5 tips voor de kantvisserij

Het vissen in de kant is iets wat velen van ons doen. Karper foerageert vaak in de kanten opzoek naar wat eetbaars en wij vissers maken vaak dankbaar gebruik van deze kennis. Kantvisserij vraagt soms alleen wat aanpassingen ten aanzien van vissen op afstand. Ik zelf ben iemand die 75% van zijn vistijd vist onder de eigen kant. Hieronder mijn tips om je kantvisserij te verbeteren.

Afstand van de kant

Het vissen onder de eigen kant biedt enkele voordelen. Een van deze voordelen is dat je je montage zo kan neerleggen als je wilt zonder te hoeven werpen. Je kan subtiel met het lood de bodem aanvoelen en je aas zo positioneren dat je er vertrouwen in hebt. Ik vis zelf nu een paar jaar onder mijn eigen kant en ik heb wel ervaren dat de afstand tussen de kant en je haakaas een cruciaal punt kan zijn. Op sommige wateren loont het om strak in de kant te vissen.  Ook op mijn water werkte dit redelijk. Toen ik op een mooie zomerdag de karper door het kraakheldere water zag foerageren, merkte ik al snel op dat de grotere vissen meer uit de kant bleven. Dit zal te maken hebben met een stukje schuwigheid en terughoudendheid. Op basis van deze bevindingen besloot ik mijn montage iets meer uit de kant te leggen. Je raad het al, het gemiddelde steeg met bijna 5 pond ten aanzien van strak in de kant vissen! Een kanttekening die ik hierbij plaats is dat het water waar ik vis in de kant al een meter diep is. het is belangrijk om te kijken hoe diep de kant bij jouw is. probeer desnoods te peilen hoe steil de bodem afloopt. Bedenk altijd dat een karper genoeg diepte moet hebben om te zwemmen en verticaal te azen!

Voeren

Qua voeren dien je altijd voor je haakaas te voeren. Dit wil zeggen dat er geen voerdeeltjes moeten liggen tussen de kant en je haakaas. De kans wordt hiermee namelijk vergroot dat de karper per ongeluk tegen je lijn aanzwemt. Voer altijd voor je haakaas en voer verspreid met grotere aasdeeltjes! Doordat kantvissen en het succes ervan van meerdere factoren afhankelijk is, wil je ervoor zorgen dat de karper zo min mogelijk struint over de bodem. Kleine voerdeeltjes als partikels die gecentreerd op een plek liggen, zorgen ervoor dat de karper lang blijft hangen op een voerstek. Door factoren als schaduw, hengeltoppen en meer zaken, wil je niet dat de karper te lang op je voerplek blijft hangen. De kans dat ze onraad ruiken wordt namelijk vergroot! Je moet werken naar een pick en run methode. Oftewel, het beste scenario is als de karper op zijn route jouw haakaas meeneemt. Je kan de zwemroute van de vis als laatste bepalen door voersporen. Een verspreid gevoerde stek met enkele voersporen waar de karper gegarandeerd je haakaas op de route tegenkomt, is het allerbeste scenario!

Creëer voersporen met grove aasdeeltjes

Pindown of verticalen

Doordat je aaspresentatie, hoofdlijn en hengeltop dicht bij elkaar liggen, creëer je het gevaar dat de karper de lijn voelt of opmerkt. Daarom gebruik ik een voorslag van een meter fluorocarbon om dit probleem zoveel mogelijk te elimineren. Om de lijn vervolgens strak over de bodem te laten lopen gebruik ik altijd een Fox Captive Backlead. Door het touwtje aan het toplood, kan ik heel secuur mijn hoofdlijn zo strak mogelijk tegen de kant vanaf de hengeltop laten lopen. Het beste scenario is als het toplood strak tegen de kant naar beneden loopt. Zo heb je meer kans dat karpers die toch toevallig zwemmen tussen de kant en het haakaas, je lijn niet opmerken. Voor het beste resultaat dient je topoog van je hengel precies op de hoogte van de rand van de waterkant te hangen. Zo heb je een verticale lijn recht naar beneden zonder hoeken wat de beetindicatie ook bevordert. Een andere methode is verticalen. De hoofdlijn loopt precies vanaf je topoog naar je lood. Een verticale lijn schrikt minder af als een horizontale lijn. Bij gebruik van toplood, probeer zo weinig mogelijk toplood aan lijn uit te hebben staan! Het gaat om subtiel vissen!

Fox Captive Backleads zijn perfect voor dit werk

Vissen tegen de overkant

Veel van ons vissers vissen tegen de overkant. Vaak is de overkant wat rustiger en dat vergroot de kansen. Vooral op stromende wateren kan dit nog weleens problemen opleveren. Je hebt lijn uitstaan naar de overkant waardoor de kans ontstaat dat de stroming of drijfvuil je lijn meeneemt. Een oude methode is de wasknijper methode waarbij je een wasknijper aan een touwtje bevestigd die vervolgens aan een bankstick is bevestigd. Deze plaats je aan de overkant en je laat je lijn over het water, via de wasknijper naar beneden lopen. In plaats van wasknijpers zijn ook oude hangers prima geschikt voor dit werk. Het nadeel alleen is, dat het zo moeilijker is om iets uit de overkant te vissen. Ik zelf gebruik hiervoor dan ook een gemodificeerde swinger met een wat langere arm. Zo kan ik, als ik de bankstick ook wat schuiner de grond in steek, een stukje verder uit de kant vissen!


Schutting en beschutting

Als laatste misschien wel de belangrijkste tip en die draait helemaal om rust. Het kantvissen zorgt ervoor dat de karper dichtbij is. trillingen en geluiden zijn al snel genoeg om de meest kleine vis te doen schrikken waarna hij niet meer terugkomt. Zaak is het dan ook om altijd heel voorzichtig te werk te gaan. Probeer afstand van de kant te houden, let op schaduwen van jezelf als je hengels, zorg ervoor dat je hengeltoppen niet over het water wijzen en meer van dit soort belangrijke details moet je in je achterhoofd houden. Probeer je donker te kleden. Felle kleuren vallen meer op! Je hoeft niet als een commando aan de waterkant te bivakkeren alhoewel je zichtbaarheid wel degelijk wordt verkleint. Wees vooral rustig. Laat de waterkant met rust en als je loopt, sluip dan! Zo wek je de minste argwaan!

Succes met jullie kantvisserij, vang ze!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.