Petzl Actik Core review

Als karpervissers brengen we vaak veel uren in de duisternis door en een goede hoofdlamp is daarbij van absolute meerwaarde. Natuurlijk kan je al voor een paar euro een hoofdlamp halen bij een winkelketen als de Action of Ali, maar voor een beetje kwaliteit kom je al snel terecht bij de hoofdlampen die zijn bedoeld voor de outdoor sport. Een jaar of 8 geleden kocht ik mijn eerste Petzl en dat ding doet het tot op de dag van vandaag nog steeds, in tegenstelling tot veel simpele hoofdlampjes die om me heen werden versleten door vrienden. Toen mijn vismaat Bob dit jaar de Actik Core van Petzl in gebruik nam tijdens onze voorjaarssessie besefte ik dat mijn eigen lampje toch een upgrade kon gebruiken. Wat een licht kwam er van dat ding af!

In de week na onze sessie ben ik gelijk gaan Googelen en bestelde deze koplamp zelf voor 51 euro online. Een redelijke uitgave voor een hoofdlamp, maar ik zag er zeker de voordelen van. De Actik Core is namelijk een hybride hoofdlamp met een oplaadbare accu en een enorme lichtopbrengst van maximaal 350 lumen. Geloof me, dat is veel! Als de accu onverhoopt leeg raakt tijdens een sessie kan je er ook 3x AAA batterijen in doen.

De accu is ideaal
De accu is ideaal

De hoofdlamp bevat in het totaal 5 standen. Er is een witte lichtbundel in 3 sterktes, waarvan de lichtste (5 lumen) ongeveer 7 meter ver reikt en ideaal is voor algemeen gebruik aan de waterkant. Dan is er nog een tweede stand (100 lumen) die aanzienlijk meer licht oplevert en de derde stand (max 350 lumen) waarmee je volgens de specificaties tot 95 meter kunt schijnen! Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit erg handig is bij het uitvaren met je voerboot of een nachtelijk worpje. Druk je de knop op de hoofdlamp lang in dan verspringt hij naar een roodlichtfunctie. Dit rode lampje is uitstekend te gebruiken als je wat minder wilt opvallen aan het water, een beetje licht nodig hebt voor het knopen van een rig of als je in gezelschap bent van vrienden. Optioneel zit er ook nog een rode stroboscoopstand op die wat handiger is voor bijvoorbeeld bergbeklimmers in nood.

De batterijduur is afhankelijk van de gekozen lichtsterkte, maar varieert van 160 uur op de lichtste stand (5 lumen) tot slechts 2 uur (350 lumen). Het spreekt voor zich dat je hier slim mee om moet gaan, maar die hoge stand zal je in de praktijk weinig gebruiken. En is hij leeg, dan is hij natuurlijk binnen een paar uur weer op te laden. Door een rood lampje (laden) en een groen lampje (gereed) op de accu is eenvoudig te zien of hij vol is. Zelf heb ik de koplamp sinds het voorjaar pas 2x opgeladen, terwijl ik toch behoorlijk wat nachtjes vis.

Ik gebruik de lamp met veel plezier

De Actik Core is tevens een lichte hoofdlamp die slechts 80 gram weegt. Hij is niet volledig waterdicht (IPX4), maar wel spatwaterdicht. Zelf ben ik na een half jaar zeer tevreden over deze hoofdlamp en heb ik nog geen problemen ondervonden. Als je iets meer geld wilt uitgeven voor een hoofdlamp en over een goede kwaliteit materiaal wilt beschikken dan is dit zeker een aanrader.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.