Explosiegevaar Portable Gas Stoves

Wie kent ze niet, de handige zwarte koffertjes met daarin een 1 pits gasfornuisje. Ze zijn van tientallen merken te koop voor bedragen vanaf 10 euro en de gasbusjes die erin zitten kosten bij een Action slechts een euro de stuk. De draagbare koffergasfornuisjes zijn voor veel vissers een uitkomst. Wie sporadisch zo’n brandertje gebruikt en niet gelijk wilt investeren in dure benzinebranders, is dit een prima alternatief. Zolang de buitentemperatuur niet te koud wordt, zijn deze gasfornuisjes meer dan voldoende. Helemaal omdat het plug & play is en de piezo ontsteking eigenlijk perfect werkt.

Toch kwam vandaag het nieuws naar buiten dat deze draagbare koffer gasfornuisjes (Portable Gas Stoves) levensgevaarlijk blijken te zijn. Het NVWA, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, heeft namelijk 27 verschillende modellen getest die goed zijn voor 80% van de modellen op de Nederlandse markt. Verontrustend hierbij is dat geen enkel model veilig is bevonden omdat bij gebruik de gasbus kan ontploffen. Levensgevaarlijk!
  


Een geëxplodeerd gasstel kan rampzalige gevolgen hebben


Het probleem zit hem in de temperatuur waaraan het gasbusje wordt blootgesteld wanneer het gaspitje een langere tijd aanstaat. Op de gasflessen zelf staat dat ze niet mogen worden blootgesteld aan temperaturen boven de 50 graden. Uit onderzoek is gebleken dat de gaspitjes ervoor zorgen dat de gasbusjes worden blootgesteld aan een temperatuur van 70 graden waardoor er kans bestaat dat het gasbusje explodeert. Door de compacte constructie van de gaspitjes, wordt teveel warmte vastgehouden waardoor de interne temperatuur stijgt.
 


80% van de modellen op de Nederlandse markt zijn getest


Wij van CarpFeeling raden jullie aan rekening te houden met bovenstaande. Door de zomerse temperaturen, zullen dit soort gastoestelletjes nog sneller boven die gevaarlijke temperatuur komen en wordt de kans vergroot op explosiegevaar.

Voor meer informatie surf je naar: http://www.vwa.nl
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.