Tussen zwijgen & gillen: Tijgers en ijsberen

Het is middernacht als ik arriveer op een parkeerplaats in Eindhoven. Kevin staat me al op te wachten met zijn materiaal en zijn auto. De handen worden geschud, het materiaal uit mijn auto wordt overgeladen en na een kwartiertje stuurt Kevin de Berlingo de snelweg op, richting midden Frankrijk.

De reis verloopt voorspoedig en rond een uur of zeven in de morgen arriveren we op de plaats van bestemming. Als we het plaatsje in rijden zien we gelijk het kanaaltje waar we voor komen. Het kanaaltje voldoet aan onze verwachtingen en is niet al te breed. Gedurende de ochtend rijden we langs enkele sluisstukken van het kanaal en strooien we wat boilies en tijgernoten op stekken die we vooraf al op het oog hadden. De vergunningen worden aangeschaft in de plaatselijke bar en tot dusver loopt alles op rolletjes.
 
Wanneer we het terrein van de camping op rijden blijkt dat onze trip toch iets anders ingedeeld zal moeten worden. De camping is namelijk nog gesloten en zal pas een week later openen. Gelukkig kent het kanaal enkele nachtviszones zodat we toch ergens terecht kunnen en rond het middaguur starten we onze visserij in de plaatselijke haven. In het totaal worden er vier hengels verspreid over interessante stekken in het haventje. Het nachtje doorhalen eist zijn tol en we crashen op de stretcher in het Franse zonnetje. Na een paar uurtjes slaap zijn we mogelijk nog brakker dan daarvoor en we zitten rustig de avond uit. Een uurtje na zonsondergang wordt het materiaal ingepakt en rijden we naar de eerste ‘nachtstek’. Zelf vis en slaap ik onder een brug waar het kanaal een stukje wordt versmald. Kevin vist iets verderop en slaapt onder een heldere hemel.


Brugstek


De nacht verloopt zonder enige vorm van actie, maar dat biedt ons wel de mogelijkheid om een beetje bij te slapen. Die middag verkennen we de omgeving en rijden we langs een aantal afgesloten wateren die worden aangegeven in het boekje ‘nachtvissen in Frankrijk’ en de folder die bij de vergunning is afgegeven. We spreken enkele Franse vissers en rijden een stuk langs een nabijgelegen rivier, maar we besluiten onze sessie toch gewoon uit te vissen aan het kanaal.

Die avond bevissen we wederom een haven, maar ditmaal op een ander sluisstuk. We kiezen bewust voor de havens omdat we denken dat er daar altijd wel vissen rondscharrelen op zoek naar voer en een veilige plek. We krijgen hier bezoek van twee verschillende Franse vissers. Een van hen geeft ons interessante informatie over het sluisstuk waar we op dat moment op vissen. Het gemiddelde gewicht van de vissen is hier volgens hem niet hoog, maar er zou ook een grote vis op het sluisstuk zwemmen.


De eerste vis van de sessie


Rond 19.30 uur komt er eindelijk leven in de brouwerij. Een van mijn boilies is gevonden door een kleine karper, die kopschuddend wegzwemt van de plaats waar hij gehaakt is. Kort na de aanslag schiet de vis los. Uiteraard baal ik even van de losser, maar we weten gelukkig zeker dat het een hele kleine vis betrof en dat verzacht de teleurstelling een beetje.

Als Kevin naar de plaatselijke pizzabakker is voor ons avondeten vertrekt er vanuit het niets een hengel vanaf zijn stek. Ik moet flink sprinten om snel bij de hengel te zijn en land vijf minuten later een puntgave spiegelkarper van 7 kg. De eerste vis is binnen! Ik besluit de vis even in het landingsnet te bewaren tot Kevin terug is en vijf minuten later wordt deze eerste vangst op de foto gezet. We hebben besloten ‘vis om vis’ te vissen en de volgende run is dus voor Kevin.


De tijgernoten vielen in de smaak


Gedurende de avond blijkt dat één van de gevoerde boilies snel wordt ‘aangevallen’ door dwergmeerval. De tijgernootboilie die we ook hebben meegenomen blijkt hier geen last van te hebben en dus vissen we voornamelijk met die boilie en tijgernoten. Nog voor middernacht volgen er enkele piepen op een afstandshengel die in een versmalling bij een brug is weggelegd. Kevin drilt de vis rustig af en een puntgave bleke spiegel wordt niet veel later op de onthaakmat gelegd. Met zijn 12,5 kg hebben we nu ook een mooie twintiger te pakken en het vertrouwen op een goede nacht stijgt met de minuut.

Enigszins verrast ontwaken we dan ook in de ochtend als blijkt dat we geen aanbeet hebben gehad, maar we vinden , zoals het echte vissers betaamd, troost in de gedachte dat de weersomstandigheden niet in ons voordeel zijn. Overdag schijnt de zon namelijk volop en is het heerlijk vertoeven, maar ’s nachts dalen de temperaturen tot vlak boven het vriespunt. Dit lijkt een negatieve invloed te hebben op het aasgedrag van de vissen.

Met nog ongeveer twintig uur te gaan besluiten we, ondanks de runs die we hier kregen, instant op een ander sluisstuk te vissen. Het is het zelfde sluisstuk waar we de eerste nacht hebben doorgebracht, maar de nieuwe stekken zijn een paar honderd meter verderop gelegen. We weten, dankzij een andere Nederlandse visser, dat er op dit sluisstuk goed gevangen kan worden en dat er ook een aantal mooie vissen rondzwemmen.


Een prachtige spiegel van 12,5 kg voor Kevin


Op de nieuwe stek pakken we het iets anders aan. Samen vissen we met vijf hengels, waarvan er vier worden gevist tegen overhangende boompjes, struikjes en een duikertje aan de overkant van het kanaal. Op iedere stek voeren we, met behulp van een spod, een mix van hennep, tijgernoten en gecrunshte boilies. De vijfde hengel wordt in het midden van het kanaaltje gevist met twee handen tijgernootboilies er overheen gestrooid.
Gedurende de middag vermaken we ons met filmen en fotograferen, tot er opeens een delkim begint te schreeuwen. Het betreft de stek bij de duiker en ik pak snel de hengel op. Ik krijg contact met de vis maar daarna valt de lijn volledig slap en blijkt de X-line te zijn afgeschuurd op een obstakel. Nooit eerder heb ik met deze lijn een vis verspeelt op lijnbreuk dus ik baal ontzettend. De eerder verspeelde vis in de haven helpt ook niet erg mee.

Niet lang daarna volgen er een aantal piepen op de meest linker hengel. Uit reactie grijpt Kevin zijn hengel en drilt een kleine schubkarper van 6 kg af onder de kant. Ook deze vis is wederom weer puntgaaf en zouden we op groter formaat graag nog eens terug willen zien.


Spodmix


Als alle hengels weer netjes op hun plek zijn gelegd klinkt er een enkele piep vanuit mijn meest rechter delkim. Het is de hengel die in het midden van het kanaal is gelegd. De piep gaat over in een harde run en na het oppakken van de hengel zie ik de lijn door het water naar links snijden. De lijn komt gevaarlijk dicht in de buurt van een dikke boomstronk en ik moet daarom alle zeilen bijzetten om de vis voor die stronk te stoppen. Gelukkig lukt dit me, maar de vis zwemt langs de overzijde naar mij toe en zwemt door een andere tak. Ik behoud druk op de lijn en zie de lijn na enkele seconden vrij komen uit de tak en richting het midden van het water gaan.

Hier kan ik de vis rustig uitdrillen in het kalme water. De karper blijft een vijftal minuten in de diepte onder de hengeltop zwemmen en zwemt rustig en gestaag van links naar rechts. Af en toe wordt er wat lijn van de molen getrokken en Kevin staat naast me te filmen. Als ik uiteindelijk het net onder een dikke spiegelkarper steek besef ik me pas dat het echt een goede vis betreft. De vis blijkt precies 15 kg te wegen en heeft, net als de andere vissen, een perfect lijf zonder beschadigingen. Even hangen we de vis weg in de weighsling zodat de camera’s kunnen worden klaar gezet. Na het maken van wat gaaf foto- en videomateriaal zwemt de vis weer rustig weg richting het midden van het kanaal.

Helemaal in mijn nopjes met deze prachtige vis verorberen we een pak hamburgers en aardappelen.


Top!


Ondertussen begint er zich al ijs te vormen op onze slaapzakken en het belooft weer een koude nacht te worden. Toch heb ik er wel vertrouwen in en rond middernacht sluiten we de ogen om een uurtje later wakker te worden van een harde run. Gelukkig is het de beurt aan Kevin, want mijn slaapzak weigert open te gaan en Kevin is dus veel sneller bij de hengel. Nog voor ik mijn slaapzak uit ben is het echter al weer over. Ook hier heeft de vis een onbekend obstakel gevonden waardoor de lijn gebroken is. De hengel blijft op de kant en met de vier overgebleven hengels wordt de nacht uitgevist.

Het is, zo blijkt later, ongeveer 03.50 uur als ik een beetje lig te draaien in mijn slaap. Op de achtergrond hoor ik iemand fluiten en daarna voorzichtig ‘Frank’ roepen. Ik roep terug en Kevin geeft aan dat hij staat te drillen. Als ik naar hem toe loop zie ik dat hij, ondanks de vrieskoude, in zijn shirtje staat en op blote voeten in het bevroren gras. Ik vraag Kevin hoe lang hij hier al staat en krijg als antwoord: “Ongeveer een kwartiertje denk ik. Snel pak ik zijn jas en schoenen en zie zijn trillende armen in de mouwen schuiven. Kevin zegt dat hij vermoedelijk een kleine vis heeft, maar dat hij hem nog niet gezien heeft. Als ik een paar minuten later het net onder de vis steek blijkt dat ook dit een hele mooie vis is. Snel wordt de bevroren onthaakmat van water voorzien om te ontdooien en als we de vis op de onthaakmat leggen dringt de grootte van de vis tot ons door en blijkt ook Kevin een prachtige spiegel van exact 15 kg te hebben gevangen. De haak zit perfect midden in de onderlip en de tijgernoten bungelen uit de bek. In de nacht wordt een serie foto’s geschoten van de vis en na het terugzetten van de vis duikt Kevin in zijn slaapzak om op te warmen.


Een ijsbeer voor Kevin


Het blijkt de laatste vis te zijn van de trip, maar met acht aanbeten op drie nachten vissen mogelijk we absoluut niet klagen. We kunnen ons niet voorstellen dat deze twee 15 kg vissen de grootste vissen van het sluisstuk zijn en we zijn er dan ook zeker van dat we hier later dit jaar nog eens of vaker zullen terugkeren.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.