Wel of niet weerhaakloos?

Op veel betaalwateren in Frankrijk is het verplicht om weerhaakloos te vissen. Hier in ons eigen Nederland kennen we deze regel niet of nauwelijks. Als er al weerhaakloos gevist wordt dan is het vaak de visser die daar zelf voor kiest, want er is geen enkele wet die het ons verplicht. Is dit niet vreemd voor een land wat in de karpervisserij samen met de Engelse buren vooruitstrevend is?

Op wateren in binnen- en buitenland waar veel op forel wordt gevist is een weerhaakverbod eerder regel dan uitzondering. Op betaalwateren dus ook, maar waarom zouden we op onze openbare wateren niet meer met weerhaakloze haken aan de slag gaan?
Als we iemand tegenkomen die een vis landt en daarbij geen onthaakmat gebruikt, dan is de wereld vaak te klein en is de betreffende visser "onverantwoord" bezig. Een onthaakmat verkleint de kans dat de vis zich beschadigt. Een weerhaakloze haak verkleint de kans op grote beschadigingen in de bek. Misschien niet zo zeer tijdens de dril, maar eerder tijdens het verwijderen van een haak die stevig vlees heeft gepakt. Want moet er met een weerhaak in sommige gevallen nog een tang aan te pas komen, met weerhaakloze haken is onthaken een fluitje van een cent en kun je vaak met èèn vinger de haak eruit wippen!

Mocht je onverhoopt door lijnbreuk een vis verspelen dan zal deze logischerwijs de montage ook sneller kwijt raken... Allemaal goede redenen om het eens zonder weerhaak te proberen. Dat je zonder weerhaak meer vis verspeelt is wat mij betreft onzin. In het vliegviswereldje is weerhaakloos vissen  al langer eerder regel dan uitzondering terwijl een beetje zalm of forel toch gekkere capriolen uithaalt dan een karper...

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.