Het nieuwe vissen: De pappa stekken

8 augustus 2012 was het moment dat mijn visleven, mijn werkleven en mijn privéleven volledig op zijn kop gingen. Mijn eerste kind werd geboren, een dochter. Van alle vrijheid naar een stuk minder vrijheid. Van dagen en nachten aan de waterkant, naar sprokkelen van vistijd. Wellicht herkenbaar voor de vissende vaders. Ik was plots maximaal volwassen in het normale leven en het visleven moest dus meegroeien. Er kwam een hele andere visbeleving en ook een hele nieuwe strategie. Vooral dat laatste ging met horten en stoten en na 2 jaar kon ik zeggen dat ik de smaak te pakken had.

Een resultaat van een goede voorbereiding

Halverwege 2014 kwam het besef dat je in een paar uur tijd best een vis of meerdere vissen kon vangen. Het gezinsritme zat er goed in en er kwam structureel een paar uurtjes vissen vrij. Daar moest ik wat mee doen. Maar hoe dan? Uiteindelijk bracht facebook mij de uitkomst. In mijn vriendenlijst had en heb ik een aantal zeer bedreven vissers. Stuk voor stuk hebben die hun vistijd in korte sessies verdeeld. Na een beetje lezen en meegluren op facebook dacht ik van al deze vissers wel het goede voor mij uit hun methodes te hebben gehaald. Want ja… beter goed stelen dan slecht verzinnen. Maar het moet wel bij je passen.

De start

De start van het nieuwe vissen begon met het zoeken van stekken. Al snel was bepaald dat de stekken moesten liggen op of in de directe omgeving van de route naar mijn werk. Dit om de vistijd zo maximaal mogelijk te houden. Eerst 30 kilometer naar rechts rijden om vervolgens 50 kilometer naar links te moeten is verre van efficiënt. Er leiden meer wegen naar Rome, gelukkig was dat voor mij niet anders. Mijn plaatselijke kennis van de aanwezigheid van water op de route werd uitgebreid met de kennis van het machtige Google Earth.

Genoeg water te vinden
Genoeg water te vinden

Na het kijken naar de beschikbare wateren bleek dat ik wel keuzes moest gaan maken. Wilde ik vooral vis vangen, of wilde ik grote vissen jagen en vermoedelijk minder vangen. Die keuze was snel gemaakt. Van nature ben ik al blij met elke karper in mijn net, dus er moest gewoon gevangen worden. Het onderzoeken van wateren is net zo lastig als vistijd creëren. Mijn vriendin werkte weer en ik had dus wat extra tijd met de kleine meid alleen. En wat is er dan beter dan leuke dingen doen met de kleine, waarbij je op de routes ernaartoe langs je stekken komt. Daarnaast werden de eerste vis uren besteedt aan priksessies waarbij ik mooi de wateren kon bekijken. Dat gold overigens niet voor alle wateren, sommige was ik al bekend mee.

Het plan was vrij simpel. Voor elke sessie koos ik 2 stekken uit. Op hetzelfde of op andere wateren maakte mij niet uit, de enige eis was dat ze dicht bij elkaar lagen om zoveel mogelijk vistijd te genereren. Op de stekken zou voor elke sessie 2 a 3 dagen gevoerd worden op de tijd dat ik er ook daadwerkelijk zou gaan zitten vissen. Vervolgens werd er op dag 3 of 4 gevist.

Het voer

Ik ben altijd een boilievisser geweest. In het verleden ook zeker met partikels gevist, maar de boilie heeft mijn voorkeur. De bollen die ik wilde gaan gebruiken moesten goed zijn voor een voercampagne en een goede instant vangkracht hebben. Waarom? Er moet vis op de stek komen en mocht de vis er niet veel zin in hebben of een voersessie was niet mogelijk, dan moet de instant kracht van bol ze over de streep kunnen trekken. Het werd een brede selectie uit de range van Martin SB. De keuze viel op de Monstercrab Aminol boilie in combinatie met de Roasted Nut boilie. De Roasted nut is mijn favoriete bol, dus waarom die niet nemen. De unieke geur en de supergoede verspreiding van attractoren werkt vaak als een rode lap op een stier.

Mijn favoriete combinatie
Mijn favoriete combinatie

Daarnaast koos ik ook nog voor de Forest Fruit en de King Prawn boilie. Vooral deze laatste bol heeft een enorme instant vangkracht. Ik gebruikte hem dan ook regelmatig bij instant sessies. Van al de boilies zorgde ik ook altijd dat ik de bijbehorende pop-ups bij me had. Daarnaast gaat er altijd een Supersmog van Martin SB mee de tas in voor de extra attractie.

De uitvoering

De uitvoering bleek lastiger dan gedacht. Het voeren op vistijden was vooral een puntje. Met wisseldiensten en een kleine was het gewoon niet altijd mogelijk om op de juiste tijden te voeren. Ik dacht eerst dat dat niet zoveel uitmaakte dus we voerden gewoon wanneer het kon. Na een aantal sessies bleek dat ik op de meeste wateren meer ving als de voersessie in de vistijd was geweest. Een punt van verbetering dus. Maar de basis lag er, de vistijd was er en er werd gevangen. De aasaanbieding deed ik vrij eenvoudig. Eén rig werd voorzien van een 15 of 20mm boilie en één rig voorzien van een pop-up. Zo had ik kans op azende karper, maar ook op de karper die uit nieuwsgierigheid iets drijvends naar binnen zuigt.

Altijd een mooi moment
Altijd een mooi moment

Het vervolg

Eind 2014 kwam er een dochter bij, hartstikke gaaf! De vistijd ging op een laag pitje maar in dit geval was dat niet zo erg, het was immers winter en meestal was de winter voor het sociale gebeuren. Met de komst van de tweede moest ik wel wat zekerheden qua vrije dagen in laten bouwen bij de baas. Voor mij werd dit de woensdag. Woensdag pappadag dus. De donderdag werd de dag dat de kinderen naar de kinderopvang zouden gaan. Donderdag werd ook de dag dat paps en mams contra van elkaar moesten gaan werken. De ene in de ochtend en de ander in de avonddienst. Hier begon de verfijning van mijn vismethode. Er kwam de zekerheid van een paar uur vissen op donderdag. Dit werden vaak de ochtenduren. Nadat ik de kinderen had afgezet kon ik tot een uur of 1 naar de waterkant. 4 uur zekere vistijd.

Doordat er op een vaste dag tijd kwam kon ik de voorbereiding naar een sessie verder bekijken. Woensdag was de vrije dag en kon ik met de kinderen op pad en even wat gaan voeren rond een uurtje of 9. De maandag en de dinsdag bestond dan uit ochtend- of middagdiensten. Beide gaven mogelijkheden om te voeren, voor of tijdens de te vissen uren. De vrije woensdag gaf mij ook de mogelijkheid om te kijken op de stekken of er überhaupt vis in de buurt lag. Regelmatig gebeurde het dat ik op andere stekken in het water de vis zag liggen en op het laatste moment koos om een andere stek te pakken. Waar vis zit moet immers te vangen zijn. Hierbij keek ik altijd naar het voorspelde weer en voornamelijk de voorspelde windrichting. Op sommige van de wateren speelt dit een grote rol in de verplaatsing van de karper. Zo wist ik toch mijn karpers te vangen.

Wat de vroege ochtend al niet oplevert
Wat de vroege ochtend al niet oplevert

Op dit moment heb ik naast de donderdag ook eens in de twee weken vistijd in het weekend. Vaak korte nachten of de avonduren. Met dank aan mijn schoonouders die het leuk vinden om de kinderen eens in de 2 weken in huis te hebben voor 1 of 2 nachten. Deze uren pak ik dus mooi even mee. Deze methode blijf ik zeker gebruiken tot beide kinderen 4 jaar zijn en naar school mogen. Vanaf dat moment verandert het leven weer en ga ik nieuwe plannen maken. Tot die tijd is het verfijnen van deze methode en vissen vangen de uitdaging.

Tot slot

Het leven verandert als je kinderen krijgt. Vistijd wordt minder en vangsten lopen vaak achteruit. Maak een plan en probeer vaste vis uren te regelen. Mensen roepen vaak dat er bepaalde aastijden zijn op wateren. Dat zal gerust op een aantal wateren zo zijn, maar ik heb gemerkt dat die tijden zijn te beïnvloeden en naar jouw hand te zetten zijn. Onze geliefde hobby hoeft niet altijd dagen aan het water te bevatten, een paar uur kunnen genoeg zijn. Veel pappa’s moeten het hebben van die paar uur. Je familie en schoonfamilie kunnen een cruciale rol spelen in jouw vistijd… koester ze en geniet ervan.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.