5X Je rig positioneren

Je rig positioneren kan op vele manieren en iedereen heeft hier wel een voorkeursmethode voor. In deze editie van 5x tonen we je vijf verschillende methoden om je rig op de juiste plek te krijgen en scherp te vissen. We bespreken de inzet van een voerboot, een handige werptactiek, de inzet van distance sticks, werpen met/naar een marker float en het droppen van je aas met behulp van een bait pole of tweede hengel.

De voerboot

Dit is natuurlijk de makkelijkste van allemaal. Een voerboot met GPS functie is geen bijzonderheid meer en zelfs een autopiloot is al geen opmerkelijke feature meer. De meeste visvinders met GPS functie stellen je ook in staat de verschillende stekken op te slaan, zodat je ze bij een volgende sessie snel terug kan vinden. Als je echt op de vierkante meter nauwkeurig wilt vissen moet je misschien toch even stilstaan bij de nauwkeurigheid van het GPS systeem en juist daarom kiezen voor een andere methode. De nauwkeurigheid van GPS is nogal afhankelijk van diverse omstandigheden en de geïmplementeerde techniek, waaronder bijvoorbeeld het aantal satellieten er gevonden is. Dat kan weer beïnvloed zijn door gebouwen en dergelijke, maar ook het feit waar de satellieten zich op dat moment bevinden ten opzichte van jouw positie. In veel praktijktesten komt het neer op een gemiddelde van 1 meter nauwkeurigheid, maar dit blijft een gemiddelde en kan op jouw water dus hoger of lager zijn. Zeker als je 'blind' op de autopiloot je rig wilt positioneren kan dit dus betekenen dat je net in de waterplanten of drek ligt in plaats van het vierkante metertje waar je wilde liggen.

visvinder met GPS functie

De marker (float)

Als je de locatie van die harde vierkante meter exact kan bepalen weet je natuurlijk zeker dat je 'spot on' ligt. Vervolgens werp je jouw rig naar je marker toe en je ligt exact waar je wilt. De 'marker' in dit geval kunnen natuurlijk diverse uitvoeringen hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan de H- of staafmarker die je in het water laat tot het einde van de sessie of een marker float. Door de omstandigheden op mijn thuiswater en het feit dat ik veel korte sessie vis ben ik aangewezen op een marker float. Het grootste voordeel vind ik dat ik door het lood ook gelijk de huidige bodemgesteldheid en vegetatie kan controleren. Dit combineer ik dan met de distance stick methode zoals beschreven verderop in dit artikel.

Marker

Mikken op een obstakel

Dit is mijn persoonlijke favoriet, aangezien dit vaak de locatie is waar karpers zich ophouden gecombineerd met feit dat waden en voerboten op mijn thuiswater verboden zijn. Dit vergt een beetje oefening, maar zoals het spreekwoord zegt 'oefening baart kunst'. Ga eens een middagje op pad met alleen een hengel en paar werpgewichten en je zult zien dat je met een beetje oefening met gemak je rig op de vierkante meter legt, zeker als je dit beperkt tot een meter of 50. Hoe verder de afstand hoe meer je natuurlijk rekening moet houden met de wind, maar het werpen tegen een obstakel is makkelijker dan je misschien denkt.

Distance sticks / afmeten van de lengte

De bovenstaande methode kan je makkelijker maken door de afstand tot het obstakel af te meten en je lijn te clippen alvorens je jouw rig richting een obstakel werpt. Natuurlijk geldt dit ook voor de tweede methode als je een goed richtpunt hebt op de horizon. Je kan je de lijn afmeten middels diverse methodes. Persoonlijk vind ik het gebruik van distance sticks het gemakkelijkst, maar traditioneel je lijnen uitlopen is natuurlijk ook een optie. Als je het uitlopen van je lijn fijner vindt zijn er ook drie manieren om de goede lengte te bepalen. Ten eerste is dit natuurlijk gewoon door de afstand te markeren door een stok of andere markering op de grond. Andere methodes zijn een stuitje op de lijn monteren nadat je de goede locatie heb gevonden middels werpen (naar een marker) of door gebruik te maken van een speciale markeerstift. Het grote voordeel van distance sticks vind ik persoonlijk dat ik het aantal wikkelingen en obstakel kan noteren (in mijn telefoon). Als ik op een bekend water kom zoek ik het op en kan ik direct inwerpen. Vervolgens voel ik nog even of ik het lood voel neerkomen zoals ik verwacht en lig ik exact zoals ik wil.

distance sticks

Drop je rig via een bait pole of een tweede hengel

Als de locatie van jouw keuze bereikbaar is vanaf de kant is je rig droppen natuurlijk nog veel makkelijker en weet je dat het goed ligt. Als je stek onder de eigen kant is plaats je gewoon je rig en loop je terug natuurlijk. Het plaatsen van je rig kan je werpend doen, middels een bait pole of een tweede hengel. De laatste twee kan je ook gebruiken als je stek wel bereikbaar is maar aan de overkant ligt. Om de haak niet te beschadigen haal je de onderlijn er af en werp je je lood op de oever aan de overkant. Vervolgens loop je er naar toe en monteer je de onderlijn. Nu kan je de rig gaan plaatsen.

PVA en een tweede hengelMet PVA en een extra hengel kan je de rig exact plaatsen

Er zijn bait poles verkrijgbaar in diverse lengtes natuurlijk, toch wil ik er twee noemen die niet alledaags zijn. Zo is er de bait pole van Cygnet, deze heeft een lengte van 12 meter en daarmee kan je dus een aardig eindje komen. De andere die ik wil noemen is de bait pole van Trakker. Nu is deze maar 1,5 meter lang, maar zodanig geconstrueerd dat je deze op elkaar kan schuiven en dit oneindig vaak. Nu zal er natuurlijk een moment zijn dat het niet meer hanteerbaar is. Heb je geen bait pole en is de locatie voor je rig niet verder dan een hengellengte maximaal, dan kan je ook een tweede hengel gebruiken. Eigenlijk stelt het niet zo veel voor en is het vele malen simpeler dan je misschien zal vermoeden. Je maakt een lusje van PVA tape aan je topoog van een hengel die je op dat moment niet gebruikt, bijvoorbeeld je marker of spod rod (maar een schepnetsteel voldoet natuurlijk ook). Vervolgens duw je de haak door de PVA tape. Nu rest je nog om de rig naar de locatie te dirigeren alvorens je het PVA het water laat raken. Even wachten... en je rig ligt spot on!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.