Beschermde meerkoet zorgt voor gesloten tijd karper

Vanochtend vroeg kwam op de redactie een persbericht binnen over een aankomend visverbod welke zal gelden voor het vissen op alle Nederlandse zoetwatervissen in de maanden maart tot en met augustus. De reden hiervoor is een akkoord wat bereikt is om beschermde diersoorten als de meerkoet een betere kans te geven om hun voortbestaan te garanderen. De meerkoet staat in de lijst van beschermde vogelsoorten en in de Flora- en Faunawet staat beschreven dat inheemse vogelsoorten tijdens het broedseizoen niet mogen worden verstoord. Inmenging en verstoring in het broedseizoen is zelfs illegaal bij de Nederlandse wet. 

De meerkoet krijgt een betere kans te om hun voortbestaan te garanderen
De meerkoet krijgt een betere kans te om hun voortbestaan te garanderen
Foto: www.faunabeheereenheid.nl

Nu worden wij vissers al jarenlang gedoogd in dit beleid. Helaas zal daar per 1 januari 2016 verandering in gaan komen. Door een sterk verbond tussen de Vogelbescherming en de Partij van de Dieren is een akkoord bereikt waardoor er een gesloten tijd komt welke geldt voor alle visdisciplines. Ondanks dat de meerkoet in Nederland in grote getallen aanwezig lijkt te zijn, is de continuïteit van het soort niet gegarandeerd. Een meerkoet legt per nest een 5 tot 10 eieren waarvan maar een klein percentage de weg naar volwassenheid aflegt. Naast roofdieren als vossen en knaagdieren vormt ook de mens een grote belasting op hun leefomgeving. Uit onderzoek is gebleken dan een gesloten tijd voor hengelaars zal zorgen voor minder stres bij de meerkoeten waardoor de overlevingskansen stijgen.

Deze aanpassing moet zorgen voor meerkoetjes...
Deze aanpassing moet zorgen voor meerkoetjes...
Foto: Google

Wanneer me meer informatie hebben over deze nieuwe wetgeving en de invloed op de karpervisserij, dan horen jullie van ons!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.