Tips van de cracks: plastic aas

Veel karpervissers maken in hun visserij op één of andere manier gebruik van plastic aas. De één gebruikt het in combinatie met het echte haakaas voor het visuele aspect, de ander heeft zoveel vertrouwen in het plastic dat hij het single inzet. Deze week vragen we onze 'cracks' naar hun mening. Maken zij gebruik van plastic aas en in welke vorm? We stelden hen de volgende vraag: 'Zie jij de voordelen van plastic haakaas en wanneer gebruik je het (eventueel in combinatie met echt aas)?'

Bart Voeten (team JRC & DreamBaits):

Zelf maak ik best veel gebruik van nep aas of fluo pop-ups. Deze felgekleurde balletjes plaats ik in dezelfde categorie als plastic aas omdat er bijna nauwelijks iets van voedingswaarde inzit. Dit is dan ook de reden waarom ik ze zelf bijna altijd combineer met een stukje boilie of partikel.  In het donker/s´nachts heb je dan tenminste iets wat een voedselprikkel uitzend. De reden waarom ik ze toch best vaak gebruik is dat ze het haakaas beter zichtbaar maken en bovendien het gewicht van de haak en tube wat wegnemen. Mijn favoriete kleuren zijn witte en gele mais, en witte pop-ups. Echt felle kleuren zet ik pas in tijdens de paai om de nieuwsgierigheid van de karpers te wekken. 

Erwin Vos (MTC Baits):

Het kan in sommige situaties zeker voordelen geven, maar voor mij geldt dan wel in combinatie met echt aas. Ik gebruik dan af en toe een 'glow in the dark' maiskorrel welke ik bovenop mijn haakaas plaats. Hoofdlampje erop en dan inwerpen op mijn stek. Vermoedelijk is het de nieuwsgierigheid van de karper die er op af komt. Sommigen hebben de ervaring dat ze op deze wijze de meeste vissen vangen. Wanneer je bijvoorbeeld veel last hebt van kreeft of meervalletjes (poisson chat) kan het een uitkomst bieden, maar ik ben van mening dat je karper aantrekt met goed aas. Je kunt je haakaas ook op andere wijze beschermen van ongewenste diersoorten. Plastic haakaas is een ondersteunend hulpmiddel en zo zet ik het ook in, alleen daar waar nodig.


Erwin Vos maakt gebruik van plastic aas, maar doet dit wel met mate

Eus Molewijk:

De enige keer dat ik eigenlijk een nepmaisje gebruik is wanneer ik met zachte boilies vis en de maiskorrel dus meer als extra grote stopper dient. Als ik de vis visueel wil prikkelen (wat primair de functie van plasic aas is) gebruik ik liever iets van een spierwitte wafter of pop-up, omdat deze naast een visuele prikkel ook nog een sterke geur af geeft, zeker wanneer deze overflavoured of gesoaked is. Een gesoaked stukje plastic zal ook best iets uit kunnen wasemen maar toch veel minder dan een echte boilie denk ik. Ik ben trouwens bang dat we ons van die visuele prikkel niet al te veel voor moeten stellen als ik zie hoe troebel de meeste Nederlandse wateren zijn en ’s nachts zal dit al helemaal minimaal zijn. Op kraakhelder water, overdag, zal dit effect vele malen sterker zijn.

Voor degenen die denken met plastic maisje een snowman te kunnen creëren, er zijn maar liefst vijf (!!) plastic maisjes nodig om een 14mm boilie van de bodem af te tillen! Wees je er trouwens wel van bewust dat wanneer je een rig met een plastic aasje eraan verspeeld aan een obstakel onder water dit een hele lange tijd een val kan zijn waar een karper zich aan zou kunnen 'ophangen', vele malen langer dan met een eetbaar aasje dat na een aantal dagen vergaan zal zijn.

Ernesto Kamminga (CarpWhisperer):

Absolute! Met dien verstande dat mijn voorkeur uitgaat naar plastic haakaas met een ‘soft bite’ en zonder repulsieve stoffen zoals weekmakers etc. Er zijn een aantal voordelen t.o.v. echt aas. Ten eerste vis je effectiever en blijft het haakaas aan de hair zitten (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld blikmais dat er gemakkelijk afgeknabbeld wordt door witvis). Ten tweede is er het visuele aspect dat zeker in het vroege voorjaar en wintermaanden een groot verschil kan maken. En als laatste zal het drijfvermogen van een pop-up fake food, het gewicht van de haak compenseren waardoor het haakaas zich natuurlijker gedraagt en de vis met minder argwaan het haakaas in de bek zal nemen. Daarnaast kun je door het drijfvermogen de inhaking sturen bij aasopnamen en dit gegeven maakt dat je nog effectiever kunt vissen!


Een mooie spiegelkarper voor Eus; die duidelijk sceptisch is voor wat betreft het gebruik van plastic aas

Bas van Klaveren (The Carp Specialist):

In mijn vistas zijn altijd wel enkele potjes plastic aas te vinden en ik gebruik dit dan ook regelmatig, vooral in combinatie met echt aas. Hier heb ik verschillende redenen voor:

  • Aanwezigheid van dwergmeerval of kreeftjes - om er zeker van te zijn dat er altijd aas aan de hair blijft zitten
  • Visuele attractie – vooral in helder water en bij minder beviste wateren echt een pré
  • Betere inhaking – drijvend plastic haakaas is een uitstekende mogelijkheid om de montage kritisch uit te balanceren, wat een gunstige invloed heeft op de inhaking

Naast deze rationele afwegingen voelt ’t vaak ook goed wanneer het haakaas, zeker op grotere voerbedden, iets meer opvalt in vergelijking met het overige voer om zo sneller een aanbeet te kunnen forceren wanneer de karper uit nieuwsgierigheid aas. Eerlijk gezegd; op drukbeviste betaalwateren gebruik ik plastic niet al te veel, juist omdat ik daar het gevoel heb dat de vis wel eens een negatieve conditionering kan hebben. Met plastic aas voer je immers nooit en de vis wordt  er wel op gehaakt.


Bas van Klaveren gebruikt graag plastic aas i.c.m. bodemaas, behalve op druk bevist water

Mario Gijbels (DreamBaits):

Ik zie hier een groot voordeel in. De reden is dat het een feit is dat er op veel waters veel te veel gevoerd wordt en de karpers er al snel verzadigd zijn voor een langere periode. Door het gebruik van plastic aas kan je een nieuwschierigheidsreactie opwekken bij de karpers en ze alsnog over de streep trekken. Wel is het voor mij belangrijk dat het om een opvallende kleur gaat voor de karper. In troebel water gebruik ik het dan wel minder. Nu is er ook plastic haakaas wat flavours bevat of kan opgenomen worden door ze in een vloeistof te laten soaken. Hier gaat mijn voorkeur naar Minamino. Als je dus in troebel water zou vissen of vooral in de nacht vist zou ik altijd voor deze optie kiezen, en niet voor geurloos enkelvoudig haakaas. Verder wil ik nog kwijt dat ik zelf zelden met plastic vis in mijn boilie-visserij, omdat voor mij gelijkwaardig is aan een pop up met dezelfde kenmerken. Echter bij een particles-visserij is het een betere keuze om een type te nemen wat gelijkaardig is als waar je mee voert. Op waters met veel dressuur is het soms ook mooi mee genomen dat je eens iets kan aanbieden wat van vorm verschilt.


Timon maakt graag gebruik van een plastic nepmaisje op het bodemaas voor de balans

Dat was hem weer voor deze keer! In verband met vakantie schuiven we de volgende afleveringen van 'tips van de cracks' even op. Heb jij een vraag die je graag aan onze kenners wilt voorleggen? Laat deze vraag dan achter in de reacties of maak gebruik van ons contactformulier.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.