Interview met Remco de Koster

Sommige namen zie je veel voorbij komen op social media of in de bladen en van sommige namen heb je misschien nog nooit gehoord. In onze rubriek ‘aan het woord’ interviewen we zowel bekende als onbekende karpervissers uit binnen- en buitenland. Op deze manier leren we niet alleen de persoon beter kennen, maar nemen we ook een kijkje in zijn of haar visserij. In deze editie spreken we met Remco de Koster en praten we over zijn privé, visserij en betrokkenheid als gesponsorde visser bij Fox International en Carpelicious Baits.

Hallo Remco, allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze Aan Het Woord. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Hallo allemaal, mijn naam is zoals jullie al hebben kunnen lezen Remco de Koster. Ik ben 26 lentes jong en vis al zolang ik kan lopen! Samen met mijn gezin woon ik in het mooie dorpje Heukelum gelegen in het hart van de Betuwe. Water alom en voor elke discipline wel wat te vinden. Van kleinere cultuur wateren tot oude plassen van meerdere hectare. Toch ben ik een echte rivier visser. Het mysterieuze en altijd blijven zoeken is wel mijn grootste motivatie en uitdaging om de dingen te doen zoals ik het graag doe. In het dagelijks leven ben ik werkvoorbereider van beroep en heb ik zoals de meeste gewoon een baan van acht tot vijf. Wat betekent dat ik elke dag wel eigenlijk een paar uur te kort kom.

Remco de Koster

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Dat is sinds een aantal weken weer een stukje lastiger geworden. Mijn dochter Destiny zag op 28-06-2018 het levenslicht waardoor papa heel even een stapje terug moest doen. Met nog een jongen (Tygo) van zeven thuis en alle verplichtingen die erbij komen kijken moesten er keuzes gemaakt worden! Nu we weer een aantal weken verder zijn is vissen niet geheel onmogelijk. Ieder weekend wordt er één nacht gevist en aangezien ik een echte voerder ben zijn de nachten die ik vis wel in de puntjes voorbereid! Zo nu en dan probeer ik wat korte prik sessies van een aantal uur in te plannen op de wat eenvoudigere wateren waardoor de vis drang wat getemperd wordt.

Remco de Koster

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Even rekenen, ik vis nu al ongeveer 23 jaar waarvan de laatste 15 jaar bijna uitsluitend op karper.
Het begon bij mij allemaal toen ik 4 jaar was en met me vader mee ging de polder in om voorntjes te vangen. Even later kwam hier het roofvissen bij en toen ik eenmaal fatsoenlijk een feeder hengel vast kon houden werden ook de eerste witvis wedstrijden gevist. Ik zal rond de tien jaar geweest zijn dat ik met me opa in de plaatselijke vijver aan het vissen was en dat ik voor het eerst in aanraking kwam met karper. De grote schimmen die voorbij kwamen hadden mij gelijk in hun greep en de eerstvolgende keer dat ik er was stond ik gewapend met een spinhengel en een halfje tijgerwit om één van deze vissen te vangen! Jullie zullen begrijpen dat de eerste pogingen letterlijk in het water vielen net als mijn stukjes brood die je telkens van je haak smeed. Toch nu ik deze ‘’aan het woord’’ zit te schrijven denk ik terug aan die tijd en kom ik tot het besef dat het oppervlakte vissen van toen, de basis is geweest van de visser die ik nu ben!

Je bent sinds dit jaar actief als gesponsorde visser bij Fox. Hoe is deze samenwerking ontstaan?

Eigenlijk best wel een beetje plotseling. Ik werd door een vriend van mij gebeld met de vraag om eens wat info over mijzelf naar Fox toe te sturen. Zo gezegd zo gedaan en enkele weken later werd ik gebeld door Hugo met de vraag of ik toe wilde treden tot het team gesponsorde vissers van Fox. Hiervoor ben ik natuurlijk enorm dankbaar, en ik denk ook dat het de droom van iedere visser is om in een Team van geweldige vissers te zitten en de beschikking te hebben over stuk voor stuk kwaliteitsproducten.

Je bent ook actief als fieldtester voor het aas-merk Carpelicious Baits. Wat kun je in het kort over deze aasfirma en samenwerking vertellen?

Ik ben in 2016 voor het eerst met Carpelicious in aanraking gekomen. Ik had al vele goede verhalen gehoord over dit aas merk en aangezien ik niet meer tevreden was over mijn huidige leverancier werd ergens in 2017 de stap gezet om eens naar België te rijden voor een gesprek om zo de ins en outs van zijn boilie lijn te bespreken. Een aantal bollen waaronder de red spice trok heel erg mijn aandacht en ook de gedachtegang van Ronny over hoe hij zijn aas ziet was ik heel erg over te spreken. Geen maisbollen maar gewoon echt kwaliteits aas, voor een eerlijke prijs en waar op geen enkel ingrediënt bezuinigd is! De samenwerking ontstond tijdens Carp Zwolle toen ik na 3 dagen geholpen te hebben op de beurs, Ronny mij vroeg of ik bij hem in het team wilde komen. Ik kan de boilies ook verdelen en wordt het voor de mensen in de regio midden Nederland (Utrecht-Tiel-Gorinchem) ook mogelijk om eenvoudig met Carpelicious te kunnen vissen.

Kijk je als gesponsorde visser anders tegen je visserij aan als toen je onafhankelijk viste, bijvoorbeeld puur voor de hobby?

Nee absoluut niet. Fox en Carpelicious laten mij gewoon de visserij doen zoals ik het zelf graag doe. Beide merken zorgen er juist voor dat ik als visser de mogelijkheid heb om juist veel veelzijdiger te kunnen vissen. Op het gebied van aas kan ik qua aanpak alle kanten uit en door de samenwerking met Fox kan ik mijn materiaal daar geheel op aanpassen. Een absolute verruiming dus waar ik ontzettend trots op ben.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Daar vraag je me wat! Aangezien ik diverse wateren bevis op ieder zijn eigen manier vind ik het bijzonder lastig om hier antwoord op te geven. Buiten de standaard uitrusting en denk hierbij aan degelijke hengels( Fox Horizon xX3), piepers(Fox RX+) en molens( Fox Eos-12.000) is toch wel de rubberboot een onmisbaar item. Zonder dat gekke drijvende ding kan er niet gevoerd worden en kan ik niet op de stekken komen waar ik graag vis. Nu ik er zo over nadenk heb ik de rubberboot bijna altijd wel bij me!

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Meestal gebeurt dat al vissend. Vis je op afgesloten wateren, dan loont het om vaak en op diverse momenten van de dag eens een rondje te lopen en her en der wat stekjes aan te voeren  om te zien of de vissen zichzelf laten zien. Vaak is een holding overdag ook ‘s nachts in het dieper gelegen water prima te bevissen. Tijdens de sessies is het wel belangrijk om te blijven schakelen en proberen. Doe ook met één hengel eens wat anders. Denk aan een ‘’dooie’’ hoek of struik bevissen of werp springende vissen aan. Vis je op open water dan is het echt uren kloppen. Rondjes lopen is simpelweg onmogelijk. En probeer tijdens de weekenden zoveel mogelijk stekken te bevissen. Na verloop van tijd gaan er dingen opvallen en weet je steeds succesvoller te zijn.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Een scherpe onderlijn is voor mij zeker een pré. Ook ben ik iemand die alles netjes uit meet. Het zal misschien tussen mijn oren zitten, maar vertrouwen vangt nou eenmaal. De rig welke ik over het algemeen het meeste gebruikt is gewoon een simpele line aligner rig. Gemaakt met een Curve Short maat 5. Deze kun je maken met diverse onderlijn materialen waardoor hij naar elke situatie aan te passen is. Denk hierbij aan een stukje soepele Reflex of aan de Camotex Semi Stiff. Pas de lengte aan naar gelang de hardheid van de bodem of de manier van voeren en je zit altijd goed!

Een scherpe onderlijn is voor mij zeker een pre

Boilies of partikels, duur of goedkoop, freezer of readymades, welk aas heeft jouw persoonlijke voorkeur en waarom?

Ik ben een echte boilie visser. En gebruik over het algemeen uitsluitend freezers. De reden is heel simpel… Als er geen conserverende middelen in hoeven en ik de mogelijkheid heb om het te vermijden dan zal ik dat zeker doen. En of een boilie duur of goedkoop is hangt vaak af de gebruikte middelen. Een boilie van €5,- p/kilo kan net zo goed zijn als een boilie van €10,- p/kilo. Het is helemaal afhankelijk van welke toevoegingen er gebruikt zijn. Dat wil niet zeggen dat de smaak minder is of de kwaliteit minder. De ingrediënten zijn alleen anders. Duur of goedkoop baseer ik daarom ook op vangsten per water en niet op prijs! 

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

Kan ik kort over zijn….. Boeken lees ik niet! En film….. ik denk dat alles wat gefilmd wordt onder water een aanvulling is van je kennis. Denk hierbij maar aan ‘’Underwater answers met Rob Hughes’’.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Stekkeuzes en het waarom heel simpel. Vaak zit de vis er wel maar word er gewoon niet gevist binnen de zone waar ze vangbaar zijn. Ik heb het al te vaak meegemaakt dat maar luttele meters een ontzettend groot verschil teweeg kan brengen. Wat voor voer je ook bij je hebt. Vissen zijn gewoontedieren en zorg eerst dat de locatie juist is en kijk dan naar de rest.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Harry, zo werd deze vis liefkozend door Tygo omgedoopt. Het was niet mijn eerste 40er of mijn grootste maar wel de enige vis waar ik een langere periode op gevist hebt. Deze vis was al diverse keren gevangen maar een bezoekje op mijn mat wist hij telkens te voorkomen. Tot in het voorjaar twee jaar geleden alle puzzelstukjes op hun plek vielen. De vangsten vielen dat voorjaar zwaar tegen en ik begon wat rond te zwerven over de rivier. Na wat overleg met mijn wederhelft besloot ik om nog twee weken echt gas te geven om nog een poging te wagen op deze vis. Ik ben absoluut geen target visser en zal het ook zeker niet snel meer doen. Maar deze vis was echt onder miin huid gaan zitten. Het laatste weekend van twee nachten stond voor de deur alvorens ik met de witte vlag zou zwaaien. Na twee graskarpers zonk de moed me in me schoenen. De koek was op en deze vis was niet voor mij bestemd.  Ik plaats rond 12 uur s’ nachts de hengel terug op de stek en strooi er 1,5 kilo bollen recht bovenop. Een soort alles of niks gevoel. Een uur later krijg ik een trage aanbeet. En voel een log gewicht de diepte in schuiven! Met knikkende knieën dril ik de vis af en de eerste glimp van de vis verraad mijn target. Onbeschrijfelijk wat voor gevoel dat teweeg bracht. Ik keer het water de rug toe en misschien tot later!

Harry
Harry

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Mijn ultieme CarpFeeling is toch wel de visserij zoals ik hem ook dit voorjaar weer deed. Diverse keren in de week het ruime sop op om stekken te preparen. En zodra het weekend is de stekken af vissen, wakker worden op eilandjes en tussen bomen en riet. Wild leven wat overal om je heen is. En een vos die nieuwsgierig kom kijken wat je daar zit te doen. Als je in die omgeving ook nog een aantal vissen weet te vangen. Dan vaar ik met een grote glimlach weer huiswaarts. Missie geslaagd!

Wat hoop je op sportvis gebief in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Ik denk dat ik op dit moment geen reden tot klagen of wensen hebt. Ik zit bij Fox en Carpelicious prima op mijn plek. En ik hoop dat deze samenwerking nog wel even stand houdt en ik beide bedrijven kan ondersteunen.

Verder wil ik lekker blijven vissen. En avonturen beleven waar we over 20 jaar nog over praten!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.