Een kwart eeuw met pop-ups

Ik heb inmiddels ruim 25 jaar met pop-ups gevist. Hieronder een stukje geschiedenis; te starten met het eerste eigen gebruik hiervan. Vervolgens zal ik een hele serie pop-ups, die sindsdien m’n pad gekruist hebben, de revue laten passeren en de ervaringen hiermee toelichten.

Nadat Richworth boilies mijn aardappeltijd eind jaren ‘80 zeker niet geheel afsloten maar gingen vergezellen, kwam ietwat later ook de pop-up boilie van dit merk in de “picture”. Dit leverde ineens op veel wateren meer vis op. De karper was aanvankelijk onbekend met dit fenomeen en je kunt het gebruik van de pop-up toen vergelijken met de intrede van ieder later nieuwtje zoals bijvoorbeeld de snowman presentatie, wafters, hookers of verschillende doordachte revolutionaire onderlijnsystemen. In een tweede fase ging ik zelf pop-ups fabriceren, zowel met 2 verschillende kant en klaar mixen als met een eigen mix. De volgende 3 pop-ups hebben, in deze volgende fase, een aantal jaren mijn karpervisserij beheerst; Solar pop-up mix met Catchum (later Rod Hutchinson) scopex flavour, Ritchworth pop-up mix met Nutrabaits strawberry/cream/bergamot oil en een zelf samengestelde vismeel/garnalenmeel pop-up.

Deze golden oldies leveren nog steeds leuk vis op
Deze golden oldies leveren nog steeds leuk vis op

De eerste 2 pop-ups waren in de eerste jaren op openbare Franse stuwmeren en rivieren mijn eerste keus. Van dressuur was daar toen nog geen sprake dus vandaar dat ik greep naar deze flavours met een bewezen hoge instant response. Op een groot voerbed waren ze een goede blikvanger. De zelf samengestelde vismeel/garnalen knikker (met als flavour Solar squid octopus en “back up” Rod Hutchinson’s shellfish sense appeal) was vooral succesvol in eigen regio, zowel op dressuurwater als natuurwater. Ik verhoogde op een zelf samengestelde visachtige boiliemix eenvoudigweg het percentage garnalenmeel voor pop-ups. Je kon deze niet te klein draaien anders waren ze door de vrij zachte structuur te kwetsbaar. Het formaat ping pong bal bleef wel goed op de hair zitten (met een bovengemiddeld grote stopper) en ik herinner me zelfs een nacht aan een kanaal met 13 gevangen karpers op deze extreem grote bol.

Dit was een hele goeie.
Dit was een hele goeie

Zo’n 20 jaar terug liep ik tegen de pop-ups van Mistral aan. Door een percentage kurkmeel hadden ze een erg goed en langdurig drijfvermogen. Aangezien een pop-up nooit geconsumeerd wordt door een karper was dit een schadevrije goede troef met bovendien een zeer goede open structuur en uitwaseming van de betreffende flavour. De smaken rosehip (nog steeds de topper in hun assortiment), spiceotonic en strawberry isotonic hebben me lange tijd succes gebracht. Ik heb op stuwmeren meerdere jaren op rij met de 20 mm rosehip pop ups gevist over een tapijt van mais en gemixte smaken voerboilies en dat was een simpele maar vaak goede formule.

Mijn huidige favorieten.
Mijn huidige favorieten

Toen de snowmanpresentatie populair werd greep ik hiervoor naar wat kleinere pop ups dan de gecombineerde liggende boilie. Dynamite strawberry/cream, pineapple, monster crab en red fish (nu doorontwikkeld tot the Crave) in 15mm waren hiervoor goed geschikt.Toen de CC Moore hellraiser serie in beeld kwam, bleken deze hiervoor (althans bij mij) echter nog meer doeltreffend te zijn. Deze zijn duidelijk voorzien van meer triggers dan alleen een flavour (extra’s zoals boterzuur/betaine etc) waardoor ze voor de karper lastig te negeren zijn. Mijn eerste favoriet was de “cranberry and black”, tjonge jonge wat een vismagneet was dat. Zowel op zichzelf of als snowman met een liggende shellfish bol leverde deze killer zeer goed vis op. Zoals wel vaker werd hij helaas een paar jaren later zomaar uit het assortiment gehaald. Hierna stapte ik eerst over op de Northern Specials en weer later ook op de Chodbitez en Acid Pear pop ups. Deze zitten vandaag de dag nog altijd standaard in de vistas, net zoals de retro Richworth tutti frutti en pineapple hawaiian pop ups-welke na al die jaren (vooral ook in snowmancombinatie met een liggende vismeelbol) nog steeds zeer effectief zijn.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.