Je rig “overloaden“

Ik denk dat er binnen de karpervisserij over niks anders zoveel is gezegd en geschreven dan over dat laatste stukje lijn waar de haak aan zit. Op CarpFeeling vind je op de rigs pagina een veertigtal varianten. Een flinke waslijst en er is daardoor voor elke situatie wel een geschikte variant te maken. Soms is het echter voor bepaalde situaties een kleine aanpassing die de werking van een rig verandert, met wellicht het resultaat dat je er meer mee gaat vangen. De lengte wijzigen van je rig of hair zijn hiervan een paar voorbeelden.

Wat je ook eens kunt proberen, is een flinke prop kneedbaar lood of een grote loodhagel een paar centimeter onder de haak aanbrengen. Natuurlijk kennen we dit al bij pop-up rigs, maar het kan ook prima gebruikt worden in combinatie met zinkend bodemaas. Je kunt natuurlijk ook eerst een loodhageltje op je onderlijn knijpen en daarna de putty hieromheen kneden. De loodhagel zorgt dan voor iets meer houvast zodat de putty minder snel verschuift.


Het hele idee erachter is, dat de putty of de loodhagel er voor zorgt dat de haak sneller draait omdat het gewicht hiervan ervoor zorgt dat de rig als het ware naar beneden wordt getrokken. We hebben het nu natuurlijk niet over enorme gewichten, maar ik denk wel dat het genoeg kan zijn om de haak nét iets sneller te laten draaien. Dit kan in je voordeel werken als de vissen (bijvoorbeeld met lage temperaturen) langzaam bewegen. Of als je bijvoorbeeld op een geconcentreerde voerplek vist, waar de karpers minder hoeven te bewegen om te eten.

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.