Gaan voor de dubbel

Dit stukje gaat niet over dubbele vangsten of zgn. “doubles” (karpers tussen de 10 en 20 pond),  maar over het bewust statisch bevissen van 2 wateren na elkaar in 1 doorlopende sessie. Wie doet dit vandaag de dag nog? Je hoort hier, in tegenstelling tot in de retro penvistijd, zelden over maar om verschillende redenen heb ik dit soort sessies, ook dus in het boilietijdperk, met een vooraf opgezet plan regelmatig gedraaid. Als je het op kan brengen, kan het zeer efficiënt zijn om je vooraf gestelde doel te bereiken. Dit is een andere strategie dan een zgn. “back up” water bevissen als het eerste keus water niet loopt.

Een mooie schub tijdens de nachtelijke uren
Een mooie schub tijdens de nachtelijke uren

De eerste keer dat ik bewust voor de dubbel ging was 25 jaar terug (combi cultuurwater/groot water). Ik was toen nog jong en bloedfanatiek en het motto was: “Alles voor de vis en maximaal rendement proberen te halen”. Op het uitgestrekte water vielen de runs, na ondervinding, nagenoeg altijd vanaf de zeer vroege ochtend tot een stukje in de ochtend. Dit kwam door de trekroute van de vis langs onze stek. Voor mijn toenmalige vismaat was dit zeer ongunstig aangezien we doordeweeks visten en de andere dag dus weer enigszins capabel aan het werk moesten. Hij moest altijd rond 05.30 uur inpakken omdat hij al vroeg in de bouw aan de slag moest. We visten voor die ontdekking van het grote water aanvankelijk fanatiek doordeweeks op lastig cultuurwater. In het weekend zat je daar hutje mutje, dus toeslaan op woensdag of donderdagnacht net voor de nieuwe invasie was ons motto. Vaak vielen daar de runs, vanwege de dressuur, tussen pakweg 01.00 uur en 04.00 uur ‘s nachts.

Op het grote water vielen de runs na het inpakmoment
Op het grote water vielen de runs na het inpakmoment

We kozen bewust altijd voor dit moeilijke water en de doelstelling was dan om gewoon 1 vis daar te vangen. Met teveel runs op een eenvoudiger water was je de volgende werkdag anders veel te brak. Toen we het grote water ontdekten, bleken de runs vaak net nadat mijn metgezel al ingepakt was te vallen. Doordat ik qua werk in de regel pas ‘s middags aan de bak moest kon ik wel doorvissen en afromen. We besloten na ondervinding om voor onze gezamenlijke visserij terug te keren naar het moeilijke cultuurwater zodat m’n maat ook rendement kon halen. Na het inpakken reed ik, half brak maar vol motivatie, door naar het ruime sop en ging dan solo verder voor de dubbel om daar op “prime time” nog een goed stukje visserij mee te pakken. Hier viste ik dan zo’n 3 uurtjes of, onder goede viscondities, nog wat langer. Voeren had ik dan in de vooravond al gedaan. Een blank kwam uiteraard ook regelmatig voor maar de snelste run ooit op het ruime sop tijdens een dubbelsessie was al na 7 minuten.

Samen met Lennart werd de tijd goed benut
Samen met Lennart werd de tijd goed benut

Latere dubbelsessies waren meer een combi van 2 wateren met verschillende moeilijkheidsgraad. Op het eerste ”easy” water eerst gewoon vis vangen en vervolgens op het volgende water alles of niks spelen. Toen mijn zoon nog jong was (hij is nu een doorgewinterde karpervisser) bevisten we samen zo ook regelmatig 2 wateren in 1 sessie. Om hem gemotiveerd te houden reden we eerst naar een gemakkelijk cultuurwater om even de nul van het scorebord te halen. Met meestal vis op zak gingen we hierna verder op een lastiger water waar het voor hem dan best op te brengen was om een mogelijke blank te incasseren.

Veel wateren kennen goede aastijden. Benut ze!
Veel wateren kennen goede aastijden. Benut ze!

Met mijn achterneef (die 90 kilometer bij me vandaan woont) heb ik regelmatig in zijn regio gevist en ook daar gaan we op een gezamenlijke vrije dag weer voor een soortgelijke dubbel. Hier vissen we ook op het eerste water voor de aantallen en op het tweede water voor de mogelijke aanbeet van een betere vis. We vissen dan ‘s middags aan de rand van het dorp in een grote kom centraal in een polderstelsel. Hier kun je gewoon overdag goed vis vangen. Geen kleppers maar wel behoorlijk veel actie. In de vooravond gaan we dan verkassen naar een pittiger water met o.a. projectspiegels en mooie schubs. Net voor de schemer liggen de stokken dan in positie op een voerbed van 2 dagen. Daar liggen dan weer kansen op een beter formaat vis.

Hopelijk heb je iets aan deze tip en weet jij ook optimaal te profiteren van de aasperioden op verschillende wateren.

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.