Leonard Fishing Tackle Tablets aan de waterkant

Zo op de valreep van 2015 was het het Nederlandse Leonard Sports die misschien wel de aasinnovatie van 2014 introduceerde. Hun Tablets waren een van die vernieuwende producten op de Hengelsport- en Visbotenbeurs en zullen ongetwijfeld ook op Carp Zwolle hoge ogen gaan scoren. Wij van CarpFeeling waren in ieder geval nieuwsgierig naar dit product en hebben deze Tablets daarom de afgelopen tijd eens flink getest. Je ziet niet elke dag een speciale bruistablet voor de karpervisserij toch!

Het creëren van response

Sinds jaar en dag zijn we als karpervissers al opzoek naar producten die de vangkansen enorm verhogen. Zo experimenteren we al jaren met producten op gebieden als smaak, zicht en eiwit detectie. Door te spelen met kleur, geur en smaak proberen we ons aas zodanig attractief te maken dat karpers sneller ons aas tot zich nemen. Een van die zaken waar we mee spelen is het creëren van attractieve wolken rondom ons haakaas. Denk aan het gebruik van ‘explosieve’ stickmixen, lichtgewicht ingrediënten of additieven als bijvoorbeeld Korda Kiana Goo of Discharge Baits. Ook het Nederlandse Fishlife geeft zo hun draai eraan door hun Oxy ingrediënt toe te voegen aan hun producten. Een licht bruisend ingrediënt waardoor pellets of Power Rocks sneller uit elkaar vallen en attractors verspreid raken.

Keurig ronde 20mm Tablets
Keurig ronde 20mm Tablets
Foto: Tim van Zanten

En toen waren er de Tablets van Leonard Fishing Tackle (LFT). Speciale bruistabletten in 3 soorten waarmee je op een simpele manier een wolk van attractie kan creëren op je voerplek! De vissers die al wat langer meegaan zullen dit product in eerste instantie vergelijken met de Feed Inducing Rig Tablets die het Engelse Richworth ooit op de markt bracht. Toch is dit product  van LFT toch iets bruizender in de breedste zin van het woord. De Tablets van LFT zijn er namelijk in meerdere samenstellingen, kleuren en geuren met allen hun eigen oplostijd en bruisniveau! De producten van LFT zijn daarnaast samen met deskundigen ontwikkeld, langdurig getest en exclusief in opdracht geproduceerd. 

Steam Tablets

De range aan Tablets van LFT bestaat uit drie verschillende versies te weten de Fizz Tablets, de Steam Tablets en de Fizz Nutriënt Tablets. Laten we beginnen bij de Steam Tablets. Deze versie kenmerkt zicht door een lange oplostijd van maximaal 45 minuten. In deze 45 minuten laat de Steam Tablet een scala aan kleur en attraktoren los waaronder eetlustopwekkers. Door de lange oplostijd van deze Tablets, zijn ze niet alleen geschikt voor stilstaand water. Ook in stromend water zijn deze Tablets prima te gebruiken. Hierbij uiteraard de kanttekening dat met sterkere stroming de Tablet natuurlijk eerder opgebruist is dan op stilstaand water. 

De Tablets zijn makkelijk te doorboren met een boortje
De Tablets zijn makkelijk te doorboren met een boortje
Foto: Tim van Zanten

Fizz & Nutriënt Tablets

De Fizz Tablets daarentegen kennen een veel kortere oplostijd en beginnen direct te bruisen wanneer ze met water in aanraking komen. Hierdoor kun je een kortere maar felle explosie van lokstoffen en eetlustopwekkers teweegbrengen. De oplostijd van deze Tablets bedraagt maximaal 5 minuten. In de Fizz serie is er zeer recent een derde versie bijgekomen en dat zijn de Fizz Nutriënt Tablets. Deze versie bestaat uit Tablets van 20mm in diameter welke voorzien zijn van extra voedingsstoffen om een nog hogere instant response te creëren. 

Smaken 

Ondanks dat de versie van Richworth misschien zeven smaken kent, zijn de Tablets van LFT is meer varianten te verkrijgen. Zo zijn de Steam Tablets verkrijgbaar in 4 smaken te weten; Garlic/Squid, Appetite, Salmon/Shrimp en de smaak Kelp. De Fizz Tablets zijn verkrijgbaar in 6 smaken waaronder 5 andere smaken als bij de Steam Tablets. Denk aan smaken als Strong Cheese, Mussel, Strawberry, Scopex en Spicy Sausage. Vooral de toevoeging van de klassieke flavours als een Scopex of Strawberry vind ik zelf een pre. De Fizz Nutriënt Tablets zijn verkrijgbaar in 4 smaken te weten;  Salmon Krill, Pacific Plum, Real Red Garlic en Pro Pineapple. Naast niet alledaagse smaken zitten er ook veel bekende flavours tussen die prima te combineren zijn met de boilie die je gebruikt. Daarnaast zal het combineren van diverse smaken je geen windeieren leggen. Alle drie de soorten Tablets zijn als laatste te koop in potten van 400 gram. De Fizz Tablets zijn daarnaast ook verkrijgbaar in potten van 175 gram die net even wat minder ruimte in je vistas innemen.

Rijg ze over je rig of PVA-string
Rijg ze over je rig of PVA-string
Foto: Tim van Zanten

Hoe te gebruiken

Leuk die attractieve bruistabletten maar hoe zet je ze dan het beste in? Hiervoor zijn eigenlijk legio voorbeelden te bedenken. De allereerste en meest gemakkelijke manier is gewoon bijvoeren. Gooi een paar van die Tablets rondom je haakaas en het bruisend effect doet de rest. Naast dat natuurlijk die attraktoren hun werk doen, zorgen ze ook voor roering op de bodem. Aangezien karper van nature een nieuwsgierige vis is, een voordeel. Het bijvoeren van deze Tablets kan op korte afstand door te gooien of gebruik te maken van een katapult. Op de langere afstand is natuurlijk de voerboot of, laten we modern doen, de voerdrone een optie! De Tablets zijn qua grootte een 20mm waardoor ze ook in bijna alle spods passen!

De Tablets zijn prima met een katapult weg te schieten
De Tablets zijn prima met een katapult weg te schieten
Foto: Tim van Zanten

Gebruik met polyvinylalcohol

Natuurlijk zijn er nog veel subtielere manieren van aaspresentatie. Zo kun je ze met een boilieboortje doorboren en ze zo over een hair of PVA-string rijgen. Ook een paar van deze Tablets in een klein PVA zakje of funnelweb kan een subtiele aaspresentatie zijn. Vooral door gebruik van PVA-artikelen zijn de mogelijkheden groot. Als laatste is er nog een manier die mijn voorkeur heeft en dat is door het bruiseffect te gebruiken in stickmixen. Een leuk verhaal hierbij is dat ik samen met de Belgische karpervisser Jurgen Ego in 2013 al bezig was met het effect van zuurstoftabletten in stick- en boiliemixen. Door simpele zuurstoftabletten te crushen in een baitgrinder, kon je een bruisend poeder creëren wat je kon toevoegen in je mixen. Hierdoor had je mix, in combinatie met andere lichte ingrediënten, meer opwaartse kracht. Dit project heeft nooit doorgang gevonden omdat we twijfelden of deze zuurstoftabletten in een bepaalde mate schade konden toebrengen aan de karper. Het is juist daarom een pro dat LFT een visveilig alternatief op de markt heeft gebracht waarmee je ditzelfde effect kan creëren. 

De Tablets in PVA Funnelweb
De Tablets in PVA Funnelweb
Foto: Tim van Zanten

De crush methode

Deze crush methode is zeer simpel. Je stopt simpelweg een Tablet in je baitgrinder en je draait net zolang totdat de Tablet tot de gewenste grofheid is gemalen. Aangezien de Tablets vrij hard zijn, raad ik je aan een baitgrinder te gebruiken met harde metalen tandjes. De kunststof varianten doen het ook prima maar zullen sneller slijten. De eerste draai om de Tablet kapot te grinden vergt wat meer kracht. Daarna zal je zien dat de Tablets zeer makkelijk vermalen. De brokjes/poeder wat je overhoudt, kun je simpelweg aan je (stick)mix toevoegen. Let er wel op dat je geen water in je mix zit. Anders zijn de deeltjes al opgebruist voordat ze in het water liggen. 

Spelen met oplostijden

Naast het spelen met verschillende presentaties, is dit product zo in te zetten dat je er tactisch mee om kan gaan. Iemand die zijn stek lang actief wilt houden zal kiezen voor een Steam Tablet met een langere oplostijd. Ben je actief aan het struinen en wil je karpers die over de bodem fourageren omhoog krijgen, dan kan zo’n explosieve Fizz Tablet wellicht soelaas bieden. Voor de zigvisserij zal een Steam Tablet prima dienst kunnen doen. De Fizz Nutriënt Tablet zal je als laatste prima in kunnen zetten als je echt een overdosis attractie nodig hebt om de karper te lokken. Denk aan de wintermaanden of juist die zomermaanden dat er al voldoende natuurlijk voedsel voorhanden is. Door in te spelen op je visserij kun je met deze Tablets nog beter scoren. 

De potten zijn goed gevuld
De potten zijn goed gevuld
Foto: Tim van Zanten

Nadelen?

Zitten er ook nadelen aan dit product? Ongetwijfeld. Zo is het een product wat tot maximaal 45 minuten attractie afgeeft. Een tijdsfractie die voor de karpervisserij niet heel veel is. Daarnaast zal een bruistablet witvisgevoelig zijn doordat er kleine voerdeeltjes loskomen en bestaat zelfs de kans dat karper de Tablet in een keer opzuigt. Een ander nadeel kan zijn dat de karper juist schrikt van zo’n bruisende Tablet. Natuurlijk heb je op de meeste wateren wel bodemgas maar dit is toch anders. 

Kortom,

Deze Tablets van Leonard Fishing Tackle zijn bijzonder door de velen mogelijkheden die je ermee hebt. Door ze tactisch in te zetten, ben ik ervan overtuigd dat ze een meerwaarde kunnen betekenen in je visserij. Het is een schoon product om te voeren, ze zijn verkrijgbaar in 2 oplostijden en velen kleuren en smaken. Daarnaast vind ik ook de prijs acceptabel. Voor 15,00 euro heb je een grote pot van 400 gram waar je heel lang mee kan doen. Zoek je nog naar een product voor instant response, dan zijn deze Tablets de moeite van het bekijken waard!

De Fizz Tablets in actie
De Fizz Tablets in actie
Foto: Leonard Sports

Ik wil Leonard Sports bedanken voor het beschikbaar stellen van dit product. Voor meer informatie surf je naar; www.leonardsports.nl of bezoek je hun stand op CARP ZWOLLE!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.