar losse sessies vissen om er weer een beetje in te komen.

De ultieme prijs: De Mooie (in handen van Erik)
De ultieme prijs: De Mooie (in handen van Erik)

Afgelopen vrijdagnacht is mijn seizoen op het syndicaat geopend met een instant sessie van één nachtje. Na aankomst bleek er nog één andere visser aanwezig te zijn en in de hoek naast hem lagen veel vissen aan de oppervlakte die voor mij onbereikbaar waren. Aan de andere kant van het water, in de ondiepe modderhoek, trof ik gelukkig ook een flink aantal vissen aan die rustig over de ondieptes zwommen. Ik nestelde me in de hoek en positioneerde drie hengels over de baai, maar al snel was het over met de aanwezigheid van de vis. De kans is groot dat dit door de hengeldruk en rumoer op de stek kwam, maar ik had het vermoeden dat de vissen in de vroege ochtend weer terug zouden keren en bleef daarom zitten. Na een stille nacht met een goede nachtrust bleek dat de vissen andere plannen hadden gemaakt. Ze laten niet in mijn hoekje, maar waren massaal aanwezig in het voor hun veilige duikgebied. De eerste nacht leverde dan wel geen vis op, maar ik was er weer even geweest en had de sfeer weer geproefd. Ik heb er zin in en wat mij betreft is de jacht geopend!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.