Backleads van Freefall Rigtube

Backleads oftewel toplood zijn op sommige wateren niet meer weg te denken. Doordat er op sommige wateren steeds meer wordt gevist, worden de vissen slimmer en dienen hoofdlijnen zo plat mogelijk op de bodem te liggen om zo min mogelijk argwaan te wekken. Velen van ons hebben na het loodsysteem al een verzwaarde leader als fluorocarbon, leadcore, tungsten tubing, Freefall rigtube of Unleaded Leaders. Anderen gebruiken liever flying backleads om niet alleen de meters na het loodsysteem op de grond te houden maar ook de meters hoofdlijn daarna!

Bij deze wil ik jullie een kleine tip meegeven hoe je van de Freefall Rigtube van Rig Marole heel simpel backleads kan maken. De Freefall Rigtube heeft namelijk een groot voordeel ten aanzien van andere soorten tubes en dat is dat deze behoorlijk zwaar is. Deze tubing is zelfs zwaarder dan leadcore wat in ons voordeel kan werken. De tubing is zo zwaar door de metalen micro spiraal die in de tubing is verwerkt. Naast dat de tubing hierdoor zwaarder is, is deze ook bestendig tegen obstakels en maakt de altijd ronde tubing het mogelijk om zelfs gevlochten lijn er gemakkelijk erdoor te krijgen. 
 

cfimage
Knip stukjes af van 3 centimeter


We pakken een Cutter Plier (zo’n schaartje van PB Products, Fox etc.) en knippen een aantal stukjes van 3 centimeter af van de Rigtube. Voor lijnen tot 35 honderdste adviseer ik de Micro Rigtube te pakken. Voor lijnen boven de 35 honderdste kun je de iets dikkere normale versie pakken. De tubing is verkrijgbaar in 3 kleuren te weten zwart, bruin en groen waardoor er altijd wel een Rigtube bij zit die matched op jouw bodem. Goed, we hebben nu meerdere stukjes rigtube afgeknipt. Nu hoeven we deze alleen nog over de hoofdlijn te rijgen boven de leader. 
 

cfimage
Knip een aantal stukjes rigtube af per hengel


Bij het werpen zorgt de luchtweerstand ervoor dat de stukjes rigtube netjes over de hoofdlijn worden verdeeld. Door hun zwaarte zullen ze bij een slappe lijn mooi afzinken naar de bodem. Doordat de stukje meer verdeeld zitten over een langer stuk lijn, zal de lijn mooier de contouren van de bodem volgen. Het nadeel bij flying backleads namelijk is dat bij diepteverschillen de lijn toch vrij snel al van de bodem kan afliggen. Met deze tip zal je daar minder snel last van hebben. Uiteraard dien je je lijn niet te strak te draaien! Houdt je lijn altijd slap want anders heeft het weinig zin. Op deze manier volgt je lijn altijd mooie de contouren van de bodem. Dezelfde tip is ook mogelijk met tungsten rigtubes. Het nadeel is alleen dat dergelijke rigtubes lang niet zo zwaar zijn. 

Succes met het maken van jouw eigen simpele backleads!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.