Iron Claw Line Clip aan de waterkant

Wie veel vist op beken en kanalen, weet dat de kanten de meest vis oplevert. Karper op stromend water zijn vaak nomaden die de kanten af schuimen opzoek naar voedsel. Het is dan ook zaak om minimaal een rigje onder het kantje te leggen. Beken en kanalen betekenen vaak stromend water. Dit betekent dat wanneer je aan de overkant ligt, er aardig wat waterdruk op je lijn staat. Ook vang je meer vuil door de stroming wat meestal loze piepen oplevert. Een handigheid die al jaren oud is, is het wegleggen van je lijn bovenwater. Door je hoofdlijn te geleiden vanaf de hengeltop naar je haakaas, kan je de beetregistratie enorm verbeteren! In deze review gaan we kijken naar een product wat prima geschikt is om dit klusje te klaren. Dit is de speciale Line Clip uit de Iron Claw range van het Duitse Sanger.
 

De wasknijper methode

De Iron Claw range van Sanger bestaat uit roofvisartikelen waaronder deze Line Clip. Ondanks dat wij karpervissers deze Line Clip anders gebruiken dan waarvoor hij bedoelt is, is de oorspronkelijke functie voor het trollen. Toch biedt dit product vooral in de karpervisserij een uitkomst. Zo is hij prima te gebruiken als vervanging voor de 'wasknijper methode'. De wasknijper methode is een oude tip van vroeger om je lijn bovenwater weg te leggen. Je boort een gaatje in het knijpgedeelte van een wasknijper en bindt er een touwtje aan vast die je naar een bankstick laat lopen. Je prikt deze bankstick in de kant aan de overkant van het kanaal en laat vervolgens je hoofdlijn via de wasknijper naar het haakaas lopen. Op deze manier vangt je lijn geen stroming en drijfvuil en heb je minder last van loze piepen.

De Wasknijper methode
 

De Line Clip van Iron Claw

Nu werkt de wasknijper methode prima maar het is natuurlijk wel een beetje een Macgyver oplossing. De Line Clip van Iron Claw daarentegen, is een hoogwaardig product dat dit klusje net zo goed kan klaren. De Iron Claw Line Clip bestaat uit een lijnclip waarbij de weerstand instelbaar is door middel van een draaischroef die 10 standen kent. Je kan hiermee bepalen hoe strak je hoofdlijn wordt vastgehouden. Aan de Line Clip zit een stalen lijn van circa 25 centimeter met aan het einde een interlock. De Line clip voelt zwaar en degelijk aan, hij is verkrijgbaar in het blauw/wit en rood en kent naast de draaischroef om de weerstand te bepalen, ook een speciale klem om de Line Clip snel open en/of dicht te zetten.

Met de draaiknop kun je de weerstand bepalen van de lijnuitgifte
 

De geadviseerde setup

Er zijn tal van manieren om deze Line Clips in te zetten. Toch wil ik een suggestie geven om een indruk te krijgen van hoe je dit product zo efficiënt en effectief mogelijk inzet. Zoals net gezegd, zit aan het einde van de stalen lijn een zogenaamde interlock. Een interlock is in principe een sterke quick release die vooral in de roof- en zeevisserij worden gebruikt. Een tip die ik wil meegeven om je Line Clip aan je bankstick te bevestigen, is door een Sack Clip of Sack Extention Cord aan te schaffen van het Engelse Gardner Tackle. Deze speciale producten zijn eigenlijk ontworpen om bewaarzakken te bevestigen aan een bankstick. Toch zit bij deze producten een zeer interessant onderdeel en dat is een speciale bevestiging voor op je bankstick. Klik de interlock van je Line Clip vast op de splitring van de Sack Clip en je hebt een top setup!

De Sack Extension Cord van Gardner Tackle
 

De howto

Bonne, je zit lekker aan het kanaal en wilt je rig onder de overkant leggen. Het is aardig hoogwater en het kanaal stroomt aardig door. Hierdoor neemt het water ook de nodige takken en planten mee die allemaal in je lijn verstrikt kunnen raken. Je besluit om je lijn bovenwater weg te leggen. We monteren de Line Clip door middel van de net geadviseerde setup.

De geadviseerde bevestiging

We steken een lange bankstick voorzien van de Line Clip net onder de kant waar we willen vissen. Het is raadzaam om de bankstick iets schuin richting het water te plaatsen. Op deze manier slaat de Line Clip niet tegen de bankstick aan. We leggen de rig weg onder het kantje waarbij we de hengel in de hand houden. Wanneer de rig ligt, trek je iets lijn van je molenspoel af om speling te creëren.

Je trekt met je hand de lijn iets strak vanaf het lood. Vervolgens openen we de Line Clip en plaatsen de lijn tussen de bek van de clip, We sluiten de Line Clip. De weerstand kan je vooraf al bepalen. Hoe meer open de clip staat, hoe sneller de lijn losschiet wanneer nodig.


De Line Clip sluit je makkelijk met de speciale klem

We openen de spoel van de hengel en lopen om naar de eigen kant waar je steunen staan. Het is vanzelfsprekend dat je vooraf wel een stek kiest waar het ook mogelijk is om je lijn zonder obstakels om te lopen.

We plaatsen de hengel in de steunen en draaien net zolang aan de molenhendel totdat je lijn van hengeltop naar de Line Clip loopt en dus geen water meer raakt. Je monteert je hanger of swinger en je setup is klaar voor gebruik!


Je setup klaar voor actie
 

Voordelen:

• Geen last meer van stroming en drijfvuil.
• Door bovenstaande minder kans dat je montage wordt meegetrokken.
• Je hebt minder lijn in het water wat de karper minder zal afschrikken.
• Ook goed te gebruiken om je lijn onder het kantje weg te leggen.
• Geen toplood meer benodigd.
• Mogelijk om over obstakels heen te vissen (geen vrijbrief!).
 

Nadelen/aandachtspunten:

• Niet te gebruiken wanneer er veel en grote watervogels in de buurt zijn. Zwanen en ganzen kunnen zich aardig in de nesten werken.
• De wind heeft meer vat op je lijn wat loze piepen kan betekenen bij winderig weer.
• Niet aan te raden op kanalen waar scheepvaart en andere vormen van waterrecreatie plaatsvinden als zwemmers en kanoërs. Denk ook aan honden!
• Zakkers kunnen niet meer worden geregistreerd.
Bij het te strak zetten van de Line Clip, kan deze werken als een belemmering van de dril.

Geleidt je lijn simpel door middel van de Line Clip
 

Kortom,

Zoals je ziet zijn er wel wat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden wanneer je dit product gaat gebruiken. Houdt je met deze punten rekening, dan kan deze Line Clip een echte meerwaarde voor je kanaalvisserij zijn. De mogelijkheden met dit product zijn zeer divers maar zoals met alle producten in de hengelsport, moet je zowel jezelf als de vis altijd een kans geven. Vissen blijft immers een spel tussen jou en de vis! De Line Clips van Iron Claw worden in Nederland verkocht door meerdere hengelsportzaken waaronder Bukkum Hengelsport. De kosten per Line Clip bedragen rond de 7 euro de stuk.

Ik wil als laatste Bukkum Hengelsport bedanken voor het beschikbaar stellen van dit product! Geïnteresseerd geraakt in dit product? Surf dan naar: www.bukkumhengelsport.nl

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.