Koning van de beek

Het is vrijdagavond en Cynthia zit bij me in de auto. Ze gaat een weekend mee vissen, gezellig! Een boodschappenkrat vol eten en drinken gaat er mee, ze heeft niks aan het toeval overgelaten. Het weer is niet echt om over naar huis te schrijven, maar toch wilde ze wel graag mee, even haar hoofd leeg maken.

Omdat we pas laat in de avond aankomen is het al donker. Snel worden eerst de onderkomens in orde gemaakt omdat het af en toe al een beetje regent. Er wordt snel gewerkt en om 23.00 uur liggen de drie hengels op de steunen en kan ik eindelijk mijn warme prakkie naar binnen harken. Een speciaal biertje om het weg te spoelen en als ik mijn tanden gepoetst heb kruip ik ook in de slaapzak. Cynthia ligt al in coma, blijkbaar had ze het nodig. Toen we aan kwamen rijden, zagen we al dat het druk was met auto´s op de parkeerplaats bij het clubhuis, toch zit er verderop maar 1 karpervisser. Als ´s morgens de vogels hun hoogste lied zingen word ik langzaamaan wakker. Er brandde de hele nacht licht vanaf de hut en met regelmaat hoorde ik muziek en hard gelach. Blijkbaar hebben ze het daar gezellig gehad. Ondanks dat het om 2 uur ´s nachts nog niet stil was, gaat om 8 uur ´s morgens de kettingzaag aan… nee he? Als ik mijn hoofd onder de brolly vandaan steek zie ik dat er weer behoorlijk onderhoud is gepleegd. Een aantal bomen zijn gekapt en een aantal bosschages zijn weg gezaagd, ook bosschages die over het water hingen. Dat is wel weer jammer. Ik weet van een aantal jaren geleden dat het nu geen zin meer heeft om te blijven zitten en we besluiten in te pakken en af te taaien.

Uiteindelijk beland ik op een voor mij onbekende beek

Thuis zet ik Cynthia af en haal haar stretcher, slaapzak en brolly uit de auto en besluit naar een water te rijden waar het heel erg fijn vertoeven is. Ik ben er 1 keer op uitnodiging van Nick geweest en het viel me toen op dat het er ’s nachts muisstil was. Dat is wat ik nu nodig heb, want de afgelopen nacht heb ik niet heel veel geslapen. Ik heb alleen één probleem: Ik heb geen idee waar de stek nu precies ook al weer was! Ik weet het nog ongeveer dus via de navigatie rijd ik er heen en hoop dan op een herkenningspunt. Als ik in de buurt kom, rijd ik een brug over van het desbetreffende water. Als ik naar rechts kijk zie ik een sluis. De stek van Nick is ook in de buurt van een sluis, dus waarom zou dit geen goede stek zijn? Ik besluit de auto even langs de kant te parkeren om vervolgens over een dijkje naar de sluis te wandelen. Het is een best eind sjouwen, maar als ik aan kom bevalt de stek mij direct. Hier kan ik wel een nachtje slapen. Alleen zou ik dat hele takkeneind met de trolly moeten sjouwen… daar heb ik eigenlijk niet zo’n zin in. Verderop loopt er wel een klein klinkerweggetje. Ik besluit dat, als ik er met de auto kan komen, ik hier blijf. Maar als het niet lukt, ik verder ga zoeken. De stek van Nick is ook wel een eindje lopen met de trolly, maar niet zo ver als dit stuk. Terug in de auto zet ik de navigatie aan en zoom in op de landkaart. Hmm... zo te zien zou er een mogelijkheid kunnen zijn. En warempel, via boerenlandweggetjes en een soort fietspad kom ik op een klinkerweggetje dat me naar de sluis leidt. De spullen gaan op de trolly en zo wandel ik het kleine stuk naar de beoogde stek. Als ik mijn hengels in orde maak en de eerste boilie aan de hair bevestig, komt er een man aangewandeld. We starten een praatje, en hij antwoordt positief op mijn vraag of hij ook hier vist. Hij vist op alles. Ik zeg met de feeder? Inderdaad. En loopt er wel eens een karper door de lijn? Nee, hij ving er alleen maar witvis. Hmm… hij vindt alles interessant terwijl ik door ga met alles gereed maken. Verschillende soorten boilies. Hier ruik maar eens. Huh? Een zakje aan de haak? Ja dat lost op in het water en zo blijft mijn rig in orde tijdens de worp en je hebt extra wat voer bij je haakaas liggen. Hmm slim…

Het lawaai van de mannen gaat de hele nacht door. Gelukkig laten ze mijn auto heel...Het lawaai van de mannen gaat de hele nacht door. Gelukkig laten ze mijn auto heel...

De man vertrekt een stuk wijzer en ik ga verder met opbouwen van mijn onderkomen. De drie hengels komen met drie verschillende boilies op rechts in het diepere deel voor de sluis, voorbij het midden en eentje links een heel eind verder waar een slootje de beek in stroomt. Een aantal handen boilies erbij heel verspreid en over de gehele breedte van de beek zodat passerende karpers het voer tegen komen. Het is heerlijk rustig en als het om 21.00 uur schemerig begint te worden besluit ik lekker in mijn mandje te kruipen. Even lekker bijslapen. Na tien minuten hoor ik een ‘boenke boenke’ geluid vrij dichtbij. Nee he? Niet weer he? Een feestje in de wijk hier in de buurt? Ook hoor ik heel in de verte kermisgeluiden. Als ik ga kijken zie ik dat er twee auto’s vlak bij mijn auto staan met een behoorlijke groep jongelui. Chips… dat kan wel eens een lange avond worden. En helaas, zo zou het geschieden. Er komen er steeds meer bij en af en toe lopen er een paar over het dijkje boven mij. Vanaf de auto’s kunnen ze me niet zien zitten. Pas het derde stel dat langs loopt ziet me zitten, maar ze laten me toch met rust. Ik hoor ze praten over Amsterdam, paddo’s en GHB. Gezellig. Zo nu en dan kij ik even over de rand van de dijk of mijn auto nog heel is. Gelukkig wel. Er ligt zelfs een gozer in zijn T-shirt op de grond te trippen terwijl ik het met mijn dikke hoody en jas aan nog best koud heb. Idioten, ga lekker naar de kroeg ofzo. Wat is hier nu leuk aan? Ik blijf maar de hoop houden dat ze zich alleen aan het inzuipen zijn om daarna te vertrekken naar de plaatselijke disco. 12 uur wordt 1 uur, 1 uur wordt 2 uur… en als het 5 uur is geweest zijn ze eindelijk vertrokken. Wéér de hele nacht niet geslapen.

Wat een vis!
Wat een vis!

Net als ik mijn ogen haast niet meer open kan houden geeft de receiver een piep, en nog één om vervolgens in een rustige run over te gaan! Eerst denk ik aan drijfvuil of een vogel, maar als ik bij de linker hengel kom, zie ik toch echt de molenslip lekker lopen. Als ik contact maak met de vis merk ik dat hij een eind naar rechts is gezwommen. Het gaat ook wel degelijk om een karper, want de hengel gaat goed krom. Ik dril heel voorzichtig, want een karper op een beek heb ik nog nooit gevangen. Hij of zij doet niet heel veel. Dat kan ook haast niet, want veel dieper als 2 meter is het volgens mij niet. Na een minuut of drie komt de vis al in de kant. Wolkjes warme lucht komen uit mijn mond en als die in de koude lucht voor mijn hoofdlamp veranderen in mist, zie ik telkens niks. Ik zal door mijn neus moeten ademen. Ik druk het schepnet alvast in het opkomende riet. De vis kantelt een paar keer voor het riet en ik probeer het net onder de vis te drukken. Dit lukt helemaal niet en ik zie grote stofwolken in het water waar de vis kantelt. Het is er te ondiep en ik kan er zo niet bij! Verdomme. Ik heb ook nog geen idee om wat voor een vis het gaat. Ik besluit om de vis door de slip te laten gaan en wandel naar rechts waar een kano-uitstap plaats is. Een betonnen rand en een houten beschoeiing maken het een stuk makkelijker om de vis te landen. Het is hier ook veel dieper voor de kant. Ook nu weer laat de karper zich heel gemakkelijk naar de kant dirigeren en nu kan ik hem makkelijk landen. Snel kijk ik nieuwsgierig in het net. OMG WAT EEN RUG!! Wauw, dit is een dikke!! Als ik dan het net op til om de vis op de mat te tillen weet ik het zeker! Snel pak ik de weegklok erbij, de zeiknatte weegzak gaat aan de haak en de klok gaat op nul. Voorzichtig gaat de karper in de zak en til ik de klok omhoog aan het oog. Door de kou en adrenaline tril ik als een gek en door het enorme gewicht kan ik slecht zien waar de naald precies stopt. Hij trilt om en nabij de 20 kilo. Ik besluit er 19,9 van te maken. Het is wel goed. Het is mijn eerste beekvis en wat voor één! De fotograaf word geappt en, omdat de wekker van dochterlief per ongeluk af gaat om 06.45 uur hahaha, kan Cynthia snel de foto’s komen maken. Aangezien Vik de vorige avond is gaan hemelen, geef ik de vis, waarvan ik denk dat ie nog nooit is gevangen, zijn naam mee.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.