Ode aan een woordkunstenaar

Wie de laatste Karperwereld heeft gelezen, kwam er net als ik achter, dat het zeer slecht gaat met Vik. En als ik zeg Vik, dan kennen we er in het karperwereldje maar één: Vik Debouvere. Vik is net als de andere Belgen Alijn en Luc een kunstenaar in het verwoorden van onze hobby. Op zijn eigen(wijze) manier van vertellen kon hij mij zijn verhalen en avonturen over het karpervissen altijd laten genieten. Met regelmaat kon ik smakelijk lachen om zijn humor. De vele artikelen in verschillende karpermagazines waren een gang naar wat uiteindelijk zijn boek “De tand des tijds”  werd. Als je dit boek nog niet hebt… ik zeg, bestel hem snel.

Vik Debouvere zoals we hem graag zagen
Vik Debouvere zoals we hem graag zagen

Wie de Karperwereld niet heeft gelezen, hier een korte samenvatting van het interview van wat Vik is overkomen:

Vik is altijd al een beetje rebels geweest. Met zijn lange haren en zijn grote liefde voor Club Brugge was hij best wel een beetje een hooligan destijds en moest zelfs een tijdje “zitten”. Later als hij ouder en wijzer is geworden trouwt Vik met Vicky. Ze krijgen een zoon. Helaas zijn ze later gescheiden en dat is Vik niet in de koude kleren gaan zitten. Hij sluit zich aan bij Greenpeace en is erg nauw betrokken bij deze organisatie. In 2014 was er een grote demonstratie tegen de verdere opening van twee kerncentrales in de gemeente Doel. De bedoeling was om te demonstreren als de ministers naar buiten komen na hun ochtendgekeuvel, zoals hij het noemt. Hij zelf zal dan met een U-slot om zijn nek verbonden worden aan een houten ton dat op een radioactief vat lijkt. Tijdens de demonstratie moet hij een aantal keren hard niezen. Dat gaf verder geen problemen, echter een week later kreeg hij enorm last van zijn nek. Hij verbeet de pijn een week, maar dit belemmerde uiteindelijk zijn dagelijkse bezigheden en besloot zich medisch te laten onderzoeken. Hieruit bleek dat er een artrosebult op een wortelopening in Viks nek zat, en nog wat andere oorzaken die het leven van Vik ondragelijk maken. Er moet geopereerd worden en dit pakt helemaal verkeerd uit. Na een aantal medische missers komt Vik nog beroerder uit het ziekenhuis dan dat hij erin ging. De pijn is niet te harden en hij moet zelfs permanent een nekkraag dragen omdat bij bijvoorbeeld een val, zelfs zijn nek al kan breken! Doordat hij continu heftige pijn heeft en niet normaal meer kan functioneren (doordat hij dus elk moment zijn nek kan breken), heeft hij besloten om eruit te stappen. Het hoeft voor hem zo niet meer langer.  Moedig en dapper, maar ook machteloos. Niet te beschrijven zoiets. Niet voor te stellen dat je dagelijks zo veel pijn hebt dat…

Vik Debouvere

Ik heb het interview met Franklin letterlijk met natte ogen gelezen. Zo gemeen. Ik wist dat het hem niet lekker verging. Las de stukjes op facebook. Maar dit? Dit zag ik niet aankomen. Het was de bedoeling dat Vik op zijn verjaardag (13 april) afscheid van ons zou nemen. Zijn wens is echter niet uitgekomen door verschillende redenen en daarom is de datum verschoven naar zaterdag 22 april.

Morgen zal dus Vik zijn sterfdag zijn, iets dat ik moeilijk kan bevatten. Een woordkunstenaar zal zijn pen voorgoed neerleggen en onze wereld noodgedwongen gaan verlaten. Hij zal zich gaan voegen bij andere karpervissers die veel te vroeg zijn gegaan. Vik, doe Jaap, Michel en John de groeten. Jouw prachtige verhalen blijven hier zodat we aan je terug kunnen denken.

Rust zacht Vik

Nb. Franklin, bedankt voor het mooie interview met Vik.

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.