Verlicht je stek!

Karpervissers, op de enkeling daargelaten zijn wij van het ruige type. Weer of geen weer, wij trekken erop uit om die karpers aan de schubben te komen. Sterker nog, we gaan juist naar buiten als een ander warm achter de kachel zit. Storm betekent vaak vis en wind op de kant is vis in de hand of niet? Nu kan zo’n storm wel interessant zijn voor de vangsten maar er kleeft ook een gevaar aan en zeker als je het water opgaat. Blikseminslag op je hengels, hoge golven en harde wind, kunnen een vistrip onaangenaam verpesten. In dit artikel gaan we een van de meest gevaarlijke aspecten behandelen voor die vissers die vaak hun lijnen uitvaren en grotere wateren bevissen. Wat nu als weer,de nacht en hoge golven je oriëntatie beïnvloeden wanneer je midden op het water zit. Doelloos ronddobberend opzoek naar de plek waar je bivvy zou moeten staan.

bivylightVal op in het donker! (Bron foto: Bivylight.de)

Het kan flink spoken op de grote meren en rivieren. Dat zullen velen van ons weleens hebben ervaren. Overdag kan wind en regen het uitvaren van je lijnen tot een crime maken. De nacht is een nog lastiger verhaal. Waar je overdag nog je goed kan oriënteren en diepte kan zien, zo is de nacht voor ons allen blind. Goede verlichting helpt ons om de noodzakelijke handelingen te vergemakkelijken. Het dragen van een hoofdlampje is iets wat we allen doen. Wat we vaak vergeten is om ook de stek, de plek waar je bivvy staat, te markeren door middel van een lampje en dat is nu net een groot risico!

Uitvaren

Wie kent het niet, je hebt net midden in de nacht een aanbeet gehad van onze grote vriend de brasem. Je kan twee dingen doen, je verlies nemen en de hengel lukraak een kant opzwiepen of je vaart die hengel nog een keer uit met de hoop om op dat voorgevoerde stekje nog een ware mastodont te vangen. Er staat die nacht een flinke golfslag maar dat houdt je niet tegen. Kop in de wind en gas erop. Eenmaal op het water vind je al vrij snel je stek door het vinden van je staafmarker. Je dropt je systeem, voert wat bij waarna je terug wilt varen naar je kampement. De oevers zijn eindeloos zwart. De golven nemen de boot mee zonder dat je er erg in hebt. Op gevoel vaar je naar de plek waar je kampement zou moeten zijn maar dat valt tegen. Je richtingsgevoel is weg. Je drijft af met alle gevolgen van dien. Je zal niet de eerste zijn die verdrinkt.

ZadoDe Positionslichter van het Duitse Zado Baits

Het varen op groot water tijdens een storm is altijd een risico. Beter is om te wachten totdat weer en wind weer rustiger worden. Toch zijn we vissers, zijn we ambitieus en maken we inschattingsfouten. Door het nemen van voorzorgsmaatregelen kun je de veiligheid al flink vergroten. Denk aan het dragen van een reddingsvest of het meenemen van een walkie talkie. Daarnaast is het enorm belangrijk om altijd een orientatielicht te hebben bij je kampement. Als je eenmaal op het water zit dan vertelt het licht jou welke kan je moet opvaren.

bvDiverse modellen van het Duitse Bivylight (Bron foto: Bivylight)

Orientatieverlichting

Op de markt verkopen verschillende aanbieders speciale orientatieverlichting welke voorzien zijn van een schroefdraad waarmee je ze op je rodpod of losse bankstick kan schroeven. Denk aan merken als het Duitse Bivylight of Zado Baits. Natuurlijk voldoen andere vormen van verlichting ook prima. Kies in ieder geval voor een lamp met een sterke felle, het liefst vooruitschijnende, led. Monteer de verlichting een meter boven de grond zodat je ook bij hoge golfslag op het water, de lamp op de oever nog kan zien. Vis je op wateren met meerdere vissers langs de oever dan kan het soelaas bieden om een orientatielicht aan te schaffen met een gekleurde led om zo je kampement te onderscheiden. Zado Baits verkoopt bijvoorbeeld hun Positionslichter in zowel een blauwe als rode uitgave.

PrologicPrologic Lumiax Light House voor op je rodpod

Kortom

Zorg ervoor dat je altijd een lampje aanzet wanneer je in de nacht je lijnen gaat uitvaren. Je zal niet de eerste zijn die hopeloos verdwaalt raakt midden op het water. Oriëntatieverlichting is al te koop vanaf een 60,00 euro en dat vind ik een klein prijsje voor een stukje veiligheid. Beter is het nog om zo af en toe je gezond verstand te laten spreken. Vergeet niet dat risico’s niet altijd nodig zijn. Die karper kun je na de storm ook nog vangen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.