Een illusie?

Net als voorgaande jaren start ik mijn seizoen op klein water. Gewoon om weer even de feeling te krijgen. Niet te moeilijk denken, lekker simpel vissen en een goede kans op vis is het uitgangspunt dat ik elk begin van het seizoen voor ogen houd. De vis is onderhand alweer redelijk aan de wandel, en de winterholdings zijn verlaten. Ik kies dit jaar als opstarter voor een niet al te groot water met een leuk bestand aan hoofdzakelijk schubkarper. Monsters? Zeker niet.. Hier hecht ik op het moment ook helemaal geen waarde aan, zolang die pieper maar gaat! Of ik nou een grootwatervis probeer te vangen of juist die ene grote tussen de kleintjes uit probeer te pikken, zolang ik er maar voldoening uithaal. Waar het op de grotere wateren in de omgeving op het moment nog taai is om een visje te vangen zijn er op kleinere wateren al zeer leuke successen te boeken. Vorig jaar herfst maakte ik een start op een voor mij nieuw water, waar ik tot begin winter zeer regelmatig terug kwam voor een korte sessie. En vaak met succes!

Maar helaas bleven de grotere uit. 'Zitten er nog wel oudjes in?'  is een vraag die al ongeveer twintig sessies door m’n hoofd spookt. Een sterfte enkele jaren geleden heeft het oudere bestand namelijk al aardig uitgedund. Maar alle oude vis dood? Daar geloof ik niet in! Dat de vissen die ik tot nu gevangen heb geen monsters zijn vind ik totaal niet erg, ik vis namelijk sessies van maximaal vier uur. Elke vis is dus mooi meegenomen! Maar toch.. de drang naar die lang verwachte oma wordt groter en groter. En dat ik steeds een stapje dichterbij kom, daar ben ik van overtuigd. Maar toch is daar elke keer een stemmetje dat zich afvraagt: Ik maak toch geen jacht op een illusie?

Voorproefje

Een voervisser ben ik over het algemeen niet, maar aangezien de drang naar één van de betere vissen toe neemt besluit ik voor een wat serieuzere aanpak te gaan. Een week lang voer ik elke dag her en der wat Martin SB roasted nut dumbeltjes en mais. Niet veel, wel verspreid. Het gaat mij er namelijk om dat de karpers het aas gaan herkennen. Als vaker ingezette tactiek op klein water bevoer ik enkele honderden meters sloot, om er zeker van te zijn dat het aas gevonden word. Geen enkele mogelijke plek waar de karper langs zou kunnen komen wordt overgeslagen. Voerhoeveelheid? Een vijftiental boilies en een handje mais, precies genoeg voor één karper. Even over mais trouwens.. Het maakt niet uit of ik op een kanaal, grote plas of in een klein slootje vis, een handje mais is naar mijn mening super! Een naar mijn verbazing niet erg veel ingezette aassoort (op penvissen na) die het in combinatie met andere voersoorten altijd erg goed doet. Mits je natuurlijk niet te veel last heb van… juist ja.. Al zijn er genoeg mogelijkheden om de vangst van brasem terug te dringen, lastpakken zullen het altijd blijven!

Een eenvoudige rig met een klein uitgebalanceerd haak aasje

Nog even.. Die avond denk ik tijdens het werken aan niets anders. Zullen ze aan het voer gewend zijn? Na tientallen kilometers, liters benzine en uren aan voorbereiding is de drang om te vissen groot.. heel groot! Door omstandigheden heb ik net een wat mindere periode achter de rug, wat mij echter wel een extra boost geeft om er nu vol voor te gaan. Even het hoofd leeg maken en focussen op maar één ding: Mijn illusie werkelijkheid maken.

Het is half tien en donker als ik weg rijd vanaf werk. M’n vismaatje slaat vannacht helaas over. Een nachtje dat ik normaal gesproken zelf ook had overgeslagen. Alleen overdag of in de avond vissen is voor mij absoluut geen probleem, maar een nachtje.. Wanneer ik vanuit mijn boot vis weet ik dat niemand mij zal bereiken, maar vanaf de kant is toch wat anders. Nog nooit eerder gedaan eigenlijk. Alles neemt dan ook wat meer tijd in beslag. Pas kwart voor elf ligt alles op scherp en half doorweekt van de miezer neem ik plaats in mijn slaapzak. Krakende takjes, een stevige wind en geritsel rond om de tent houden mij scherp. In gedachten flitsen er scenario’s voorbij, want wat als… De ogen sluiten en zo snel mogelijk in slaap vallen lijkt mij de beste optie.


Ze lusten ze wel!

Echter niet voor lang! Ongeveer een kwartier nadat ik mijn ogen gesloten heb meld de eerste vis zich, Ik wist het! Mijn nieuwe hengel wordt meteen flink op de proef gesteld, want zonder enige moeite bereikt de vis een brug. De vergeten hoofdlamp en glibberige kleibodem maken het er allemaal niet gemakkelijker op. Maar gelukkig kan ik na een stevige dril mijn eerste vis in ontvangst nemen. Weliswaar een kleintje maar.. huh? Helemaal geen kleintje! Door gebrek aan licht blijkt de vis helemaal niet zo klein te zijn, een welkome verassing. Een van formaat dat ik hier nog niet eerder wist te vangen. Echter is het niet z’n gewicht dat mij opvalt. Een langgerekte schub met ook nog eens een goeie buik. Yess! Er volgen die nacht nog twee kleinere schubs en de volgende ochtend kan ik stinkend, nat en vies weer naar huis. Ik heb er een goed gevoel bij. Dat de strategie aanslaat is duidelijk en dat ik hier snel terug kom ook!


Een prachtig gebouwde schub

Vrolijk Pasen!

De eerste dag van project Pasen is dan eindelijk daar. Samen met vismaat en goede vriend Django verschijnen we aan het water. Het weer is gelukkig omgeslagen, het is droog en er staat een goede zuidwester. Perfect! Een dalende luchtdruk en de oplopende temperatuur van de afgelopen dagen zorgen er voor dat de vis actief is. Dit belooft wat..

Bij aankomst worden doormiddel van een hengel met een stuk lood de beoogde richeltjes opgezocht, waar de rigs worden gedropt. Een kort rigje bestaande uit freefall hooklink materiaal (Piet Vogel) en een super strong size 6 biedt voor mij in 9 van de 10 gevallen waar ik vis de uitkomst. Het enige waar ik nog wel is wat in speel is de lengte, dit hangt af van de bodem. De onderlijn vis ik op een double loop leader met een verkleinde quick change swivel (maat 10). Wanneer de karper met zijn kop gaat schudden komt door de “te kleine” swivel het lood nog veel makkelijker uit de clip en is je beet registratie door het double loop systeem dubbel zo snel!


Volgens het boekje..

De avond is dan ook nog niet ver gevorderd wanneer de eerste run zich aan dient. Een rustig krommende top en een kibbelende Delkim luiden het Paasweekend in en even later is een gave schub is de klos. Wilde nacht in het verschiet?! Naar verwachting wel, maar in de praktijk helaas nog niet. Het heeft die nacht onafgebroken geregend en is het water licht bruin van kleur geworden. Plotselinge heftige regenval in een korte tijd is naar mij mening nooit super. De aanbeten zijn dan ook uitgebleven. Het is pas later in de ochtend wanneer de eerste vissen zich aandienen. Een klein schubje als wekker en even later een mooie twintiger voor Django zorgen voor een goede start op eerste Paasdag!


Django met zijn eerste vis

En eigenlijk loopt het die dag prima door. Niet overdreven hard, maar zo nu en dan meldt zich een vis. Mijn verklaring hiervoor? Het is eindelijk gestopt met regenen! Wat mij de laatste jaren is opgevallen, is dat tijdens hevige regenval in een korte tijd de boel meestal dood valt. En vooral op kleinere wateren. Of het komt door de plotselinge verandering in water temperatuur of het vuil dat vanaf de kant het water in stroomt, goed is het naar mijn idee niet. Gelukkig vind ik het vannacht niet vreselijk, want wat is er nou lekkerder dan overdag vis vangen en 's nachts uitrusten? Die middag las ik een verplichte break in. Even thuis opfrissen, foto’s op de pc zetten en een familie etentje weerhouden mij enkele uren van de waterkant. Helemaal niet erg, want de teller staat nu op 5 vissen. De sessie verloopt zoals ik gehoopt had en over mijn nieuwe hengels en molens ben ik zeer te spreken.


Het nieuwe materiaal is goed ingewijd!

Enkele uren later ben ik met een gevulde maag, fris gewassen en vol goede moed weer terug op de stek. Django heeft in de tijd dat ik weg was nog een vis bij gevangen en we mogen ons alweer opmaken voor de laatste nacht. De rigs voorzien we van vers gesoakte dumbels en deze worden even later in het donker uitgelopen. Er wordt geproost op de laatste nacht en zoals gewoonlijk spreken onze verwachtingen uit (altijd positief blijven natuurlijk). We verblijven echter nog midden in onze fantasiewereld wanneer deze wordt onderbroken door enkele piepen. Ik loop rustig naar de hengel toe, brasem? Eenmaal ter plaatse zie ik dat de hanger iets is gezakt. Piep piep piep.. de waker loopt weer rustig omhoog en zonder dat de spoel begint te tikken buigt de top rustig door. Hangen! Wanneer ik de hengel oppak blijft deze staan, en aan de andere kant van de lijn vecht iets logs. Omdat de hengel ver is uitgelopen besluiten we de vis tegemoet te lopen om de dril wat te versnellen. De vis verandert niet erg van positie. De dril verloopt in tegenstelling tot de andere vissen dan ook heel anders. Waar de andere vissen zo explosief waren is deze vis erg traag en lomp... het zal toch niet he?! Vorig jaar Pasen meldde mijn record vis zich namelijk ook op het moment dat ik het er over had. In het licht van m’n hoofdlamp zie ik een kort gedrongen schub het wateroppervlak doorbreken. Scheppen Django!! Wanneer ik het net optil lijkt de tijd even stil te staan. Langzaam begint het besef te komen dat het weer gelukt is! Het gewicht doet er niet eens meer toe. Ik heb precies wat ik wilde, een oudje. Ruim twintig sessies gingen voorbij met de vraag: 'zullen ze er nog zwemmen?' Geruchten genoeg, maar nu wordt het gerucht ook werkelijkheid. Het antwoord is JA!! Zoals met alles voelt er niets beter dan beloont worden na hard werken. En net als vorig jaar heeft het paasweekend weer een gouden randje. Ik zeg op naar de volgende uitdaging!


Still alive!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.