PVA Fishing Tackle Capsules aan de waterkant

2015 is tot nu een jaar waarin een aantal innovaties op PVA gebied zijn geïntroduceerd. Een van deze innovaties zijn de Capsules van het Engelse PVA Fishing Tackle. Capsules van PVA kennen we in de hengelsport al een tijdje. In de jaren ’90 was het onder andere Richworth die hun Attrakta-Lead Capsules verkocht. Deze speciale transparante PVA capsules waren niet meer dan een lege pil welke je diende vol te spuiten met een flavour. Deze speciale capsules klikte je in bijbehorende loden waardoor je een geurspoor op je stek kon creëren. Nadat deze capsules een tijd van de markt af waren, kwamen ze later terug in het assortiment van het tevens Engelse Carp-Tart. Hedendag zijn ze nagenoeg niet meer te vinden.

Eind vorig jaar startte het nieuwe PVA Fishing Tackle met de introductie van een soortgelijk PVA product welke is ontwikkeld door het moederbedrijf PVOH Polymers. Zeer recent is dit product op de markt gekomen en leek het mij een prima moment om dit product ook aan Nederland voor te stellen. Maak kennis met de nieuwste PVA innovatie genaamd PVA Capsules! 

De PVA Capsules zijn 5cm lang
De PVA Capsules zijn 5cm lang
Foto: Tim van Zanten

Ondanks dat het idee van capsules dus niet perse nieuw is, is het product wat PVA Fishing Tackle heeft ontwikkeld dat wel. Het doel van deze Capsules is namelijk anders. Waren de kleine capsules enkel bedoeld om karper te triggeren door het verspreiden van vloeibare geurstoffen, zo zijn de Capsules van PVA Fishing Tackle een substituut voor funnelwebs en PVA zakjes. Deze Capsules bestaan uit twee delen van respectievelijk 4,5cm en 2,5cm welke in elkaar geschoven zorgen voor een Capsule van 5cm in lengte. De vulbreedte van de Capsule is 2cm breed. Deze PVA Capsules zijn verkrijgbaar in twee kleuren te weten wit en groen. Hier zullen in een later stadium ook roze en rood aan worden toegevoegd. Naast kleur zijn deze Capsules ook aantrekkelijk doordat ze zijn geflavoured. Zo zijn deze Capsules binnenkort verkrijgbaar in 5 smaken. Momenteel zijn ze enkel nog verkrijgbaar in de Original flavour welke een zoute smaak betreft. Hier zullen in de toekomst smaken als chili, peanut, tigernut en strawberry bijkomen.

De Capsules bestaan uit twee ongelijke delen
De Capsules bestaan uit twee ongelijke delen
Foto: Tim van Zanten

Bonne, hoe werken die Capsules dan? Hierbij de howto! Deze Capsules bestaan zoals net al gezegd uit twee ongelijke delen die over elkaar vallen. Op de kop van het lange deel is een geperforeerde cirkel te vinden welke je moet uitdrukken met een tension bar of knot puller. 

Druk de geperforeerde cirkel uit met een tension bar
Druk de geperforeerde cirkel uit met een tension bar
Foto: Tim van Zanten

Wanneer je de cirkel hebt uitgeprikt is het zaak om je rigje, welke al voorzien is van aas, door het gat te prikken. Je doet dit simpel door het uiteinde van je rig, de kant welke bevestigd zit op het lood, aan de voorkant door de Capsule te steken. Zorg ervoor dat je haak valt om de ronding van de Capsule.

Rijg je rig door het net gemaakte van gat in de Capsule
Rijg je rig door het net gemaakte van gat in de Capsule
Foto: Tim van Zanten

Nu is het zaak om het lange gedeelte van de Capsule te vullen met het voer naar wens. Doordat deze Capsules een wat dikkere wand hebben, kan je prima producten gebruiken welke normaliter niet PVA bestendig zijn. Deze Capsules zijn prima te gebruiken met natte partikels, mini pellets, levend aas als maden, muggenlarven of wormen of met een klein beetje grondvoer. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos! In dit voorbeeld vul ik de Capsule met gekookte maïs.

Vul de Capsule met aas naar keuze
Vul de Capsule met aas naar keuze
Foto: Tim van Zanten

We pakken het korte gedeelte van de Capsule welke op de kop is voorzien van vijf transparante doordrukgaatjes. Pak een bolienaald en steek hem door de kop heen. Dit gaat het makkelijkste als je een van de gaatjes doordrukt. Vul ook het korte gedeelte met voer. Monteer het uiteinde van je rig op je boilienaald en trek het korte gedeelte van de Capsule net zover door totdat de delen op elkaar zitten. Je montage is klaar!

De montage is klaar!
De montage is klaar!
Foto: Tim van Zanten

Ik heb deze Capsules onlangs meegenomen naar Frankrijk en ze eens flink getest. Hierbij de voor- en nadelen;

De voordelen;

• Vulbaar met eindeloos veel aasproducten welke niet PVA bestendig hoeven te zijn.
• Je kan simpel een compact voerplekje creëren.
• Simpel, snel en schoon in gebruik.
• Geeft zowel visuele attractie af als smaak/geur.
• Door dikker PVA prima te gebruiken in de regen.
• Door dikker PVA na een misworp prima nog een keer in te werpen.
• Door de kogelvorm is er zeer accuraat mee te werpen.
• De Capsules worden verkocht in goed afsluitbare potten. 

De Nadelen;

• De oplostijd ligt door het dikkere PVA aan de hoge kant. Na 16 minuten was de haak vrij van PVA. Volledige oplossing van de Capsule duurt 40 minuten!  Watertemperatuur bij de test was 16 graden.
• De hoeveelheid voer wat in deze Capsules past is nihil. 
• Niet te gebruiken i.c.m. vloeibare additieven aangezien de Capsule geperforeerd dient te worden. 
• De prijs is met 6,00 pond/ 8,25 euro per 18 stuks wat aan de hoge kant. 
• De Capsules drijven van zichzelf en zakken pas naar de bodem als alle lucht eruit is.

De Capsules zitten in goed afsluitbare potten
De Capsules zitten in goed afsluitbare potten
Foto: Tim van Zanten

Kortom,

Deze Capsules zijn een leuke vinding op het probleem dat PVA producten in regenachtig weer vaak niet goed te gebruiken zijn. Doordat de wand van de Capsule van dikker PVA is, duurt het simpelweg gewoon langer voordat het is opgelost. Waar funnelweb en bags na een paar regendruppen al oplossen, zo zal je daar met deze Capsules geen last van hebben. Het nadeel is dat de oplostijd wat lang is als je actief springende karpers wilt aangooien. Daarvoor lost het PVA te langzaam op. Vind je het niet zo belangrijk dat dit wat langer duurt, dan is dit product wellicht wat voor jou! Deze PVA Capsules zijn als laatste simpel, snel en schoon in gebruik. Een must voor veel vissers!

Deze PVA Capsules worden verkocht in potten van 18 en 40 stuks en de vanaf prijs start bij 8,25 euro voor 18 stuks. Voor meer informatie of voor het bestellen surf je naar; www.pvafishingtackle.com.

Ik wil als laatste PVA Fishing Tackle bedanken voor het beschikbaar stellen van hun producten!

Update september 2015: PVA Fishing Tackle heeft een zogenaamde PVA Accelerator op de markt gebracht om de oplostijd van het PVA te bevorderen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.