Frans openbaarwater (deel 1)

Mijn naam is Davey Remmig en ik wil graag even wat aandacht besteden aan openbaar water in Frankrijk. Naar eigen ervaring is het vrij moeilijk om (goede) informatie te vinden over openbare wateren in Frankrijk. Met name bedoel ik de informatie over regels, die elk jaar weer kunnen veranderen. Vaak proberen we eerst onze trouwe maat Google. Na enig speurwerk kom je bijna alleen maar oude artikelen op Franse sites tegen.
Hmmm.. Frans is niet de meest bekende taal in Nederland. Nou ja, dan maar even de vertaler van Google over de Franse site gooien zou je denken, maar de meeste zullen het al hebben ontdekt dat niet alles klopt en te begrijpen is! Over een betaalwater daarentegen vind je meestal genoeg informatie en staan de regels vast.


Panneciere

Vandaar dat ik vooral voor de (beginnende) Frankrijk pioneerders dit stukje wil schrijven. Dit stukje gaat meer over het water, regels en omgeving, dan over mijn eigen viservaringen op dit meer. Het is misschien niet wat de meeste gewend zijn, zomaar een verslagje over een sessie. Maar hopelijk hebben jullie wat aan deze informatie.

Departement 58: 
Nièvre
Meer:Panneciére
Pannecière is het grootste meer van het Regional Park de Morvan (met ongeveer 520 ha).
Met zijn lengte van 7,5 km strekt hij zich uit tot aan vier gemeentes: Chaumard, Corancy, Montigny-en-Morvand et Ouroux-en-Morvan. Het meer ligt midden in een dal met een werkelijk prachtig kleurrijke omgeving!


Het is een lang gerekt meer met veel uitlopers waar veel kleine riviertjes en beekjes op uit komen.
Vooral rechts van de barrage liggen veel boompjes in het water, zichtbaar vanaf de kant maar ook diep onderwater liggen op deze plaatsen veel oude boompjes. Alle stekken zijn bereikbaar met de auto maar de stek bij Bonin moet je niet komen als het fiks heeft geregend. Dan ligt het pad vol modder en redt je het niet met een gewone auto.  De stek bij Bonin is recent vrij gegeven als nachtvis stek, daar is het dan ook erg druk met lokale vissers.

Puur natuur

De stek bij Blaisy ligt langs de weg (vrij rustige weg) en is zeer goed bereik baar met de auto. Besluit je op deze stek te vissen, dan heb je een diepte meter zeker nodig. Richting de barrage kan het er wel 20 meter zijn!! Dit komt door een (vroegere) rivier die door het meer loopt.

De andere nachtviszone is de grootste van de 3 en is goed bereikbaar maar vrij moeilijk te vinden.
Het bodem verloop is daar  wat gelijkmatiger en je kunt er gemakkelijk op werpafstand vissen.
Alle nachtvis zones staan goed aangegeven met behulp van informatie bordjes en bordjes aan de boom. Mocht je een paar nachten willen vissen, dan zou ik wel op een door de weekse dag aankomen. Dit omdat het in het weekend vrij druk kan zijn, dat hebben we de eerste keer geweten!
Ook word er elk jaar een karperwedstrijd gehouden, hier zou ik ook rekening mee houden, je kunt deze informatie vinden op internet.

Het bestand kent vooral spiegel- en rijenkarper

Helaas is het niet toegestaan om lijnen met de boot uit te varen en ook niet met een voerboot.
Dit doordat er een flink aantal roofvissers op het meer vissen en er in het verleden veel ruzies zijn ontstaan. Het is wel mogelijk een boot mee te nemen om te voeren en om de vis te drillen.
Echter is er wel een ontheffing voor nodig die ter plekke of via internet aan te vragen is.
Het bestand van karpers is naar mijn menig vrij goed. Echter,  je zult je niet scheel vangen aan zware top vissen.

Voor het formaat vis zijn ze best zwaar!

De meeste vissen schommelen tussen de 16 en 28 pond. Natuurlijk zwemmen er wel grotere!
Geruchten gaan zelfs uit boven de 50 pond!! Het merendeel van het bestand is  spiegel en rijenkarpers. Al met al zijn het schitterende (vaak hoge) vissen maar bij sommige kun je wel zien dat ze vaak zijn gevangen. We vingen de meeste vissen overdag op een diepte van 6 tot 9 meter waarbij we flink voerden met tijgers, boilies en pellets. De vissen kozen bij ons duidelijk voor de boilies en pellets daar ik zelf maar 1 vis heb gevangen op de tijgers. Voor de zekerheid had ik alle hengels voorzien van een leadcore voorslag. Dit omdat de bodem hard is en vol stenen ligt. Ook een nuttige tip is rekening met rivierkreeften te houden, die zitten er volop.

Perfecte korte maar hoge spiegels

Rondom het meer liggen ook verschillende campings. Vanaf deze campings mag je vaak overdag ook vissen. In Corancy ligt een camping genaamd Les Soulins. De eigenaren zijn Nederlands en je mag er voor een zeer kleine vergoeding gebruik maken van de sanitaire voorzieningen. Het zijn zeer vriendelijke mensen die je ook graag willen helpen mocht je wat willen weten. De eigenaar weet precies te vertellen hoe de vangsten zijn.  Mocht dat te ver van je stek zijn,dan zou het verkrijgen van informatie ook op andere campings mogelijk zijn.

Mijn vismaatje met een mooie vis uit panneciére!

Vergunning adressen en ander informatie is te vinden op:
www.federationpeche.fr

Wij hebben onze vergunningen bij een restaurant in Vauminot gehaald. Een vrouw die daar werkt spreekt goed Engels.


Vergunning

- 1 dag vergunning = €8,-
-Vakantie vergunning = € 30,-  (niet altijd te koop)?- Jaarvergunning departement (58) € 66,-?- Jaarvergunning Frankrijk € 98,-

Hierbij komt een Carte D’identité bij en die kost €2,50. Hier heb je een pasfoto voor nodig.
Het is toegestaan met 4 hengels te vissen.

Als iemand vragen heeft kan hij bij mij terecht.
Informatie die hier boven beschreven staat kan altijd veranderen!

Davey Remmig,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.