Betalen voor je vergunningen... Weggegooid geld?

Een paar weekenden geleden bracht ik een nachtje door aan een zijtak van één van de grotere rivieren die ons land rijk is. Een schitterend stukje water waar in het verleden flink wat spiegelkarper is uitgezet. De volgende morgen raakte ik in gesprek met een controleur die mij vertelde dat er de afgelopen periode een aantal beroepsvissers op het water waren geweest die werkelijk enorme hoeveelheden vis hadden gevangen. De lokale witvissers klaagden steen en been want de vangsten waren sinds die tijd gedaald tot bijna nul.Dit sluit aan op een mail die ik laatst onder ogen kreeg met daarbij een aantal tabelletjes van de door de beroepsvisserij gevangen voorn, middelgrote blei en grote blei. In vijf weken tijd werd er in totaal ruim 112.000 kilo (!) aan bovengenoemde vissoorten afgevoerd naar de Urker Visafslag. Eén van de vijf visafslagen in Nederland.

Tabel hoeveelheid vis

Hoeveel karper er wordt gevangen is niet duidelijk, maar als we de aantallen van de gevangen witvis bekijken dan is het niet ondenkbaar dat er ook enorme hoeveelheden karper worden afgevoerd en dan kom ik dus terecht bij de titel van dit stukje tekst. Er is de afgelopen jaren namelijk op heel veel wateren (bijvoorbeeld de IJssel en de randmeren) voor een vermogen aan spiegelkarper uitgezet en het begint er dus behoorlijk op te lijken dat deze vis met dezelfde vaart in de netten van de beroepsvissers verdwijnt om vervolgens te worden afgevoerd naar de dichtsbijzijnde visafslag voor export naar het buitenland.

Om diverse redenen een bijzonder kwalijke zaak, want wie een Vispas of vergunning aanschaft betaald automatisch mee aan visuitzettingen. Deze visuitzettingen zijn dus min of meer weggegooid geld. Daarnaast zien we de visstand drastisch teruglopen waardoor er logischerwijs steeds minder gevangen wordt en onze hobby dus op heel veel wateren langzaam maar zeker naar de knoppen gaat.


Gelukkig worden deze absurde praktijken steeds meer in de openbaarheid gebracht en daar wil ik bij deze ook mijn steentje aan bijdragen. Laten we hopen dat hier snel een goede oplossing voor wordt gevonden.

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.