Verlies je hengel niet!

Karpers hangen meestal rond in de buurt van obstakels. Dit doen ze vooral omdat daar vaak wat lekkers te halen is voor ze. Palen, lelies en overhangende bomen bevatten vaak de nodige lekkernijen. Op de tweede plaats bieden obstakels ook vaak de nodige veiligheid. Vooral op wateren waar veel gevist wordt, zullen karpers zich al snel terug trekken in hun veilige haven. Hun safety zone. Nu is het vaak lucratief om juist in de buurt (of zelfs tegen) obstakels aan te vissen, maar deze vorm van vissen kent een paar spelregels als we de vis niet willen beschadigen. Denk aan visveilige systemen, dichte molenslippen en het dicht bij je hengels blijven. Vooral deze laatste punten vormen soms een risico. Een dichte molenslip betekent vaak weinig speling voor de karper mocht hij er vandoor gaan. Het gevolg is dat je hengel flink wordt kromgetrokken en soms van de steunen wordt gesleurd. In materiaaltechnisch opzicht zijn er door de jaren heen verschillende middelen op de markt gekomen om je hengels en rod support nog meer te verankeren. Ook handig bij zware stormen of voor nachtvissers die moeilijk wakker worden. Laten we beginnen.

pivottingDe Pivotting Anchor Feets van het Engelse Cygnet Tackle

Poseidon Angelsport Rod Keeper

Het eerste product wat we behandelen is de Rod Keeper van het Duitse Poseidon Angelsport. Dit product, wat nog het meeste lijkt op de bekende elastische spanbanden, is gemaakt om tussen je achtersteun en molen te plaatsen. De Rod Keeper heeft aan de ene kant een haak welke je hangt achter je molenvoet. Aan de andere kant zit een lus die je plaatst over je rodrest of bankstick. Bij een aanbeet met dichte slip zal je hengel niet direct van je rodpod of steunen worden getrokken en zal het elastiek in de Rod Keeper ook nog eens meeveren. Een heel aardig product!

poseidonDe Rod Keeper van het Duitse Poseidon Angelsport

Pod Anchors

Het tweede product dat ik wil behandelen zijn Pod Anchors. Pod Anchors zijn er in diverse varianten en zowel merkgebonden als universeel te koop. Merkgebonden Pod Anchors vindt je onder andere bij Fox en Cygnet Tackle. Denk bij Fox aan de Pod Feets voor onder andere de Sky Pod en hun andere rodpods met 22mm diameter poten. Cygnet Tackle verkoopt hun Pivotting Anchor Feets voor diverse rodpods en banksticks uit hun range. Bij beide varianten gaat het om speciale voetjes welke met een bivvy peg (tentharing) vast te zetten zijn in de grond. Meer universele Pod Anchors vinden we bij Solar Tackle en TopNotch Tackle. Qua ontwerp bevat het product van beide merken een dubbele haak welke is gemonteerd op een moederbalk met schroefdraad. Je monteert zo’n Pod Anchor op een bankstick, waarna je de haken klemt om de rodpod. Je drukt de bankstick de grond in waardoor de rodpod verankert aan de grond. Ook stage stands kunnen we onder deze groep scharen doordat je de stand zelf verankert door middel van een schroef aan hout. 

tntDe Pod Anchors van het Engelse TopNotch Tackle

Snag Ears

Een van de meest bekende producten voor de obstakelvisserij zijn snag ears. Deze speciale oortjes monteer je achter je beetmelder en zorgen ervoor dat je hengel niet van de steunen wordt getrokken als de vis in een hoek van 90 graden of minder ten opzichte van je hengel trekt. De oortjes van de gemiddelde beetmelder zijn niet hoog genoeg waardoor dit een cruciaal punt is in je hengelsetup. Naast de conventionele snag ears zien we de laatste jaren steeds vaker integrated exemplaren. Hierbij is de beetmelder zo ontworpen dat je verlengde oortjes direct op je beetmelder kan schroeven. Dit bespaart je schroefdraad onder je beetmelder en ziet er esthetisch net weer even beter uit. Snag ears zijn een must have voor de obstakelvisserij.

taskaMet snag ears wordt je hengel niet van je beetmelder afgetrokken bij een felle aanbeet

The Revolution Rod Grip

Eigenlijk evenredig aan snag ears is ook het hebben van goede achtersteuntjes. In 2010 schreef ik in het artikel ‘10 goedklemmende rodrests’  nog over 10 goede alternatieven. Het is belangrijk dat je te allen tijde ervoor zorgt dat je hengel aan de achterkant ook goed is geborgd. Door de hefboomwerking van je hengel, zal juist aan de achterkant de meeste kracht komen te staan. Een goed achtersteuntje ondersteunt en borgt je hengel zowel horizontaal als verticaal. Vis je je hengels sky high dan zal bij een aanbeet de achterkant van je hengel juist omhoog willen. De allerbeste achtersteun voor de obstakelvisserij is al sinds jaar en dag van het Engelse The Revolution Rod Grip. Deze rodrest is niet de mooiste en meeste subtiele variant in zijn soort, maar doet precies wat hij moet doen. Door zijn unieke design schuif je als het ware je handvat van je hengel in de rodgrip waarna hij je handvat volledig omringt. Hierdoor kan je hengel werkelijk geen kant meer op.

The Revolution Rod Grip

M2 Bait & Tackle Butt Bungee Rod Grip

Het laatste product dat ik wil bespreken komt echt net vers van de pers en wel van het Nederlandse M2 Bait & Tackle. Zij introduceren namelijk de Butt Bungee Rod Grip. Een speciale houder van roestvaststaal die je monteert op het schroefdraad van je achtersteuntje. Op de linkerkant van de houder zit een stuk elastiek dat je als het ware over je hengel heen legt waarna je hem aan de rechterkant weer vastzet op de houder. Hierdoor is je hengel gezekerd en kan hij geen kant meer op. Bij een aanbeet kan je makkelijk het elastiek weer lostrekken waarna de dril kan beginnen. Een leuk ontwerp al zeg ik zelf!

m2De Butt Bungee Rod Grip van M2 Bait & Tackle

Kortom

Het vastzetten van je hengels of rodsupport kan je geld besparen op die ogenblikken dat je even niet goed oplet. Toch zijn dit soort producten in geen enkele zin een vrijbrief om van je hengels weg te lopen. Wees bij obstakelvisserij altijd extra alert. Een aanbeet komt immers altijd onverwacht. Zoals in het voorwoord al even kort gezegd zijn deze producten ook interessant bij stormachtig weer. Flinke golfslag tegen de kant of flinke wind kunnen behoorlijke schade aanrichten. Het goed borgen van je materialen kan je geld besparen. Daarom dat je in extreme gevallen nog weleens ziet dat vissers hun rodpod verankeren met stenen. Ook voor de nachtvisser die moeilijk wakker wordt zijn deze producten interessant. Je zult ’s ochtends wakker worden en erachter komen dat je hengel van de steunen is afgetrokken! Kortom: zorg goed voor je spullen en voor de vis!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.