Fotografie (deel 2)

In het vorige artikel hebben we de technische kant bekeken van fotografie. In dit artikel wil ik wat verder ingaan op een aantal praktische zaken zoals de zelfontspanner, 's nachts fotograferen en compositie.

's Nachts fotograferen

Fotograferen in de nacht is iets waar elke karpervisser uiteraard weleens mee te maken krijgt en ook 's nachts willen we natuurlijk mooie plaatjes schieten! Allereerst is het handig om met een klein lampje bij te schijnen tijdens het fotograferen. Dit omdat veel camera's 's nachts moeite hebben met scherpstellen. Eventjes met een lampje bijschijnen zodat de camera een vast punt ziet en het probleem is opgelost. Verder is het altijd handig om voor je de slaapzak induikt de nodige voorbereidingen te treffen. Stel eventueel je toestel goed in en leg deze vervolgens op een handige plaats neer zodat je er niet naar hoeft te zoeken.

Ook is het een tip om al bij daglicht een geschikte plek te zoeken waar je de foto's gaat schieten. Als je deze dingen goed voorbereid, kun je in principe na het onthaken en wegen van de vis gelijk beginnen met fotograferen. Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal dat de karper zo snel mogelijk weer kan zwemmen!

Fotograferen met de zelfontspanner

De vissers die weleens een sessie alleen vissen zullen vaak foto's met de zelfontspanner moeten maken. Soms zijn er vriendelijke voorbijgangers die je willen helpen met fotograferen maar ondanks dat het goed bedoeld is, mislukken deze foto's nog wel eens door gebrek aan ervaring en omdat niet iedereen weet hoe een bepaald type camera werkt. Je kunt natuurlijk de vis zakken en wachten op een maatje die foto's komt maken, maar met een beetje oefening en voorbereiding kunnen ook met de zelfontspanner mooie foto's gemaakt worden.


Het meest lastige van deze manier van fotograferen is dat je vaak niet weet wanneer jij en de vis er volledig op komen te staan. Dit is echter vrij makkelijk te verhelpen door de camera op een statief voor de onthaakmat te zetten. Je kijkt door de zoeker en pakt twee banksticks (of stokken). Je zet de banksticks aan weerszijden van de onthaakmat in de grond. Kijk nu door de zoeker van de camera en zorg ervoor dat de banksticks net buiten het beeld van de camera vallen. Mocht je nu een vis gevangen hebben en deze met de zelfontspanner op de foto willen zetten, hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je tijdens het fotograferen tussen de twee stokken blijft. Op die manier weet je zeker dat jij en de vis er volledig op staan!

Compositie

De optische kwaliteit van een foto kan nog zo goed zijn, als jij en de vis er niet mooi op staan kan dat de foto alsnog verpesten. Het is dus zaak om goed op de compositie te letten!
Allereerst is het belangrijk om op de foto altijd naar de vis te kijken in plaats van in de lens. Hierdoor richt je de aandacht op de vis zodat deze het middelpunt van de foto word. De omgeving waar de foto gemaakt wordt is natuurlijk ook erg belangrijk want dit bepaald grootendeels de sfeer die de foto uiteindelijk zal uitstralen. Zorg er daarom altijd voor dat er geen voorwerpen op de achtergrond staan die voor afleiding kunnen zorgen (denk bijvoorbeeld aan een bivvy, auto's en andere mensen). Kies een neutrale achtergrond zoals struiken, riet, of water om de foto een natuurlijke sfeer te geven.

cfimage
Zoek een spannende compositie


Ook is het verstandig om vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Dit zorgt weer voor een beetje afwisseling in je foto's. Probeer bijvoorbeeld eens vanuit een laag standpunt te fotograferen of schuin langs de visser en de vangst. Tot slot is het slim om voordat de foto's genomen worden een emmertje water over de karper te gieten. Het is goed voor de vis en de karper glanst mooi waardoor de kleuren van de vis mooi naar voren komen.

Bewerking

Het grootste voordeel van digitaal fotograferen is waarschijnlijk wel de mogelijk om de foto naderhand te kunnen bewerken. Kleine aanpassingen kunnen net de puntjes op de i zetten zodat de foto helemaal af is. Er zijn een aantal (gratis) programma's te downloaden waarmee een reeks aanpassingen gedaan kan worden zoals bijvoorbeeld bijsnijden, kleuren wijzigen, witbalans en kleurtemperatuur wijzigen, verscherpen etc.


Hiermee ben ik aan het einde gekomen van het tweede artikel over fotografie. Ik hoop dat je met deze tips je fotografie kan verbeteren zodat je met nog meer plezier door je album kan bladeren. Je krijgt vaak maar één keer de kans om een vis goed op de foto te zetten en niks is vervelender dan achteraf te zien dat de foto niet helemaal naar wens is...

Veel succes!

Lees ook Fotografie (deel 1)

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.