Tom Lenters aan het woord

In de rubriek ‘aan het woord’ willen wij willekeurige vissers aan het woord laten aan de hand van vragen die wij ze stellen. Op deze manier willen wij de persoon in kwestie beter leren kennen maar ook een kijkje in zijn visserij nemen. Deze keer laten maken we nader kennis met onze vaste auteur Tom Lenters en stellen we hem vragen over visserij.

Hallo Tom, allereerst bedankt dat je een bijdrage wilt leveren aan deze ‘aan het woord’. Voor de lezers die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben vader van twee puberdochters en woon samen met mijn (nieuwe) vrouw, Cynthia. Ik ben van het bouwjaar 1973 en ben opgegroeid in Doetinchem. Tegenwoordig woon ik in Deventer vanwege mijn huidige baan als chauffeur pakketbezorger bij UPS.

Soms gaat Cynthia mee, meestal ga ik alleen
Soms gaat Cynthia mee, meestal ga ik alleen

Hoe combineer jij jouw visserij met je persoonlijke leven thuis?

Dit gaat best wel moeizaam eerlijk gezegd. Ik maak lange dagen van ’s morgens kwart voor 7 tot ’s avonds kwart voor 7. Dus 12 uur per dag voor de baas. Ik doe het met veel plezier, anders zou ik het niet volhouden. Als ik vrijdag ’s avonds thuis kom, kan ik de betere visstekken in Deventer dus wel vergeten. Mijn visgronden liggen dus elders en die vis ik dan ook meestal instant, het is niet anders. Toch vang ik gelukkig nog wel eens een paar mooie vissen. De vakantiedagen gaan voor 75% op aan het vissen, de rest met het gezin. De meiden hebben intussen hun eigen leven, die willen niet meer mee met pa. Dat scheelt mij dan wel weer. Gelukkig weet Cynthia dat ik af en toe de boog moet ontspannen en ik naar therapeut, moedertje natuur moet haha.. soms gaat ze mee, meestal ga ik alleen.

Hoe lang vis je al en hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Al bijna 40 jaar, want in Doetinchem ging ik op 5-jarige leeftijd al mee met mijn pa. Hij leerde me het vissen. Met een telescoophengeltje van een meter of drie ving ik alles wat maar wilde bijten. Het ging me zo goed af dat ik al op 6-jarige leeftijd mee deed aan een wedstrijd en eerste werd. Mijn meeste tijd 'verspeelde' ik aan de waterkant. Samen met mijn allerbeste maat Iskander beleefde ik de mooiste avonturen o.a. op de oude IJssel. Iskander is een aantal jaren ouder en ving toen karpers op de korst. Dit leerde ik snel van hem en ook het vissen op roofvis, zijn specialiteit, kreeg ik snel onder de knie. Maar het karpers vangen met de korst bleef toch wel mijn favoriete visserij. Super spannend.

Mijn therapeut: moedertje natuur
Mijn therapeut: moedertje natuur

Welk product is voor jou onmisbaar in jouw visserij?

Meerdere producten, maar als ik er 1 mag kiezen, zeg ik mijn voerboot. Aangezien ik meestal maar weinig tijd heb is de voerboot met dieptemeter een uitkomst om snel een stek uit te zoeken. Ook omdat ik met het safety systeem vis, is het noodzakelijk dat ik de rigs uitvaar. Uitgooien betekent in de war of een niet werkend systeem omdat het rubbertje uit het lood kan komen. Negen van de tien keer vis ik onder de kanten. Als het dan niet te gooien is gebruik ik de voerboot ook al. Puur zodat ik zeker weet dat het goed ligt.

Mijn voerboot kan ik echt niet missen
Mijn voerboot kan ik echt niet missen

Hoe pak jij een nieuw water aan?

Ik weet natuurlijk precies hoe dat moet, maar omdat ik zo weinig tijd heb komt het vaak op eigen gevoel en een beetje geluk. Eerst de goede stekken uitzoeken. De dieptes bepalen, ondertussen de oren en ogen open houden op bijvoorbeeld springende of rollende karpers. Hoe is de bodem? Hard zacht? Wier of planten? Elk water is verschillend. Dus meestal pak ik een water puur op gevoel aan en gek genoeg pakt dit vaak goed uit. Laten we het maar op talent houden als ik zo bescheiden mag zijn haha. Ik vis graag met verschillende soorten voer. Verse boilies, tijgers ondersteund met duivenvoer en hennep. Deze bereid ik zelf. Zo kom je er al snel achter wat de karpers graag prefereren. Sommige vissen vang je nu eenmaal niet met boilies. Ik vis ook graag met klein aas.

Hoe belangrijk zijn onderlijnen in jouw visserij en wat is voor jou persoonlijk je meest gebruikte onderlijn?

Onderlijnen zijn zeer belangrijk, maar vooral een super goede haak. Een haak is heel persoonlijk en ik heb dan ook mijn favorieten. Ze moeten in ieder geval superscherp zijn en niet uitbuigen of knappen. Ik bepaal per water of seizoen hoe een onderlijn moet zijn op dat moment. Maar ik vis voor 90% met een simpele rig. Ik strip een soepele onderlijn zodat er 3 cm soepel voor de haak blijft voor het indraaien. Een line aligner of krimpkous voor het indraaien. En een shot on the hook zul je altijd zien in mijn tacklebox.

Instant vang ik nog wel eens een mooie vis
Instant vang ik nog wel eens een mooie vis

Wat is je favoriete vis gerelateerde boek of film?

Ik heb zowat alle Nederlandstalige karperboeken in de kast staan. De boeken van Alijn zijn mijn all time favorites. Er is niemand die zo gepassioneerd en prachtig kan schrijven als hij.

Wat is voor jou het meest onderschatte aspect binnen de karpervisserij?

Ik denk dat het plezier in de karpervisserij het meest onderschatte aspect is. Zolang ik al vis zijn er mensen die zich met zaken bemoeien omdat ze jaloers zijn of iemand een vis niet gunnen. Ik vind dit zeer triest. Zielig. Vissen is je hobby. Dat doe je omdat je er plezier in moet hebben. Hou je dan lekker bezig met je eigen zaken en als iemand anders jouw targetvis vangt bijvoorbeeld, dan is dat all-in the game. Die vis leeft nog wel een tijdje. De volgende keer vang jij hem. Als ik tegenwoordig sommige mensen zie gallen op bijv. Facebook.. walgelijk. Get a life !

Uitpluizen tot op de bodem met de aquascope
Uitpluizen tot op de bodem met de aquascope

Als ik je vraag naar je favoriete vangst aller tijden, welke vis komt er dan als eerste in je op?

Een cliché. Dat zijn er absoluut meerdere. Maar als ik er eentje mag noemen, dan is dat mijn eerste veertiger. Ik had nog nooit een goeie dertiger gevangen en toen deze kanaalbeer in mijn landingsnet gleed had ik het nog steeds niet door. Pas toen ik hem uit het water op de kade moest tillen ging er een lampje branden. Ik heb toen zelfs nog een 2e weegklok laten aanrukken om het zeker te weten.

De vangst van mijn eerste veertiger was mijn favoriete
De vangst van mijn eerste veertiger was mijn favoriete

Hoe zou jij je ultieme CarpFeeling omschrijven?

Voor mij is dat gewoon elke keer als ik ga vissen op mijn favoriete water. Het is daar stil, rustig, weinig concurrentie en er zwemmen mooie vissen. Daar kom ik tot rust.

Wat hoop je op sportvisgebied in de toekomst nog te kunnen bereiken?

Ik hoop gewoon dat ik gezond blijf en op deze manier door kan blijven gaan.

Hopelijk blijf ik gezond en kan ik nog lang door gaan
Hopelijk blijf ik gezond en kan ik nog lang door gaan

Bedankt voor je tijd Tom!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.