Dodelijke sneeuw

Het hele land is in rep en roer. Het verkeer is ontregeld, je wordt doodgegooid met weeralarmen, de rayonhoofden komen weer bij elkaar en tot overmaat van ramp is het strooizout bijna op.. Kortom, echt weer zo'n oer-Hollandse winter.

Door deze aanhoudende kou zijn de meeste wateren bedekt met een flinke laag ijs. Op zich niets aan het handje zou je zeggen. Alleen gaan we hier last van krijgen. Ik heb het over de dikke sneeuwlaag, die het water net als vorig jaar laat stikken.
Door deze sneeuwlaag kan er geen licht door het ijs komen. Dit heeft als gevolg dat er geen zuurstof wordt aangemaakt en de vissen zullen stikken. Met wintersterfte opzicht is niets mis. Dit is namelijk een heel natuurlijk verschijnsel en moeder natuur houdt zichzelf op deze manier in stand. Nou is het het alleen het geval, dat veel van de Nederlandse wateren te kampen hebben met achterstallig baggeronderhoud. Dit met name in de kleinere, ondiepe en afgesloten wateren.


Door afbraakproces in de wateren verdwijnt de kleine hoeveelheid zuurstof die er nog aanwezig is. Ook worden er voor vissen giftige stoffen gevormd. Dit kan als gevolg hebben dat het hele visbestand wordt uitgeroeid.

Wintersterftes zijn te voorkomen door het water op tijd te baggeren. Voor de gemeenten en waterschappen is het dus zaak actie te ondernemen. Hou het ijs vrij van sneeuw en probeer waar dat kan een plek ijsvrij te houden. Er zijn vorig jaar al genoeg wateren kapot gegaan...

Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.