Speltip 1: PVA

Er zijn in de loop van de jaren al veel handige tips verschenen op CarpFeeling. In deze nieuwe categorie geef ik je per onderwerp een drietal korte, maar handige tips die je kunt gebruiken bij je visserij. Dit kunnen nieuwe tips zijn, maar ook tips die al wat langer geleden zijn gepost en misschien alweer vergeten zijn. We beginnen deze reeks met het gebruik van PVA.

PVA wordt vooral gebruikt voor het compact bijvoeren van (klein) aas en het beschermen van de haak/onderlijn bij het ingooien. Het is een prachtig product dat door zijn verschillende varianten (foam, stringer, tape, web en zakjes) op allerlei verschillende manieren te gebruiken is. Eenmaal in het water lost het spul direct op en je rig ligt perfect. Hier drie kleine PVA tips:

PVA foam als mikpunt

Als je na het inwerpen zorgvuldig wilt bijvoeren in de buurt van je rig kan deze tip je helpen. Door twee of drie foampjes in een PVA netje te doen en deze strak dicht te knopen creëer je een soort ballonnetje. Door deze aan je haak te prikken heb je een dubbel voordeel. Door het drijvende zakje zal je rig langzaam naar de bodem zakken en bovenop het eventuele vuil belanden. Als het zakje oplost en de haak vrij komt zal het naar de oppervlakte stijgen door de foampjes die er in zitten. Als de foampjes aan het oppervlak komen drijven weet je precies waar je de rest van je aas naartoe moet gooien/schieten/werpen.
 

cfimage
Gebruik je foampjes als mikpunt

Tape je haakbocht dicht

Veel wateren in Nederland en België worden steeds helderder en daarmee groeit ook de groei van wier en overige waterplanten. Het is natuurlijk enorm balen als je na een visloze sessie tot de ontdekking komt dat je haak wat wier heeft meegepikt. Door je haak(bocht) dicht te tapen met PVA tape zorg je er voor dat hij geen vuil kan oppikken bij het afzinken of het landen op de bodem. Met deze tip speel je sowieso op safe!

 

cfimage
Bescherm je haakpunt

Gebruik je PVA web/zakje met natte particles

Doordat PVA oplost in water wordt het vrijwel nooit gebruikt in combinatie met (vochtige) particles. De oplossing daarvoor staat waarschijnlijk in je keukenkastje, want door gebruik te maken van zout is dit probleem op te lossen. Meng een flinke dosis zout in een bakje water en laat je particles hier enkele minuten in liggen. Vul vervolgens je web of zakje met een handje natte particles. Je ziet meteen dat het PVA nu niet oplost. Zodra het zakje of de inhoud droogt zal deze gaan scheuren, zorg er dus voor dat het vochtig blijft. Je kunt ook het zakje in het zoute water leggen. Als je het zakje nu in het normale water gooit zal je zien dat deze snel oplost.

 

cfimage
Meer plezier van je PVA
 

Veel succes met het uitproberen van deze tips.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.