Tussen zwijgen & gillen: Strategos

Na twee drukke beursdagen wilde ik zondagavond alleen nog maar op de bank liggen met een biertje en een film waar je weinig bij na hoeft te denken. Dat is gelukt, want van de film heb ik uiteindelijk weinig onthouden. Mijn hoofd zat even bij het komende visseizoen. Welke wateren worden het dit jaar, welk aas ga ik inzetten en welke tactiek zal ik gaan volgen? Na twee dagen karperpraat liep mijn hoofd over van motivatie en zo’n beurs is dan ook een uitstekend moment om aanvalsplannen voor het komende seizoen in grote lijnen uit te zetten. 

Al sinds ik vis ben ik redelijk wispelturig in de keuze van mijn viswateren en de plannen. Dat weet ik en daar heb ik altijd vrede mee gehad. Mijn wisselende werkomgeving helpt hier niet echt bij, maar dit jaar wil ik toch iets meer vastigheid gaan inbouwen. Ik zal niet alle plannen uit de doeken doen (anders blijft er weinig over voor de rest van het jaar), maar een paar zaken wil ik wel met jullie bespreken. 

Welk aas ga ik dit jaar inzetten?
Welk aas ga ik dit jaar inzetten?
Foto: Frank Avezaat

Scherper dan ooit

Een doel voor dit jaar is om nog scherper te gaan vissen. Uiteraard geldt dat voor de tactiek, maar in dit voorbeeld vooral voor de techniek en de keuze van het materiaal. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat er winst te behalen valt door de gebruikte haken (vanuit de verpakking) zelf nog scherper te maken. De eerste prik is immers goud waard en dat gaat natuurlijk veel beter met een vlijmscherpe haak. Het enige materiaal dat ik afgelopen beurs heb aangeschaft is dan ook een setje van JAG om mijn haken handmatig te verscherpen. Ook de gebruikte rigs en materialen zullen nog eens goed onder een vergrootglas worden gelegd om er zeker van te zijn dat alles tot in de kleinste details klopt.

Dit jaar wil ik scherper gaan vissen dan ooit tevoren
Dit jaar wil ik scherper gaan vissen dan ooit tevoren
Foto: Frank Avezaat

Freestylen in het (vroege) voorjaar

De eerste maanden van het jaar bieden de mogelijkheid om nog lekker te gaan freestylen door de omgeving en verschillende wateren te gaan bevissen. De karpers zijn veelal nog niet helemaal op gang gekomen en het zijn toch vaak de ondiepere wateren waar de eerste successen te behalen zijn. In deze periode kan ik mijn eerder aangehaalde wispelturigheid dus nog lekker de vrije loop laten. Korte sessies voor en na mijn werk zullen worden gevist op verschillende wateren in de omgeving, zowel instant als op voerplekjes van één tot drie dagen. 

Ook staan er in de voorjaarsmaanden twee korte tripjes gepland naar een openbaar water in het Franse land. Samen met vismaat Bob zal er hard geknokt moeten worden om succes te behalen op het lastige water, maar de vissen die er zwemmen zijn het dubbel en dwars waard.

Het voorjaar staat in het teken van korte sessies op verschillende wateren
Het voorjaar staat in het teken van korte sessies op verschillende wateren
Foto: Frank Avezaat

Zomer en najaar aan het Syndicaat

Zoals jullie in mijn (video)blogs hebben kunnen zien ben ik de afgelopen twee jaar actief geweest op het syndicaat van VC de Meeren. Het aantal nachten dat ik er tot nu toe heb gevist is veel minder dan ik me vooraf had voorgesteld, maar in die korte periode is me duidelijk geworden dat het visbestand op dit water echt fantastisch is. Het wordt gekenmerkt door de vele, fraai beschubde, spiegelkarpers die er hun ronden zwemmen en de toplaag van het bestand begint zelfs echt groot te worden. Zo is de topvis van het water (‘de Mooie’) afgelopen november zelfs op 23,4 kg gevangen en dat is een groei van bijna 3 kg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder! Als ze deze groei vasthoudt dan zwemt er volgend jaar misschien wel een heuse Nederlandse vijftiger op het water! Buiten het gewicht van deze vis is het ook nog eens een prachtig exemplaar en je zult begrijpen dat ze hoog op mijn verlanglijstje staat. Bekijk de foto van haar vangst door een andere vergunninghouder in augustus van het afgelopen jaar maar eens…

‘De Mooie staat dit jaar hoog op mijn verlanglijst’
‘De Mooie staat dit jaar hoog op mijn verlanglijst’
Foto: Frank Avezaat

Ook de andere vissen groeien gestaag door en de toekomst van het water ziet er daarmee rooskleurig uit. Dit jaar wil ik er dan ook echt serieus aan de slag gaan en het is mijn doel om het merendeel van de beschikbare visnachten, in de zomer en het najaar, aan dit water te besteden. Buiten die nachten om zal ik ook nog wel andere wateren bevissen, maar dan voornamelijk tijdens korte sessies voor en na het werk.

Videoblogs

Het afgelopen anderhalf jaar heb ik vijf videoblogs gelanceerd. Het maken van deze blogs is leuk om te doen en de reacties zijn steeds heel lovend geweest. Zelfs mijn collega’s complimenteerden me regelmatig met de filmpjes, terwijl ze zelf echt niets met vissen hebben. Doordat ik vrijwel altijd alleen aan de waterkant ben is het filmen echter niet altijd even gemakkelijk en neemt het veel tijd in beslag. Dit zorgt er dan ook voor dat het vaak lang duurt voor een nieuwe videoblog klaar is. Om toch vaker een videoblog te kunnen afleveren zal ik deze het komende jaar flink gaan inkorten en terugbrengen naar afleveringen van 7 a 8 minuten (nu vaak 15 a 16 minuten). Hiermee hoop ik jullie dus vaker te kunnen voorzien van leuk beeldmateriaal.

Zoals je ziet zijn de plannen in grote lijnen wel duidelijk. 2015 belooft een mooi jaar te worden en ik hoop in december dan ook terug te kunnen kijken op een geslaagd seizoen. Tot die tijd zal ik jullie regelmatig up to date houden via mijn blogs. 

Happy hunting!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.