Edwards Custom Upgrades MKI Compacts aan de waterkant

2015 is een goed jaar voor de tackle tarts onder ons. Scott Edwards, de man achter het Engelse Edwards Custom Upgrades lanceerde dit jaar een droom. In 2012 vertelde Scott aan CarpFeeling al over zijn plannen om een eigen beetmelder te ontwikkelen en te lanceren. Nu 3 jaar later is het zover en heeft hij een nieuwe standaard neergezet als het gaat om tarty beetmelders. In deze review zullen we alle ins en outs behandelen van zijn MKI Compacts en behandelen we de resultaten uit onze lange duurtest. Laten we beginnen!

1

De MKI Compact in vol ornaat

Het uit East Sussex afkomstige Edwards Custom Upgrades, hier na te noemen E.C.U. werd bekend om zijn fraaie conversies van de legendarische Sundridge Optonics, Bamford Alarms, Delkims en van zijn prachtige rodsupport producten als de DMX Snag Pod. Juist zijn kennis over het converteren van die Optonics zorgde voor nieuwe ideeën hoe zijn ideale beetmelder eruit zou moeten zien. Dit jaar werd dit idee gevisualiseerd in de vorm van de MKI Compacts. Een waardige tegenstander in beetmelderland. De MKI Compacts doen denken aan velen (klassieke) beetmelders in 1. Qua uiterlijk zijn kenmerken te vinden van zowel de Nevilles, Optonics en AVA Alarms. De elektronica is zeker niet klassiek en voldoet aan de maatstaven van vandaag.

2

De speakercone doet denken aan een AVA Alarm

Uiterlijke kenmerken

De MKI Compacts zijn gemaakt van stootbestendig zwart kunststof met enkele uiterlijke kenmerken als een dubbele 8 magneets rollerwheel en muffler, aan/uit tuimelaar en schroefdraad van roestvaststaal. In de hengeloortjes zijn twee inkepingen voor isotopes te vinden en de MKI Compacts zijn voorzien van 2 leds en 4 knoppen voor de instellingen. De magroller is zoals net gezegd een versie met maar liefs 8 magneten in rij welke tevens beschikt over Anti Line Skip zodat ook natte en stuggere lijnen het wieltje in beweging kunnen zetten bij een aanbeet. Anti Line Skip bevordert tevens de beetregistratie bij het gebruik van zeer lichte hangers in combinatie met slappe lijnen.

3

Met de tuimelaar van roestvaststaal zet je hem aan

False Bite Sensing

Een bijzondere feature van de MKI’s is False Bite Sensing. Dit houdt in dat de bijgeleverde receiver naar maximale gevoeligheid gaat als je een aanbeet krijgt. Dit heeft als voordeel dat je alert kan reageren op een aanbeet in de nacht. Andere features zijn een dubbele led waarvan de ene een running led is en de andere een latching led. Qua instellingen zijn de 4 ronde drukknoppen goed voor 10 volume instellingen, 16 tooninstellingen, 5 gevoeligheidsinstellingen en 4 led instellingen. Het is mogelijk om enkel het geluid van de beetmelder via je receiver te laten lopen. Stroom krijgt zowel de receiver als de beetmelders van een 9volt blokbatterij welke te verwijderen is door een batterijklepje welke vastzit door middel van een schroefje. Qua ledkleuren zijn de beetmelders verkrijgbaar in het blauw, wit, rood en groen. In de presentatiesets zijn zowel even ledkleuren mogelijk als een Multi-colour set.

4

Voorzien van dubbele leds en 3 isotope slots per alarm

Snag ears

Verder kenmerken van deze beetmelders zijn demontabele snag ears. Net als bij de klassieke Optonics heeft E.C.U. gekozen voor demontabele snag ears welke je door middel van 2 schroeven kan verwijderen of omhoog zetten. De snag ears kunnen namelijk op 2 standen gezet worden qua hoogte. Toegegeven is deze manier van (de)monteren wel erg oldskool. Verdere features zijn 2 isotope slots in de hengeloortjes, een centrale isotope sloth net boven het logo en aan de onderkant een threadwasher van roestvaststaal voorzien van O-ring. 

5

Demontabele snag ears met E.C.U. afwerking

De receiver

De receiver is uitgevoerd in een zelfde type behuizing als de beetmelders en is zeer klein te noemen. Qua vorm lijkt hij veel op de receiver van een Steve Neville. De E.C.U. oogt alleen een stuk professioneler. Uiterlijke kenmerken zijn 5  verschillend gekleurde leds op rij voor het gebruik van 5 beetmelders, vier drukknoppen voor de led gevoeligheid, de aan/uit knop van de trilstand, de programma knop om elke beetmelder apart in te stellen en de volume knop. Ook de receiver heeft een centrale isotope sloth voor 15mm x 3mm betalights. De receiver wordt geleverd met nekkoord voorzien van een karabijn om hem in de bivvy te hangen. Aan en uit zet je hem door de tuimelaar van roestvaststaal in de rechter onderhoek.

6

De receiver is zeer subtiel en klein

De presentatieset

De set die ik heb getest de afgelopen maanden was een 3+1 presentatieset met blauwe leds. Deze presentatieset zit in een klein robuust zwart koffertje. In het koffertje zitten de beetmelders en receiver apart gescheiden door middel van foam. Naast de beetmelders en receiver zit er een scala aan losse onderdelen bij. Denk aan een schroevendraaier voor het (de)monteren van de snag ears en de batterijklepjes, een extra setje snag ears, 2 losse mufflers, extra logo stickers, O-rings en washers en schroefjes van roestvaststaal. Deze set is dan ook meer dan volledig te noemen. Het enigste wat je wellicht mist zijn losse pouches/hardcases voor de beetmelders. Deze verkoopt E.C.U. los onder de naam Alarm Hanger Pouch welke zijn uitgevoerd in het zeer populaire DPM camo pattern. De prijs voor zo’n pouche bedraagt een 14,00 euro per stuk. De presentatiesets zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen leds en van 2+1 tot 4+1 sets. Losse beetmelders zijn apart verkrijgbaar. 

7

De presentatieset is zeer volledig te noemen

De langeduurtest

Wij van CarpFeeling zijn trots erop dat we partner zijn van Edwards Custom Upgrade en ontvingen een paar maanden terug het eerste 3+1 setje op Nederlandse bodem. Het zal jullie niet verbazen dat we erg enthousiast waren toen ze binnen kwamen. Bij het openen van de presentatieset valt direct op hoe compleet de set is. In het oog springend is vooral de zeer kleine en verfijnde receiver en de afwerking van de verschillende componenten op zowel de receiver als beetmelders. Zo zijn de snag ears individueel gegraveerd met het E.C.U. logo net als de batterijklepjes. De grote hoeveelheid spare parts is indrukwekkend maar geeft tevens aan hoeveel losse onderdelen er aan de beetmelders zitten. Het bijgeleverde keykoord van de receiver oogt chique door het gebruik van goudkleur. 

8

De achterkant van het batterijklepje

Ik heb de alarms direct op mijn banksticks geschroefd en heb mijn vertrouwde Fox beetmelders in de kast gelegd. Ondertussen zijn er meer dan 20 sessies verstreken op diverse wateren. De instellingen van de beetmelder zijn zeer duidelijk en het aanpassen van deze instellingen op het type water is zo gedaan. Deze beetmelders ogen zeer nostalgisch en zorgen voor aardig wat vreemde blikken aan de waterkant. Met de aanschaf van deze beetmelders ben je dan ook vaak uniek. Toch moet er altijd wat te zeuren blijven en vond ik ook een paar kleine negatieve bijzonderheden. We zetten de pro’s en con’s op een rijtje:

Voordelen:

• Zeer uniek, nostalgisch en tarty uiterlijk.
• Secure en gedetailleerde afwerking.
• Anti Line Skip zorgt voor goede beetregistratie.
• False Bite Sensing zorgt ervoor dat je zeker wakker wordt bij een aanbeet.
• 3 isotope sloths per beetmelder.
• Demontabele snag ears.
• Speakercone en aan/uit schakelaar van roestvaststaal.
• Presentatie set meer dan compleet.
• Volledig instelbaar op toon, volume, gevoeligheid en ledsterkte.
• Zeer kleine receiver met ruimte voor 5 alarms.
• Receiver en beetmelders werken op simpele/goedkope 9volt batterij.


Nadelen:

• De hengeluitsparing waar je hengel in ligt is te laag. Zet je je achtersteun te laag dan staat je blank van je hengel tegen je rollerwheel aan waardoor je geen beetregistratie hebt.
• Er zitten veel componenten aan de beetmelder die los kunnen gaan en kwijt kunnen raken.
• De snag ears omhoog zetten is misschien wat oldskool en omslachtig.
• De kans dat je onderdelen verliest is groot.
• De prijs is aan de hoge kant. Een 3+1 presentatieset kost 669,50 euro. Een losse beetmelder kost 176,00 euro de stuk.

9

De MKI Compacts ogen zeer tarty

Conclusie

Steve Neville heeft er een grote concurrent bij als het gaat om tarty beetmelders. De handgebouwde creaties van Scott Edwards spreken tot de verbeelding en de oldskool nostalgische look zal veel vissers bekoren. Onderhuids is het een fraaie stukje techniek en het innovatieve False Bite Sensing zorgt ervoor dat je geen aanbeet meer mist. De aanschafprijs ligt aan de hoge kant en de onderdelen die je hengel vasthouden hadden iets anders gekund. Toch heeft E.C.U. een degelijk en stabiel product op de markt gebracht en dat is iets om respect voor te hebben. In een commerciële wereld van grote fabrikanten durft E.C.U. zich te onderscheiden door handgemaakt en gelimiteerd vakmanschap. Een beetmelder voor de puristen!

Ik wil Scott Edwards bedanken voor het beschikbaar stellen van een presentatieset MKI Compacts.

Ben je ook geïnteresseerd geraakt in dit stukje techniek, bezoek dan snel: www.edwards-custom-upgrades.com

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.