Carp-System Ultracast lood aan de waterkant

Lood heeft het onder andere het doel om weerstand te bieden bij het inhaken van de rig. De weerstand die wordt opgebouwd, zorgt ervoor dat de haak dieper penetreert in de bek van de karper. Door te spelen met je loodgewicht, de rig en de lengte ervan, kun je het inhaken zo perfectioneren. Dat je de haakpenetratie kan bepalen door het gewicht van je lood zal ook niet heel gek klinken maar dat je zelfs bepaalde loodvormen kan gebruiken wellicht wel. Het ene loodgewicht is het andere niet en de vorm bepaald voornamelijk hoeveel loodgewicht direct na de inhaking op de rig komt te staan. Zo zal bij inline lood de weerstand van het lood directer en sneller zijn als bij safety clips wat de haakpenetratie ten goede komt. In dit artikel test ik het Carp-System Ultracast lood. Een type lood wat al enkele jaren verkrijgbaar is maar waarover tot op heden altijd weinig gesproken is. Is dit logisch of hebben we jarenlang erover heen gekeken? Dit waren mijn bevindingen.


Carp-System Ultracast lood

De Carp-System loden zijn verkrijgbaar in 50 gr, 70 gr, 90 gr, 110 gr en 130 gr. Het zijn langwerpige inline distance leads waarmee door de aerodynamische vorm, verre afstanden kunnen worden overbrugt. In tegenstelling tot andere inline loden, loopt de rig vanaf de zijkant van het lood eruit. Het voordeel hiervan is dat wanneer de karper zichzelf haakt, hij direct op het volle loodgewicht zit. Door de langwerpige vorm van het lood, heb je daarnaast ook te maken met een hefboomwerking wat het inhaken wederom bespoedigd. De afwerking van de loden is perfect. De matbruine kleur en de sterke tailrubbers zijn mooie details. In elk lood is als laatst netjes het loodgewicht gegoten zodat je nooit misgrijpt.

De rig loopt aan de zijkant eruit

Een ander leuk detail wat me verder opviel is dat deze loden door hun dunne vorm en door het uit de zijkant komende rig, wel iets weg heeft van een takje. Samen met de matbruine kleur zou je op bodems waar veel takken liggen, toch een soort van camouflage teweegbrengen. Tot nu toe allemaal voordelen dus. Zijn er dan geen nadelen aan dit lood? Weinig eigenlijk! Een klein nadeeltje wat te noemen is, is de anti-tange werking van dit lood. Doordat de rig vanuit de zijkant komt, zal hij sneller om je lood willen draaien. In mijn testen viel dit nog enigszins mee maar de mogelijkheid bestaat er wel. Verder is het een nadeel te noemen dat deze loden zover ik kon zien, alleen verkrijgbaar zijn in deze kleur. Andere kleuren en wellicht vormen, waren leuk geweest!  Ik klein voordeeltje dan weer was dat hij wel goed door mijn ‘slooptest’ kwam. De coating is goed te noemen!Mijn oordeel

En dan mijn verdere oordeel over deze loden. Het verbaasd me dat er de afgelopen jaren zo weinig bekend is geworden over deze loden. Ze zijn ideaal voor grote werpafstanden en de plaatsing van de uitgang voor de rig zorgt voor een snelle effectieve inhaking. Ook de kwaliteit is goed te noemen wat deze loden toch wel heel interessant maakt! Voor de werpers onder ons die geen gebruik willen maken van elektronische hulpmiddelen, een ideaal stukje lood dus. Naast Carp-System verkocht ook Zebco deze loden maar om ze te vinden zal nog een zoektocht worden. Beter kun je ze daarom bestellen bij markerworld.nl die ze op voorraad heeft.

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.