Carp Spirit Soluron PVA Bags aan de waterkant

De grootste verandering in PVA welke we dit jaar zagen was dat PVA niet enkel meer een middel is om je rigje wiervrij en subtiel neer te leggen op de bodem van je viswater. PVA krijgt steeds meer extra functies waarbij het loslaten van attraktoren en zelfs kleur de meest innovatieve zijn. In voorgaande reviews schreef ik al over de geflavourde bags van het Slowaakse Hydrospol PVA en nog niet zolang geleden over de PVA Capsules van het Engelse PVA Fishing Tackle die ook geur en kleur hadden toegevoegd aan hun producten. In de review van vandaag gaan we kijken naar nog zo’n innovatie van het Franse Carp Spirit. Hun Soluron PVA Bags zijn namelijk geel en rood en ruiken ook nog eens aangenaam. Daar moest ik meer van weten! 

Per kleur zitten 5 bags in een zipzakje
Per kleur zitten 5 bags in een zipzakje
Foto: Tim van Zanten

Ondanks dat Carp Spirit sinds kort wordt verdeeld door Shimano en daarmee ook te koop is in ons kikkerlandje, heb ik deze bags nog oldskool in Frankrijk besteld. Gekleurd PVA zie je immers niet elke dag! Toen de bags binnenkwamen vielen gelijk een aantal dingen op. Zo worden deze bags per 10 stuks verpakt en heb je per kleur 2 zipzakjes van 5 bags. Doordat gekozen is voor zipzakjes kun je de bags droog bewaren. Verwijder de nietjes van het karton en je hebt twee losse zipzakjes die opgerold in je vistas nauwelijks ruimte innemen.

Wat verder in eerste instantie opviel aan dit product was dat de bags voorzien zijn van een trekkoord van 2 ply PVA string. Hierdoor hoef je nooit meer een bag dicht te likken maar kun je simpelweg het koord aantrekken, hem een paar keer om het uiteinde draaien en vervolgens vastknopen. Dat bespaard je een vieze smaak in je mond van het PVA en werkt ook nog eens schoon! Het laatste wat opviel aan dit product was de geur. Deze bags ruiken al door de verpakking heen en de geur is zeer aangenaam te noemen! Denk aan de geur van gebrande maïs en/of gekarameliseerde popcorn. Aangezien geur niet op de verpakking wordt genoemd als feature, denk ik dat de geur een aangenaam bijeffect is van het feit dat deze zakjes niet daadwerkelijk zijn gemaakt van polyvinylalcohol maar van een maïszetmeel oplossing. Mijns inziens een goede zaak!

Ze ruiken lekker!
Ze ruiken lekker!
Foto: Tim van Zanten

De zakjes zijn 70mm breed en 130mm lang en dat zijn de ideale afmetingen voor het vullen van voer, rig en loodsysteem. De bags zijn al geperforeerd met 9 gaatjes per kant en dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat je niet zelf meer je bags hoeft lek te prikken met je boilienaald om ervoor te zorgen dat lucht kan ontsnappen en je bags sneller naar de bodem zinken en sneller oplossen. Het nadeel is dat als je droog grondvoer gebruikt in poedervorm, deze door de vrij grote gaatjes eruit komt zetten. In mijn test heb ik onder andere gebruik gemaakt van krillpoeder en gemalen trouvit en de krillpoeder zat na gebruik van de bags overal. 

De bags zijn al voor je geperforeerd
De bags zijn al voor je geperforeerd
Foto: Tim van Zanten

Tijdens het vullen van een rode bag valt mij op dat het PVA niet kleverig is en aardig dun. Het voordeel van dun PVA is dat het de oplostijd aanzienlijk verkort. Het nadeel is vaak dat de zakjes wat statisch worden en het zakje lastiger is open te krijgen/houden. Het PVA koord is met het vullen even wennen. De lengte van het koord is royaal te noemen en misschien zelfs iets te lang. Het zorgt ervoor dat je koord naar binnen wordt getrokken als je met je vulschepje het voer erin probeert te scheppen. Ook moet je goed uitkijken dat als je je rigje erin stopt de haak niet in het koord blijft haken. Het gebeurde mij de eerste keer en dan zit je toch even te klooien! Ik zie deze punten niet gelijk als een groot nadeel maar meer als een handigheid die je onder de knie moet krijgen. 

Het PVA voelt niet kleverig aan maar is wel wat statisch
Het PVA voelt niet kleverig aan maar is wel wat statisch
Foto: Tim van Zanten

Als je bag gevuld is dan is het trekkoord een aangename feature. Klem de bag tussen je benen en trek de touwtjes rustig aan totdat de bag volledig is gesloten. Draai nu beide eindes van het koord rondom de vernauwing van het PVA zakje en knoop de touwtjes aan elkaar door middel van twee platte knopen. Je montage is klaar! Bij het te water laten onder de eigen kant is te zien dat deze bags verrassend snel oplossen. Binnen no time is het zakje opgelost in het water wat op dat moment 16 graden is. Binnen 10 seconden was het PVA volledig opgelost en dat is rap! 

Het koord van PVA is een leuke feature
Het koord van PVA is een leuke feature
Foto: Tim van Zanten

Nog even de voor- en nadelen op een rijtje;

Voordelen:

• Attractie door geur en kleur.
• Twee kleuren PVA zakjes in 1 verpakking.
• De zakjes zijn al voor je geperforeerd.
• De zakjes zijn groot genoeg voor rig en loodsysteem.
• Voorzien van 2 ply PVA trekkoord.
• Zeer snelle oplostijd!
• Dun niet kleverig PVA.

Nadelen:

• PVA koord iets te lang en daardoor is het vullen van het zakje lastiger.
• De prijs; 4,50 euro voor 10 zakjes is wat aan de hoge kant.
• De geperforeerde gaatjes zijn mijns inziens iets te groot (Lekken van grondvoer)
• Het dunne PVA is iets statisch. 
• Door snelle oplostijd krijgen de gekleurde bags geen kans voor visuele attractie. 

Klaar om te water te worden gelaten
Klaar om te water te worden gelaten
Foto: Tim van Zanten

Kortom,

Door het toevoegen van een aantal extra’s als kleur, geur, trekkoord en perforatie biedt dit product iets meer extra’s ten opzichte van al die conventionele PVA zakjes. Vooral het trekkoord is even wennen met het vullen maar heb je dit eenmaal onder de knie dan is het een fluitje van een cent. Juist dit trekkoord zorgt ervoor dat je schoon kan werken. Misschien wel de meest belangrijke feature van dit product is de razendsnelle oplostijd. Deze is echt heel rap en hierdoor zou ik deze bags ook prima in de winter durven gebruiken. Echter zit hier ook een beetje de crux. Deze bags lossen zo snel op dat de kleur van het PVA al heel snel geen meerwaarde meer heeft. Mijn conclusie is dan ook dat deze bags een aantal goede redenen hebben om ze aan te schaffen maar dat de kleur eerder de visser vangt dan de vis. Ondanks dat een aanrader!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.