Bank Bug Line Sights aan de waterkant

Velen van ons vissers vissen zo af en toe een nachtje. In een nacht vissen zijn de vangkansen gewoonweg een stuk groter dan overdag. Het nadeel van de nacht is natuurlijk dat het soms lastig is om je lijnen op zijn plek te krijgen. Wordt je uit je nachtrust gehaald door een brasem dan dien je de lijn weer terug te brengen naar de stek in de hoop om een karper te strikken. Het uitgooien of uitvaren van je lijn is alleen een stukje lastiger. Al sinds jaar en dag bestaan er zeer handige items om dit uitwerpen/uitvaren beter te coördineren door simpelweg al je in het water liggende lijnen te markeren. Zo vaar je veel minder snel over een andere lijn heen en kun je zelfs een beetje coördineren op basis van je andere lijnen.

De Line Sights zitten verpakt per drie stuks

De Line Sights zitten verpakt per drie stuks

De voordelen

Lijnmarkeringen hebben nog meer voordelen. Bij een aanbeet in de nacht kun je aan de markering zien welke kant de karper op zwemt en waar hij ongeveer zit. Zo kun je veel sneller inspelen op eventuele obstakels. Andere vissers gebruiken dit soort markeringen meer als een dobber. Bij een aanbeet of lijnzwemmer zal je lijnmarkering eerder reageren dan je beetmelder en dat is vooral op obstakelrijk water een pre! Zoals net gezegd zijn er op de markt van diverse merken hele aardige lijnmarkeringen verkrijgbaar. Denk aan de Line Biters van Solar Tackle of de nog in 2010 beschreven X2 Line Tracers. Vooral deze Line Tracers waren een enorme flop. Mijn interesse werd dan ook gewekt toen het innovatieve Engelse Bank Bug hun versie introduceerde met de naam Line Sights. Hierbij mijn relaas.

Monteren op de lijn is simpel

Monteren op de lijn is simpel

De montage

De Line Sights van Bank Bug zijn gebaseerd op het bekende toplood en dien je na het uitvaren/uitwerpen van je rig te monteren op de hoofdlijn waarna je hem laat afglijden tot het punt waar je lijn het water raakt. Deze Line Sights bestaan uit twee delen, de Inner Core en The Sight welke beide beschikken over een inkeping. Monteer beide delen op je hoofdlijn, draai ze zo dat de inkeping niet op dezelfde hoogte zit en druk ze in elkaar. Belangrijk is dat de Inner Core met het brede stuk richting je rig bevestigd zit. Zo zit de Line Sight gestroomlijnd op je lijn. Een hekel punt bij lijnmarkeringen is de wrijvingsweerstand van ze op je hoofdlijn. Doordat ze niet als toplood gewicht hebben, zal een lijnmarkering die teveel wrijvingsweerstand heeft niet naar beneden willen glijden. Bank Bug heeft gekozen voor een glad kunststof en een 3mm boring waardoor deze Line Sights zelfs ruim genoeg zijn om over een knoop heen te glijden.

De Line Sights kennen een 3mm boring

De Line Sights kennen een 3mm boring

De opvallendheid

Lijnmarkeringen zijn vooral voor de nacht een prachtig instrument om je lijnen te kunnen zien. Dit betekent dat ze ook goed moeten opvallen. Waar Solar dit doet met een reflecterende streep op hun Line Biters en X2 dit probeerde op te lossen door het gebruik van breekstaafjes, zo heeft Bank Bug gekozen voor een fel oranje fluorescerende kleur. Volgens hun zeggen zijn deze Line Sights zichtbaar in de nacht tot 60 yards. 60 yards is circa 55 meter en dat is ver te noemen. Uiteraard kun je deze afstanden enkel bereiken wanneer je er met een hoofdlamp op schijnt. Dit is dan ook een vereiste net als bij exemplaren van Solar Tackle. Bij daglicht zouden deze Line Sights tot 100 yard/ 91 meter zichtbaar zijn.

Door de feloranje kleur zijn ze goed zichtbaar

Door de feloranje kleur zijn ze goed zichtbaar

De praktijktest

Bonne, tot zover de theorie. Ik ben op stap geweest met deze Line Sights en dit waren mijn bevindingen. Na het uitvaren van mijn lijn was het monteren van een Line Sight werkelijk een fluitje van een cent. Laat je lijn eerst rustig afzinken, til je hengeltop iets op en pak je hoofdlijn. Zoek de inkepingen in zowel de Inner Core als de Sight op, klik ze op je lijn, draai de Sight een kwartslag en druk beide delen in elkaar. Let erop dat de kant van de holling wijst naar je loodmontage. Het is opvallend dat de Line Sight prima over je hoofdlijn naar beneden schuift. Het laatste stukje tot het punt waar je lijn onderwater gaat, wilt iets lastiger gaan wat komt doordat de helling van je lijn hier minder is. Je kan dit oplossen door je hengeltop nog meer omhoog te laten wijzen.

Het monteren ging zeer goed.

Het monteren ging zeer goed.

Belangrijk is dat als je de hengel terug legt, je de lijn wat speling geeft. Bij te strakke lijnen trek je de Line Sight makkelijk onder en dat is niet de bedoeling. Houdt hier dus rekening mee. Ik had tijdens het testen last van wat kleine golfslag waardoor ik de Line Sight nog prima kon vinden op het water. Bij hoge golven zal het oranje balletje iets minder opvallen.

De Line Sights hebben een fel contrast en vallen goed op in het gras

De Line Sights hebben een fel contrast en vallen goed op in het gras

Kortom,

De Line Sights zijn gebruiksvriendelijk, vallen lekker op door de oranje kleur en zijn een must voor de plaatsbepaling van je lijnen in het donker. Een setje van drie stuks kosten 19,99 euro en dat is even een investering. Toch zal je ze minder snel verliezen doordat ze lekker opvallen in het gras of riet en de bevestiging op je hoofdlijn degelijk en betrouwbaar is. Door de ruime 3mm boring van de Line Sights en het gebruikte materiaal glijden ze makkelijk over je hoofdlijn en de felle kleur zorgt ervoor dat ze zowel overdag als in de nacht goed opvallen. Zijn er dan nadelen te noemen? Naast de misschien iets wat hoge prijs, zijn ze niet per stuk verkrijgbaar en dus zal je bij verlies een heel nieuw setje moeten kopen. Bij strakke lijnen trek je ze al snel onder en bij ruw weer vallen ze minder goed op. Toch zullen ze mij een hoop frustratie besparen en vis op de kant doordat ik ’s nachts eindelijk weet welke kant de vis op zwemt. Dat is misschien nog de grootste winst!

De Bank Bug Line Sights koop je natuurlijk bij de Bank Bug dealer van Nederland en dat is Mario’s Tackle. Op zijn website zijn nog veel meer innovatieve producten te koop die zeker de moeite waard zijn!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.