Coleman Smartbeam aan de waterkant

Een lange tijd had ik die bekende campinglamp met de afstandsbediening. Dat ding dat je voor twee tientjes kocht en niet alleen bij de hengelsportzaken tegenkwam maar ook bij de bouwmarkten. Ik had altijd mooie gedachtes bij deze lamp. Ik stelde me altijd voor dat als ik een aanbeet zou hebben, ik op de afstandsbediening kon drukken en de lamp die bij mij veelal onder mijn podje stond, dan alles mooie kon verlichten. Uiteindelijk bleek dit voor mij altijd utopie. Er is werkelijk toen geen enkele keer op de afstandsbediening gedrukt en vaak stond ik al lang bij de rodpod voordat ik bedacht om op het knopje te drukken. Dan maar weer handmatig was altijd mijn gedachte!


Mijn oude lamp tussen familie duck

Toen ik de Coleman Smartbeam voor het eerst onder ogen zag in een reclamefolder, was ik dan ook oprecht enthousiast. Een lantaarn die was uitgerust met een bewegingssensor. Ik zag het al helemaal voor me. In de nacht krijg ik een run en snel me naar mijn hengels. Ik kom in de bewegingssensor en de lamp verlicht mijn hengels en pod. In één woord puur gebruiksgemak! Het werd tijd om deze lamp aan te schaffen en eens aan een flinke test te onderwerpen!

De Coleman Smartbeam

De Coleman Smartbeam is een lantaarn die uitgerust is met 5 leds. Doordat deze rondom zijn gemonteerd, is er 360 graden licht. De lamp kent drie standen te weten, aan, uit en de bewegingssensor. Vooral deze laatste stand is het meest interessant. De Coleman weegt 526 gram wat licht te noemen is. De lamp is vervaardigd uit kunststof wat in eerste instantie goedkoop oogt voor een merk als Coleman. De handgreep daarentegen is vervaardigd uit staalkabel welke is geplastificeerd en daardoor zeer robuust oogt en voelt.  De lamp is 25,4 centimeter hoog en blijft goed staan. Zelfs in hoger gras door de brede voet. Doordat de lamp van onderen wordt gevoed door 4 D-cell batterijen, fungeren zij als gewicht om de lamp goed te laten staan.

Coleman staat veelal voor kwaliteit

Zoals net al vermeld krijgt deze lamp zijn energie door 4 D-cell batterijen. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Het nadeel is dat opladen makkelijker en goedkoper is dan batterijen. Het voordeel is dat wanneer de lamp leeg is, batterijen vooral op langdurige sessies makkelijker mee te nemen zijn dan een stroom opwekapparaat om je accu op te laden. De lamp is gelukkig wel zuinig te noemen. Dit komt door gebruik van zowel led techniek als de ingebouwde fotocell die ervoor zorgt dat de lamp overdag niet blijft branden. Zodra het donker wordt gaat de lamp vanzelf aan, wordt het licht, dan schakelt hij zichzelf uit! De beloftes van Coleman waren dus veelbelovend. Het werd tijd om de lamp eens goed uit te gaan testen.

De plek waar hij een week lang in weer en wind zou blijven staan

Ik heb de lamp meegenomen op een weekje Frankrijk en alsof de duvel ermee speelde was het een natte en barre week. Een nacht was er zelfs een ware storm en kon de Coleman zich bewijzen. Allereerst wilde ik weten of de Coleman bestand was tegen dit zware weer. Gedurende de storm liet ik hem dan ook aanstaan om te kijken hoe hij reageerde op de wapperende takken die in de buurt van de lamp bewogen. Coleman zelf schrijft over deze lamp dat zodra de sensor wordt geactiveerd, de lamp 2 minuten blijft branden. In de storm deed de Coleman dan ook netjes zijn werk en om de twee minuten verlichte de felle leds mijn rodpod. Ook de voet bleek zwaar genoeg te zijn van de lamp aangezien hij overeind bleef. Wel zo fijn! Regen alleen was een ander verhaal en de ochtend na de storm merkte ik al dat er veel vocht zich had opgehoopt binnen het plastic glaasje. Ook de sensor bevatte vocht. De dagen na de storm regende het constant wat ervoor zorgde dat de Coleman steeds slechter ging functioneren. De bewegingssensor functioneerde niet meer door vocht in het oogje, deed hij het wel dan bleef de lamp constant branden en ging niet meer uit. Ik moet erbij zeggen dat Coleman zelf aangeeft dat deze lamp regenbestendig is en niet waterbestendig. Dit laatste begon ik steeds meer in twijfel te trekken.


Aan het einde van de week was ik door de ervaringen van de afgelopen dagen een beetje teleurgesteld. De lamp kost 40 euro en dan mag je ook verwachten dat hij doet waarvoor je hem koopt. Eenmaal thuis gekomen en de lamp laten drogen zorgde er overigens wel weer voor dat de lamp goed functioneerde. Toch ben ik van mening dat hij op natte en gure sessies niet uit de doeken komt en je behoorlijk geïrriteerd kan raken. Het is een mooie lamp met prachtige features. Helaas nekt vocht de lamp snel. Iets wat ik niet had verwacht van een merk als Coleman.

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.