5x Najaarstips

De scheurkalender mist inmiddels alweer 16 pagina’s van de maand oktober. Het najaar is in volle gang en dat kan zorgen voor mooie vangsten. De vis is actiever en op zoek naar voer, maar je moet ze natuurlijk nog wel op de kant krijgen. Vandaag kijken we naar vijf basisprincipes die tijdens het najaar belangrijk kunnen zijn.

Volg de wind

De wind is een belangrijke speler in het najaar. Vaak gaan najaarsstormen gepaard met monstersessies en vang je juist in deze tijd de mooiste vissen. Dat is niet gek, want de wind zorgt voor veel extra zuurstof in het water, waardoor de vis actiever wordt. Dat gecombineerd met het feit dat de vis reserves aan moet leggen om de winter door te komen zal er voor zorgen dat ze gretiger zijn en je meer aanbeten krijgt.

Najaarsnachten zijn vaak koud en vochtig
Najaarsnachten zijn vaak koud en vochtig

Dieper vissen

Tijdens het najaar zijn de karpers nog steeds ondiep te vangen en zeker in combinatie met de genoemde wind. Maar het loont absoluut om minimaal één hengel wat dieper te vissen tot een meter of 8 a 9 (op sommige wateren kan het ook dieper). De spronglaag die in de zomermaanden op veel wateren aanwezig is geweest, zal in het najaar verdwijnen door de afkoeling van het water en de harde wind. Daarmee wordt het verschil in temperatuur tussen de waterlagen minder en neemt ook het zuurstofgehalte weer toe op het diepere stuk van het water. En zeker de grotere karpers vinden dit fijn, want zeer regelmatig komen de topvissen van dieper water.

Voer gepast

Het is belangrijk dat je voert naargelang de actie die er komt. Wekenlang storten zonder actie heeft geen enkele zin, want daarmee leg je het water alleen maar stil. De vis vreet veel in het najaar, maar andere karpervissers voeren ook. Het risico bestaat daardoor dat er te veel voer te water gaat, waarmee de vis jouw haakaas niet vindt. Minder voeren zorgt dan vaak voor meer aanbeten. Pas je strategie hier op aan voor meer succes.

Een heerlijke najaarsvangst
Een heerlijke najaarsvangst

Vis ook overdag

In het najaar is de karper over een groter deel van de dag actief. Dat komt mede door de weersomstandigheden, maar ook door het feit dat hij reserves aanlegt. Dit zorgt er voor dat de vis niet alleen in de schemer en nachtelijke uren vangbaar is (zoals vaak in de zomer), maar ook prima overdag te verleiden valt tot een aanbeet. Dit is met name handig als je weinig tijd beschikbaar hebt voor je sessies. Korte sessies op een goed onderhouden voerplek kunnen je nu steeds vaker vis opleveren. Houd er wel rekening mee dat ook andere vissers jou overdag kunnen zien vangen en de concurrentie op de stekken toeneemt.


Zorg voor een warme slaapzak

Zorg goed voor jezelf

De najaarsnachten zijn vaak koud en nat. Het is daarom van groot belang dat je ook goed voor de innerlijke mens zorgt. Draag warme en goede kleding en zorg dat je een tasje met reservekleding bij je hebt. Het gebeurt immers regelmatig dat je precies in zo’n najaarsbui een aanbeet krijgt en doorweekt raakt. Een setje droge kleding is dan wel zo lekker. Neem een muts mee en zorg voor warme sokken en schoeisel. De meeste warmte verlaat je lijf immers via het hoofd en je voeten.

Kies bij voorkeur voor een goede warme slaapzak. Als je het koud krijgt in je slaapzak verbruikt je lichaam meer energie om zich warm te houden, waardoor je sneller uitgeput raakt. Tijdens een kort nachtje is dat misschien niet zo erg, maar bij een meerdaagse sessie wil je wel fit blijven. Zorg daarom ook voor genoeg eten en (warm) drinken om jezelf actief te houden.

Met deze vijf tips ben jij goed bewapend voor het najaar. Veel succes, vang een mooie vis en vergeet niet te genieten!

Vergeet niet te genieten
Vergeet niet te genieten

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.