Zeker weten

Op het moment van schrijven is het donderdag. Bijna weekend en aankomend weekend gaat er uiteraard gevist worden. De stekken zijn gekozen en inmiddels een paar dagen voorzien van voer. Tot zover geen enkel probleem. Het weer voor aankomend weekend ziet er gunstig uit, de stekken en de boilies heb ik ook het volste vertrouwen in. Het ging echter mis op het moment dat ik m’n tacklebox opentrok om wat rigs te fabriceren. Ik ben iemand die over het algemeen het nut niet inziet van een heleboel rigs. Althans, ik ben van mening dat veel soorten onderlijntjes in de meeste gevallen niet beter zijn dan een standaard rigje. Toch blijft het frappant dat als het erop aankomt, je ondanks al je ervaring en kennis over zulke kleine dingen gaat twijfelen. Een soepele-, stiff-, of combirig? Zal ik een Wide Gape gebruiken, of toch de Longshank? Want ja, de Longshank draait zo machtig mooi. Maar aan de andere kant, er liggen wat obstakels rondom de stek dus een haak met wat meer houvast is zeker ook geen overbodige luxe... Na een poosje betrap ik mezelf erop dat ik al een poosje heel glazig naar de tientallen Korda/Fox/Nash zakjes zit te loeren zonder ook maar één knoop te hebben gelegd.

Ik vraag me weleens af of de “bekende vissers“ ook last hebben van deze twijfels. Zou Danny Fairbrass bijvoorbeeld voor de zekerheid een zakje Nash haken en een klosje Jellywire in z’n koffertje hebben liggen? Karpervissen is immers een tak van sport waarbij we weinig dingen van tevoren zeker weten. Uit ervaring kunnen we bijvoorbeeld zeggen dat een stek waar de wind al een poos op staat te blazen een grote kans maakt om vis op te leveren, maar weten we dat zeker? Nee, ik niet in ieder geval. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een voercampagne. De kans is aanwezig dat de vis na een weekje voeren de plek heeft gevonden en ligt te wachten op meer. De kans is ook aanwezig dat er in een straal van honderd meter geen karper zwemt. Nu ik er zo over nadenk zijn er volgens mij meer onzekerheden dan zekerheden als we aan de waterkant zitten. Ben je je vergunningen vergeten, dan is de kans aanwezig dat je midden in de nacht je paleisje weer mag opvouwen en huiswaarts mag gaan. Gelukkig maar dat dat geen zekerheid is!

Natuurlijk is het gebrek aan zekerheid ook datgene wat het spelletje leuk houd. We kiezen de stekken, vervolgens voeren we en stemmen onze rigs af op de situatie. Als alles op z’n plaats valt is er de kick. Blanken we, dan wordt er gebaald en naar een verklaring gezocht. Over het algemeen hoeven we niet lang na te denken over de oorzaak. Vaak is het weer, de stek of, jawel, die onderlijn de boosdoener. Toch heb ik na een blank zelden het gevoel dat ik er iets wijzer van ben geworden.


Eén ding weten we echter wel zeker over het karpervissen. Ik werd weer met m’n neus op de feiten gedrukt toen ik een poosje geleden een zakje haken ging halen. Zoals wel vaker het geval liep ik uiteindelijk met veel meer dan alleen die haken richting de kassa. Rig Rings, twee zakjes haken en een nieuwe koker Funnelweb (laatst in de regen laten liggen en het spul schijnt slecht tegen water te kunnen of zoiets) brachten me op het fraaie bedrag van  €30,20. In m’n verbeelding zie ik meneer Fairbrass boven de kassa zweven met een brede grijns op z’n smoel. "Mwoehahaha, well chuffed with that!" Eén ding is zeker wat betreft karpervissen, het is verrekte duur!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.