Spodden

Een heel klassieke maar doeltreffende manier om je voer op de plaatst van bestemming te krijgen. Als je dit goed onder de knie hebt kun je aanzienlijk meer vis vangen. Het grote voordeel aan het spodden is dat je heel klein aas een grote afstand kunt laten overbruggen en zo een compacte of juist gespreide stek op kunt bouwen. Dit vergt wel enige oefening, maar met het juiste materiaal en een goeie techniek zul je dit al snel meester zijn en zeer waarschijnlijk heel vaak toepassen.

Voor het spodden heb je een hengel nodig met een curve van minimaal 3,5lbs.Hoe stugger hoe beter. Het is niet overdreven wanneer je gaat spodden met een 4,5 lbs hengel. Zeker niet wanneer je afstanden van 80 meter wilt overbruggen. Wat ook belangrijk is aan een goeie spod hengel is dat deze niet veel ogen en een groot startoog bezit. Hoe minder ogen, hoe verder je kunt gooien. Ook de te gebruiken molen is niet geheel onbelangrijk. Des te grote de spoel, des te makkelijker zul je de spod op een flinke afstand kunnen krijgen. Ook is de inhaal snelheid van de molen erg belangrijk. Stel dat je op 60 meter aan het spodden bent. Meteen molen met een hoge inhaal snelheid doe je hier 60 slagen over, terwijl dit met een kleine molen misschien wel rond de 80 kan liggen. Dat is 20 slagen verschil. Nou maakt dat over een paar spods niet uit. Maar wat nou als je 30 spods per hengel voert.....?
probeer je lijn zo dun mogelijk te houden, dit werpt namelijk makkelijk. Wat wel belangrijk is, is het gebruik van een voorslag, en deze het liefst van nylon. Hiervoor zijn verschillende voorslagen op de markt varieerend in diameter. Dit vangt namelijk de eerste druk op (vanwege de rek), waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je lijn knapt of je jezelf in je vinger snijd. Het is sowieso aan te raden een handschoen te gebruiken met het spodden, want je zult niet de eerste zijn die een gevlochten lijn uit zijn vinger mag peuteren.


1 • spodhengel (houd deze op ongeveer 4 lbs)

2 • molen met een grote spoel welke gevult is met dynema
3 • spod
4 • ruime emmer met particles / spodmix


Voor je begint met het daadwerkelijke spodden is het zaak je molen goed nat te maken. Dit vergemakkelijkt namelijk het werpen en voorkomt knopen(die in dynema er moeilijk uit te halen zijn).


Vergeet voor hetzelfde doel ook de ogen van je hengel niet even nat te maken. Het is een kleine moeite en kan een hoop problemen voorkomen.


Zorg ervoor dat de emmer met particles / spodmix naast je staat, zodat je tijdens het spodden in een bepaald ritme kunt komen.
Ook is het makkelijk aan de andere kant een emmer water te plaatsen. Dit om je handen goed schoon te houden zodat je materiaal niet helemaal smerig wordt.
Vul nou de spod en druk het laatste beetje goed aan. Dit om te voorkomen dat tijdens de worp niet de helft verliest.
Ook een tip om dit te voorkomen is om in je spodmix een grondvoer te doen.zo wordt het een soort klei wat je dan weer stevig in de spod kunt drukken. Ook zorgt dit natuurlijk voor een heel attractief 'voedselbedje.'


Voor je gaat werpen controleer je nog even of de lijn goed door de ogen gaat, zodat deze niet kan blijven hangen bij bijvoorbeeld het startoog.
Om een maximale afstand te halen leun je op je achterste been, houd je je armen gestrekt. Op het moment van werpen verplaats je je eigen gewicht naar je voorste been. Zo haal je meer kracht uit de worp en vergroot je de zwiep.


Wijs tijdens de worp naar de plek waar de spod moet landen. Hierdoor kan de lijn gemakkelijker en met minder wrijving door de ogen glijden.
Op het moment dat de spod bijna op de lijnclip is beland veer je je hengel weer naar boven om zo de klap op te vangen.


Wacht nou tot de dop van de spod weer naar boven wijst. Om zeker te weten dat de spod helemaal leeg is kun je nog een paar keer met je hengel een tik geven zodat de spod weer even kantelt. Zo weet je zeker dat je bij het binnen halen van de spod een lege spod aan zult treffen.

Wanneer je gaat binnen halen moet je eerst je lijn helemaal strak draaien om dan vervolgens heel hard te trekken. De spod komt nou naar boven wat een stuk makkelijker binnenhaalt. Zorg ervoor dat je steeds met hetzelfde tempo binnenhaalt zodat de spod over het water blijft stuiteren.

Spodden kun je op vele manieren toepassen. Om slechts wat bij te voeren, of een attractieve stek op te bouwen en te blijven onderhouden. Een goede manier is om iedere twee uur een aantal spods naar je stek te lanceren. Omdat je vaak met klein aas vist is de mogelijkheid daar dat veel klein aas word weg gegeten door kleine vis. Op deze manier houd je je stek inleven en lok je de grote vissen vanzelf. Hoe meer leven op de stek, hoe beter!

Succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.