Jasper Smit aan het woord

In de rubriek aan het woord laten wij willekeurige vissers aan het woord aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen en een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten wij Jasper Smit graag aan het woord over zijn privé, visserij en betrokkenheid als gesponsorde visser bij Fox International en Martin SB.

Hallo Jasper, allereerst hartstikke leuk dat je een bijdrage wilt leveren aan deze 'Aan het woord'. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Hallo allemaal, leuk dat jullie meelezen! Mijn naam is Jasper Smit, ik ben 23 jaar oud en ik ben woonachtig in Elburg, een klein vestingstadje ingelegen aan de Veluwe randmeren. Na mijn opleiding ‘Sportvisserij & Aquacultuur’ in Zwolle wilde ik verder studeren. Zodoende ben ik in Wageningen beland waar ik een gooi doe naar het docentschap. Ik ga 3 dagen naar school en sta 2 dagen voor de klas. Daar geef ik groene praktijkvakken en biologie aan bovenbouwleerlingen van het voortgezet onderwijs. In het weekend spendeer ik mijn tijd aan het vissen, met mijn vrienden en met mijn vriendin Roos. Gemiddeld vis ik ieder weekend een kort nachtje en in de vakanties mag je daar gerust 3 à 4 nachten van maken!

Hoe combineer je jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Er is helaas niet heel veel tijd om met vissen bezig te zijn. Daarom probeer ik ieder weekend een nachtje te plannen waarin ik kan vissen. Over het algemeen is dit goed te organiseren want mijn vriendin zit in de zorg dus die heeft nog weleens een avond- of nachtdienst. Gelukkig zie ik mijn vrienden regelmatig aan de waterkant. De meeste vissen namelijk zelf ook, of vinden het gezellig om eens een avondje aan te schuiven. Ik kan wel stellen dat ik een dag in de week te kort kom!

Wanneer ben je begonnen met karpervissen en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Al op zeer jonge leeftijd ben ik in aanraking gekomen met vissen. Mijn opa en oma hadden een tuin aan de gracht van Elburg. Daar werd ik als 4/5-jarig kereltje met een telescoophengeltje aan de waterkant gezet door mijn vader, die vervolgens de hele middag niet meer naar mij om hoefde te kijken. In 2005 ben ik gericht op karper gaan vissen. Mijn vader leerde mij de fijne kneepjes van het struinend vissen met de pen. Uiteindelijk heb ik een jaar lang met de pen en een zakje gekookte aardappels door de polders gestruind. In 2006 ben ik begonnen met de statische visserij en dat kreeg ik als broekie al vrij snel onder de knie. De ervaringen die ik struinend heb opgedaan in het voorgaande jaar hebben hierin een groot aandeel gehad, daar ben ik van overtuigd.

Je bent sinds dit jaar actief als gesponsorde visser bij Fox. Hoe is deze samenwerking ontstaan?

Ja dat klopt! Ik ben afgelopen najaar gebeld door Fox met de vraag of ik er iets voor voelde om een samenwerking aan te gaan. Fox sprak haar waardering uit over de manier waarop ik mij inzet voor de karpervisserij en de manier waarop ik het karpervissen beleef. Dat is natuurlijk een prachtig compliment! Daarnaast maak ik al jaren veelvuldig gebruik van diverse Fox producten en daar ben ik zeer tevreden over. Een samenwerkingsverband was daarom snel gerealiseerd. Ik ben Fox enorm dankbaar voor deze mooie kans en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!

Je bent ook al een aantal jaar actief als fieldtester voor Martin SB Baits. Wat kun je in het kort over deze aasfirma en samenwerking vertellen?

Martin SB is een Nederlands aasbedrijf dat, met haar 27-jarig bestaan, behoort tot één van de meest ervaren aasfabrikanten. Martin SB beschikt over een groot assortiment dat is onderverdeeld in verschillende boilie ranges: de Basic Range, de Classic Range, de Xtra Range en de 3D Range. Elke boilie range wordt gekenmerkt door specifieke eigenschappen, waardoor er voor iedereen een geschikte boilie tussen zit. Martin SB staat bekend vanwege haar innovatieve producten zoals de Crushies, de Quatro mini’s, de Super Smog boosters en de nieuw geïntroduceerde Champion Range en Xtra Range foodbased pop-ups. Nieuwe producten worden uitvoerig getest over een periode van 2 à 3 jaar en daarmee wordt de hoge kwaliteit gewaarborgd. Bij Martin SB ben ik kind aan huis. Ik ken de mensen achter het bedrijf al 12 jaar en behoor inmiddels al 8 jaar tot het team. Het bedrijf en het team bestaan uit fijne mensen en goede vissers en de producten doen wat ze moeten doen. Het vormt de perfecte formule voor een prettige samenwerking!

Kijk je als gesponsorde visser anders tegen je visserij aan als toen je onafhankelijk viste, bijvoorbeeld puur voor de hobby?

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dat niet het geval is. Als gesponsorde visser heb ik een bepaalde verantwoordelijkheid en het vraagt extra inzet. Zeker als je twee merken tegelijkertijd vertegenwoordigd en een warm hart toedraagt. Echter moet ik toegeven dat ik mijn visserij er niet door laat leiden. Het karpervissen is voor mij de ultieme gelegenheid om even te ontsnappen aan de dagelijkse verplichtingen en ik geniet van elke nacht die ik kan vissen.

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Dat is zonder twijfel mijn rubberbootje! In Nederland bevis ik vrijwel altijd de randmeren en ook in het buitenland gaat mijn voorkeur uit naar grote meren en reservoirs. Ik wil niet zeggen dat je kansloos bent zonder boot, maar het is wel een erg aangenaam hulpmiddel. Ik gebruik hem voor het zoeken van nieuwe stekken, het in kaart brengen van het bodemverloop, het uitvaren op grote afstanden en het halen van vissen die zich hebben vastgezwommen. Ik kan het iedere ‘grootwatervisser’ aanraden.

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Als ik ergens - overnieuw - begin dan maak ik graag gebruik van de informatie die op internet verkrijgbaar is. Eigenlijk zijn er maar twee zaken die ik wil weten. Zo ben ik altijd benieuwd naar de regelgeving die er van toepassing is en wil ik weten welke vergunning ik nodig heb. Daarnaast check ik Google Maps om eventuele diepteverschillen op te sporen en om de bereikbaarheid in beeld te brengen.Op locatie verken ik het water per boot om het exacte bodemverloop in kaart te brengen. In het voorjaar probeer ik op de grens van de (ondiepe) paaigebieden te vissen om de in- en uitzwemmende vissen te onderscheppen. In de rest van het jaar zoek ik naar vaargeulen, oude rivierbeddingen of schone plekken tussen het wier. Ik heb geen voorkeur voor harde of zachte bodems, beide plekken hebben hun voor- en nadelen. Door dergelijke plekken afwisselend af te vissen zal er snel duidelijk worden waar de vis zich het liefst ophoudt.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Onderlijnen zijn voor mij zeer belangrijk. Ik zie de mensen die mij goed kennen al instemmend meeknikken, haha! Toch houd ik het graag simpel. Mijn onderlijnen zijn gemiddeld 20 à 25 cm lang en geknoopt van soepel onderlijnmateriaal. Als haak gebruik ik vrijwel altijd een Curve Short model in maat 6 die ik verleng met een line aligner. In de haakbocht begeleid ik de hair met een stukje silicone tube. De hair zelf is vrij lang. Ik zorg er altijd voor dat er 2 cm tussen de boilie en de haakbocht zit. Op basis van het aasgedrag van de karpers pas ik de lengte van de rig en de hair aan. Zo nu en dan wil ik ook nog weleens een hinged stiff inzetten, maar aangezien ik veel in het donker vis gebruik ik liever een rig met bodem aas. Simpelweg omdat ik daar dan meer vertrouwen in heb.

Boilies of partikels, duur of goedkoop, freezer of readymades, welk aas heeft jouw persoonlijke voorkeur en waarom?

Boilies zijn toch wel mijn favoriet hoor! Ik heb altijd met readymades gevist en daarmee ben ik zowel instant als tijdens langdurige voercampagnes erg succesvol geweest. Met boilies kan ik iets beter selecteren en dat is op het grote water wel prettig. Het barst er namelijk van de windes en giebels! In de winter en het vroege voorjaar maak ik graag gebruik van een combinatie van kleine boilies en chili hennep. In de zomer en in het buitenland gebruik ik ook weleens de combinatie van boilies en tijgernoten.

Wat is je favoriete visgerelateerde boek of film?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel veel boeken heb gelezen, maar ik heb laatst ‘Een moment van verleiding’ gelezen. Dit boek is geschreven door Boudewijn Margadant en ik kan het iedereen aanraden. Boudewijn weet als geen ander waar het om draait en de passie en het avontuur spatten er dan ook vanaf!

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Voor mij zijn er twee aspecten: Vlijmscherpe haken en een goedwerkend en tevens veilig loodsysteem. Beide aspecten vergroten absoluut de kans dat een vis het zaakje niet meer kwijtspeelt na een aasopname! Je staat ervan te kijken hoe snel een karper je haak lost op het moment dat je onderlijn niet snel genoeg loskomt van het lood.

Als ik je vraag naar je favoriete vangst allertijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Als ik er dan echt één moet kiezen dan ga ik voor de mooiste spiegelkarper die ik ooit heb gevangen. Wekenlang liep het voor geen meter, maar eigenwijs als ik ben, bleef ik keihard doorzetten. Dit leverde mij deze geweldige spiegelkarper op. Jullie snappen wel dat ik geen oog meer heb dichtgedaan die nacht! Het bewijst echter wel dat je niet bang moet zijn om je eigen plan te trekken. Vroeg of laat word je altijd beloond.

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Voor mij is dat ongestoord mijn ding kunnen doen aan de waterkant. In het verleden maakte ik nog weleens de fout om de lat veel te hoog te leggen of door mijzelf blind te staren op gewichten. Dat heeft er alleen maar toe geleid dat ik het plezier in het vissen ben verloren. Dat is nu wel anders! Ik kijk van aanbeet naar aanbeet en geniet van elke karper die ik vang!

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Om eerlijk te zijn ben ik al helemaal tevreden. Tijdens de ene sessie geniet ik nog meer als tijdens de andere sessie. Eén vis is voor mij genoeg om mijn wekelijkse nachtje te doen laten slagen. En sinds ik mijn weegklok slechts bij hele hoge uitzondering tevoorschijn tover, ben ik pas echt gaan genieten van het vissen! Echt, dat kan ik iedereen aanraden. Natuurlijk vang ik ook graag grote karpers, maar op het water dat ik bevis is de kans op een monster echt nihil. Het vangen van een enorme schubkarper op de randmeren is echter wel iets waar ik van droom. Maar als het niet gebeurt, dan ben ik de laatste die er wakker van ligt.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.