5x Anti Tangle

Zeker als je een fan bent van soepele rigs heb je vast wel eens het scenario meegemaakt dat je na een nacht vissen de boel indraait en tot de conclusie komt dat je voor Jan Doedel aan de waterkant hebt gezeten. Je rig voorzien van een anti tangle sleeve is natuurlijk de meest voor de hand liggende oplossing, maar dan is het nog vrij makkelijk in de war gooien. Gebruik maken van je lijnclip tijdens het ingooien zal de kans al behoorlijk reduceren, aangezien de onderlijn zich zal wegdrukken zodra je de lijnclip raakt. In deze 5X behandel ik 5 tips die het in de war gooien van je soepele rigs tot een minimum beperken.

Tip 1: Gemini Carp Tackle ARC System

De hit van dit jaar op het gebied van werpgewichten is wel het ARC system van Gemini Carp Tackle. Dit speciale lood is speciaal bedoeld voor een helikopter setup. Een setup die van nature al niet snel in de war te gooien is, maar door de release clip die bovenop het lood gemonteerd is komt deze pas los zodra deze het water raakt. Een setup die dus met geen mogelijkheid meer in de war te gooien is. Een extra voordeel is dat je setup ook nog eens erg gestroomlijnd is en je daardoor ook nog eens verder kunt werpen. Een volledige review van dit systeem kan je teruglezen in onze review rubriek.

Gemini ARC System

Tip 2: Pallatrax Stonze als method feeder

Extra attractie rond je haakaas is natuurlijk altijd goed en vele van ons zullen dit dan ook doen middels de diverse PVA producten die je hier voor kunt gebruiken. Een andere methode die je hiervoor kunt gebruiken is een method feeder, zoals je die waarschijnlijk ook wel kent van het feederen. Doordat je haak(aas) in het methodvoer zit kan je deze onmogelijk in de war gooien en creëer je ook nog eens extra attractie op je voerstek. Nu zijn er diverse methodfeeders op de markt die ontworpen zijn voor het zwaardere werk zodat wij deze kunnen gebruiken. Mijn persoonlijke favoriet is eigenlijk geen specifiek method lood, maar de Stonze van Pallatrax. Doordat de stenen poreus zijn blijft je methodvoer hier goed omheen kleven. Een extra voordeel van de Stonze is dat deze volledig natuurlijk zijn en er dus geen onnatuurlijke materialen in de buurt van je haakaas liggen. Je vist dus uiterst gecamoufleerd. Lood blijft natuurlijk een giftige substantie en mocht je onverhoopt toch een Stonze lossen dan ligt er alleen een steen in het water. Nu zijn er al tal van discussies gevoerd of door de coating en dergelijke lood nu wel of niet giftig zou zijn in ons oppervlakte water, maar als je uit de weg kan met een Stonze (of andere loodvervanger) waarom zou je dan het risico nemen?

Pallatrax Stonze als Method Feeder

Tip 3: Kryston No Tangle

Een combi rig staat bekend om het feit dat deze toch een stuk minder gevoelig is voor het in de war gooien. Door het stijve gedeelte van de onderlijn waar de coating nog op zit, zal de rig zichzelf van het lood afduwen. Hetzelfde effect kan je ook verkrijgen door gebruik te maken van de No Tangle gel van Kryston. Deze gel breng je aan op je onderlijn en zal na enkele minuten hard worden. Zodra de opgedroogde gel in aanraking komt met water zal deze oplossen en heb je weer een volledige soepele onderlijn. 

Kryston Anti Tangle Gel

Tip 4: Gardner PVA Booms

Eigenlijk is dit in essentie hetzelfde idee als de gel van Kryston die we in tip 3 behandelden. Door je rig tijdelijk stijver te maken zal het in de war gooien een stuk lastiger gaan. De PVA Boom is een dun buisje van PVA waar je de onderlijn doorheen rijgt. Net zoals alle andere PVA producten zal deze oplossen zodra hij in contact komt met water. De booms kan je wel nog eventueel vullen met een liquid. Je maakt de onderkant wat nat en smelt deze dicht, nu kan je er langs de bovenkant wat vloeistof in spuiten en deze smelt je vervolgens dan ook dicht. 

Gardner PVA Booms

Tip 5: Helikopter rig met PVA Mesh

De laatste tip in dit artikel is ook gebaseerd op een helikopter setup. Deze montage heb ik veel gebruikt als ik met maden ging vissen. Het hoofddoel van deze montage was om maden bij de rig te krijgen, maar bleek achteraf ook enorm effectief te zijn tegen het in de war gooien. Het is eigenlijk een gewone helikopter montage, maar in plaats van het lood te monteren aan een quick change swivel monteer ik een inline lood. Aan het einde van de leader monteer ik een swivel om het lood te fixeren en ook als bevestigingspunt voor een zakje met voer. Aan deze swivel knoop ik een PVA mesh zakje die gevuld is met wat voer. Zoals ik al aanhaalde gebruik ik deze montage vooral met maden, maar het werkt net zo goed met ander voer zoals mais, boilie kruim etc. De haak van de rig prik je voorzichtig door de onderkant van het zakje. Simpel, effectief en je hebt ook nog wat extra attractie rond je haakaas.  

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.