James Turner aan het woord

Sommige namen zie je vaak op social media of in magazines voorbij komen en van sommige namen heb je misschien nog nooit gehoord. In onze rubriek “ aan het woord” interviewen wij bekende en onbekende karpervissers uit binnen- en buitenland. Op deze manier leren wij niet alleen de persoon beter kennen, maar ook zijn manier van vissen wordt besproken. Tijd voor een beetje diepgang en in deze editie geven wij het podium aan James Turner van Cygnet Tackle.

Echt heel erg tof dat je de tijd hebt gevonden voor ons. James, voor de mensen die jou nog niet kennen, stel jezelf even voor aan de lezers van CarpFeeling: Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Hey Willem, wat leuk dat ik via deze weg iets kan vertellen over mijzelf. Mijn naam is James Turner en in het dagelijks leven ben ik van het type “normal guy”, ik ben getrouwd met Kirsty, een fantastische vrouw by the way! En samen hebben wij een geweldige zoon genaamd Jake. Ik houd van voetbal en ik ben een enorme fan van F.C. Sheffield Wednesday, maar mijn absolute passie is natuurlijk karpervissen. Ik ben een gelukkig man, want ik heb van mijn hobby mijn werk weten te maken. Ik werk al 10 jaar met veel plezier in de hengelsport en sinds enige tijd voor Cygnet. In mijn dagelijkse werk ben ik merkmanager bij Cygnet en ik ben medeverantwoordelijk voor lopende projecten en campagnes. Ik ben helemaal weg van het merk en van de kwaliteit waar het voor staat. Ik heb altijd hun producten gebruikt en wil graag mijn steentje bijdragen aan dit prachtige bedrijf!

Ik ben brandmanager bij Cygnet Tackle
Ik ben brandmanager bij Cygnet Tackle

Hoe combineer je het vissers bestaan met je gezinsleven?

Dat is een erg goede vraag. Het drukke gezinsleven vraagt zeker zijn aandacht. Ik spendeer veel tijd aan mijn gezin, vaak trekken wij er als gezin op uit en doen dan leuke dingen en ja, soms is het dan moeilijk om een beetje tijd te vinden om te gaan vissen. Maar mijn zoontje vindt vissen geweldig en gaat dan met mij mee, dus dat is een pluspunt. Soms gaan we met heel het gezin naar de waterkant om te gaan vissen, niet dat we dan specifiek op karper gaan vissen. Nee, soms vissen we met maden of met brood en dat is voor iedereen leuk, vooral die kleine van ons vindt dat helemaal geweldig. Bij ons is een syndicaat- en dagticket water in buurt en dat is wel lekker, zeker als ik een korte sessie wil gaan vissen. Ik hoef dan maar een stukje te rijden. Ik zorg ervoor dat ik mobiel kan blijven en op verschillende situaties kan inspelen. Op die manier kan je je kansen spreiden en kan ik zeker mijn visje vangen.

Vaak trekken we er samen op uit

Hoe lang vis je al en hoe ben je er mee in aanraking gekomen?

Ik vis al sinds ik 5 jaar oud was en ik kan mij herinneren dat wij een keer gingen vissen op rivier de Trent, dat is een krachtige rivier en daar leerde ik hoe je moest werpen met een dobber. Vanaf dat moment was ik gevangen, altijd vroeg ik wanneer we weer gingen vissen. Toen ik 11 jaar was zag ik eens een karper aan de oppervlakte zwemmen, echt recht onder m'n neus. Ik belaagde deze toen met een broodkorst. Nooit meer vergeet ik het zicht hoe die karper de broodkorst opslokte, het aanslaan en om vervolgens in contact te staan met zo'n sterke vis. Wow! Deze herinnering zette mij letterlijk in vuur en vlam, een vlam die vandaag de dag nog steeds brandt. Die adrenalinestoot die het mij gaf en de voldoening van een mooie karper in je net! Ik denk dat die karper 12 pond zwaar was, maar die ene karper startte mijn obsessie voor het karpervissen en vanaf dat moment wilde ik die power keer op keer weer voelen.

Welk product is onmisbaar binnen jouw visserij?

Ik denk dat mijn polaroidbril toch wel het meest belangrijk is, aangezien ik deze het hele jaar door draag. Het maakt zo'n verschil. Normaal zou ik zeggen dat een bak thee het belangrijkste is, want ik houd erg van een bakkie thee zo nu en dan, maar omdat ik best een mobiele visser ben en korte sessie vis, kan ik niet zoveel thee drinken als ik zou willen haha. Het klinkt misschien cliché, maar locatie, locatie, locatie is echt wel het allerbelangrijkste! Zeker als je net als ik niet veel vistijd tot je beschikking hebt.

Thee is ook onmisbaar in mijn visserij
Thee is ook onmisbaar in mijn visserij

Hoe ga je met een nieuw water aan de slag?

Ik probeer altijd in contact te komen met lokale vissers, zij kunnen je soms waardevolle informatie geven over het water en zijn bestand. Ik moet daar wel een kanttekening bij maken, want niet alle vissers zijn zo gewillig in het delen van informatie. Jaren geleden heb ik meer tijd doorgebracht in de bomen dan dat ik daadwerkelijk aan het vissen was. Lekker een rondje rond een water lopen, zo nu en dan een bakkie thee drinken en voor de rest niets. Kijken, kijken en nog eens kijken. Soms ga ik 1 of 2 keer in de maand naar het water toe en verblijf daar dan enkele uren zonder ook maar een hengel mee te nemen. Dit levert mij zoveel waardevolle informatie op.

Hoe belangrijk is de laatste meter voor jou en wat is jouw favoriete rig?

Mijn favoriete rig is toch wel de 360 rig. Ik heb deze al vaak ingezet in verschillende situaties, de presentatie en de veelzijdigheid die deze rig biedt. Of je nu met een pop-up of uitgebalanceerde tijgernoot vist, hij doet het altijd.

Wat is jouw favoriete boek of visgerelateerde film?

Ik ben een absolute fan van Rod Hutchinson’s boeken. "The Carp Strikes Back” is my all time favorite. Dat boek werd uitgebracht in 1984, wat het ouder dan mij maakt, maar de dingen die Rod schreef waren zijn tijd ver en ver vooruit! Veel wordt vandaag de dag nog steeds uitgeoefend en toegepast. Voor wat betreft films, er is tegenwoordig zoveel te zien op YouTube, maar de BullCam videos van Jerry Bridger, die ik al kende van mijn tijd bij Angling Publications, vind ik toch wel het leukst. Hij is zo puur en eerlijk in hoe hij de dingen brengt.

The Bull Cam vind ik erg leuk

Wat is volgens jou het meest onderschatte aspect van de karpervisserij?

Het meest onderschatte aspect is het gebruik van kwaliteits end tackle. De laatste meter van je setup is het gedeelte wat volledig in contact staat met je droom en je wilt het dan niet af laten hangen van een paar euro. Je moet vertrouwen hebben in je aas en end tackle.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst, welke vangst komt dan het eerst in je op?

Mijn favoriete vangst was een 31 ponds spiegelkarper, niet de grootste vis van de wereld, maar  het gaat meer om het verhaal achter deze vangst.

Ik had een tijdje een water bestudeerd en ik kwam erachter dat de karpers een soort van trekroute gebruikten, want ik zag continu vis heen en weer zwemmen, precies over een soort van betonblok wat in het water lag. Het water was echt kraakhelder dus ik moest echt beducht te werk gaan. Op het betonblok had ik wat hennep gegooid en een tijgernootje aan een 360 rig.  Vervolgens heb ik met ingehouden adem zitten kijken toen ik een dikke bak aan zag komen zwemmen. Jake, mijn zoontje en mijn vrouw waren op dat moment ook bij mij, want wij waren met z'n allen aan het picknicken. Op een onbewaakt moment zie ik ineens mijn hengel richting het water schieten. Kennelijk had ik de piepjes van mijn piepers gemist, maar omdat ik dicht bij mijn hengels zat had ik snel contact met de vis. Althans dat dacht ik, want die boorde zichzelf in een enorm wierbed. Ik was bang dat ik hem kwijt zou raken in het wier dus besloot ik de hengel maar aan Kirsty te geven. Ik ben toen in mijn boxershort het water in gesprongen. Ondertussen stond Jake als een stuiterbal te stuiteren aan de waterkant, het mannetje werd helemaal gek van opwinding en ik zie Kirsty met een kromme hengel staan, wat een plaatje moet dat zijn geweest! Haha ik krijg er nu nog een lach van op mijn gezicht. Na enige tijd door het wier te hebben geploeterd, had ik contact met de vis en kon ik hem scheppen.

Dit was dus zeg maar echt een familie effort en iedereen droeg zijn steentje bij. Echt een super ervaring!

Een mooie spiegel

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling willen omschrijven?

Mijn favoriete CarpFeeling gevoel: Dat is om aan een overwoekerd meer te zitten, in the middle of nowhere, geen andere vissers of mensen in de buurt, complete rust.

Hoewel,  aan de andere kant van de medaille, toen ik nog als redacteur voor een karpermagazine werkte, heb ik veel gedenkwaardige momenten mogen delen met andere vissers. Vooral tijdens het fotograferen van hun visserij en het is geweldig om een ​​targetvis voor iemand te fotograferen, temeer omdat ik veel van die jongens al langer kende. Dat schept een band en de vriendschappen die je soms sluit zijn hartverwarmend.

Wat zou je nog willen bereiken op het gebied van sportvisserij?

Ik zou graag meer kinderen aan het vissen willen krijgen en hen op de juiste manier opleiden. Er is niets mooier om een kind laten ervaren hoe het is om een pen weg te zien schieten onder water en zo de eerste stappen te kunnen zetten in onze mooie hobby. Dat is denk ik het belangrijkste binnen onze hobby, om uiteindelijk je kennis over te kunnen dragen aan de andere generatie.

Samen genieten

 

James, ik wil je namens CarpFeeling bedanken dat wij je een stukje beter hebben mogen leren kennen. Ik hoop dat onze paden in de toekomst nog eens mogen kruisen!

Geen dank Willem. Ik spreek je snel! En als ik iets kan doen voor je dan laat het maar weten.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.