Het gebruik van de retaining sling

De karperwereld blijft zich door ontwikkelen en dat is maar goed ook. Visveiligere systemen worden bedacht, er wordt steeds harder gewerkt aan loodvervangers en het aas van de meeste firma’s is tegenwoordig van een zeer hoge kwaliteit. Maar zoals een van de uitspraken van de  legendarische Johan Cruiff luidt: “Elk voordeel heb zijn nadeel” (voor de criticasters onder ons, hij zegt eigenlijk elk nadeel heb zijn voordeel, ik weet het). Zo ook in de karperwereld. Er komen steeds meer producten en bij verkeerd gebruik kunnen ze ernstige gevolgen hebben. Een van die producten is de retaining sling. Een geweldig product, maar bij verkeerd gebruik kan deze dodelijk zijn en dat wordt nog vaak onderschat.

Elk merk heeft wel een retaining sling in het assortiment
Elk merk heeft wel een retaining sling in het assortiment

Elke firma heeft wel een eigen versie van de retaining sling. Een ideaal product voor het gebruik waar hij voor ontworpen is. Voorheen liet ik de karper in het schepnet zitten, om vervolgens alle weeg- en fotospullen klaar te zetten. Hierbij ontstond het risico dat de karper het ruime sop opzocht door een indrukwekkende ‘free-Willy-sprong’. Bij kanalen en wateren met een steil talud een prima oplossing, maar er zijn veel wateren waarbij dit zeer moeilijk ging door o.a. een flauw talud. Door het ontstaan van de retaining sling was dit probleem opgelost. Vis onthaken, even in de retaining sling, materiaal pakken en verder. Precies waar de retaining sling voor ontwikkeld is. Maar in de praktijk wordt de retaining sling anders ingezet.

Ik kom geregeld op (betaal)wateren en zie daar dingen waarvan ik vind dat ze absoluut niet kunnen. Eén daarvan is het gebruik van de retaining sling als bewaarzak. De retaining sling wordt ingezet als bewaarzak en de karper wordt tot laat in de ochtend aan zijn lot over gelaten. Zelfs overdag een karper een paar uur in de retaining sling bewaren zie ik geregeld gebeuren. Als ik er iets van zegt krijg ik meestal verontwaardigde blikken en een snauwende reactie… “die zit daar toch prima, wat is er mis mee?”

De magie van 's nachts fotograferen
De magie van 's nachts fotograferen

Laten we voorop stellen: ik ben anti-bewaarzak. In mijn ogen een grote onzin en pure zelfverheerlijking. De medemens voorliegen over wat er zich echt heeft afgespeeld die nacht. En met de fotoapparatuur en bijbehorende hulpstukken kunnen we ’s nachts prima foto’s maken. Daarmee zeg ik niet dat zakken per definitie slecht is voor de karper (er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan), maar het heeft in mijn ogen totaal geen toegevoegde waarde en brengt onnodige risico’s met zich mee die we niet zouden moeten willen. Maar goed, genoeg gezeurd over de eeuwig durende discussie over het niet of wel zakken van karper.

Als we dan toch besluiten de karper te zakken, doe dit dan verantwoordt en in een speciaal ontwikkelde bewaarzak. Een retaining sling is hier absoluut niet voor bedoeld. Er zijn 2 grote en zelfs dodelijke nadelen aan het gebruik van een retaining sling als bewaarzak. De meeste retaining slings zijn voor een zeer beperkt gedeelte gemaakt van water doorlatend materiaal. Als de vis in de retaining sling zit zal er dus minder water ververst worden, wat tot zuurstoftekort kan leiden en zelfs tot de dood. Dit kan sneller gaan als je denkt, zeker bij “optimale” omstandigheden. Daarbij rekening houdend dat algen en waterplanten ’s nachts zuurstof opnemen!

Een retaining sling blijft altijd aan het oppervlakte met weinig waterdoorvoer
Een retaining sling blijft altijd aan het oppervlakte met weinig waterdoorvoer

Het 2e punt is dat de vis altijd aan het oppervlakte ligt. Dit is voor zowel het zuurstof als de temperatuur verre van ideaal onder bepaalde omstandigheden. Nu zijn de temperatuurschommelingen van het water op zich niet zo’n groot probleem, al kan het voor extra stress zorgen. Maar in warmer water zit minder zuurstof opgelost die de karper kan opnemen. Dus dit punt versterkt het eerste punt. Er is minder zuurstof in de bovenste, warmere, lagen aanwezig en doordat de doorstroming van het water zeer beperkt is kan het fataal zijn voor de karper.

Dus waarom onnodig risico nemen? Gebruik de retaining sling waar hij voor ontwikkeld is. Het tijdelijk  ‘vasthouden’ van de karper, zodat alle voorbereidingen op de kant gedaan kunnen worden en de karper minder lang uit het water en op de kant is (en dus minder risico loopt). En als je dan toch besluit de karper langer dan een half uur te bewaren, gebruik dan een bewaarzak.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.