Review LCA Tackle The Gom

Niemand zal ontkennen dat een scherpe haak enorm belangrijk is. Met een botte haak ga je in ieder geval niet meer vangen. Nu zijn sommige haken uit de verpakking al behoorlijk scherp, maar het kan altijd beter. Al is het alleen al door de coating te verwijderen. Nu zijn er al verschillende setjes hakenslijpers op de markt, maar deze zijn allemaal op vijltjes gebaseerd. LCA Tackle heeft een complete andere manier bedacht om je haken te slijpen. Grote vraag is natuurlijk of dat deze net goed en gemakkelijk werkt als ze beweren.

De specificaties

The Gom verleent zijn naam natuurlijk aan het feit dat het lijkt op een gummetje zoals je die waarschijnlijk nog wel kent van school. De exacte afmetingen zijn 5x2x1 cm en hij is dus enorm compact te noemen. Volgens LCA Tackle bevat The Gom zandkristallen die vervolgens door de flexibele vorm zich om de haakpunt zullen drukken en hierdoor de punt zullen slijpen.

The Gom past perfect in je tackleboxThe Gom is compact en er is dus zeker een plekje voor te vinden in je tacklebox.

Gebruik

Een uitgebreide handleiding heb je niet nodig, want je drukt gewoon de haak in The Gom en vervolgens draai je de haak heen en weer. Bij een nieuwe of licht beschadigde haak is een seconde of 5 tot 10 meer dan genoeg. Zeker bij nieuwe haken zal je direct zien dat de coating is verwijderd en als je de haakpunt goed bekijkt (eventueel met een vergrootglas) zal je direct zien dat de haakpunt een heel stuk scherper is. Kinderlijk eenvoudig en naar mijn mening kan je dit dan ook niet mis doen en echt overal en altijd even snel doen. Doordat je haak een draaiende beweging maakt in The Gom is deze niet geschikt voor haken die geen ronde punt hebben. Je moet dan denken aan haken die bijvoorbeeld een cutting blade punt hebben, zoals bijvoorbeeld bij de Pallatrax Gripz en AWA-S Cutting Blade.

Erg beschadigde haken

The Gom is vooral bedacht om je haken aan te zetten, maar als je om wat voor reden dan ook een meer beschadigde haak wilt slijpen kan dit ook. Als eerste kan je natuurlijk langer blijven draaien met de haak en zeker als de haak een steen heeft geraakt onder water kan je hier nog wel mee wegkomen. Is hij nog meer beschadigd dan kan je ook de haak eerst wat meer slijpen zoals je dit doet met een traditionele hakenslijper. Dit kan je doen door de haak gewoon langs The Gom te halen, maar beter is om in de lange platte zijde een inkeping the maken met een mes. Vervolgens haal je de haak enkele keren door deze sleuf en slijp je hem vervolgens op de gewone manier.

Door een gleuf te maken in de zijkant met een mes kan je ook erg beschadigde haken slijpen.

Roesten

Het feit dat de coating is verwijderd is natuurlijk gelijk een nadeel van je haken slijpen, want hierdoor zal je haak snel gaan roesten. Je kunt dit eventueel tegen gaan door de haakpunt even te dippen in de Point Protection Grease van Nash. Je kan hier eventueel ook de gewone vaseline voor gebruiken maar let wel op dat deze zuurvrij moet zijn. De haakpunt blijft in dit geval natuurlijk wel wat glimmend en een andere methode die misschien nog wel gemakkelijker is om de haakpunt even aan te stippen met de Hook and TT marker Pens van Nash. Deze laatste zijn ook verkrijgbaar in meerdere kleuren zodat je dit kan matchen met de coating van je haak.

Vlijmscherp

Voordelen

  • Erg gemakkelijk in gebruik

  • Geen vergrootglazen en dergelijke wat het dus ook voor brildragers een stuk gemakkelijker maakt

  • Klein en past dus met gemak in je tacklebox

Nadelen

  • Niet te gebruiken bij cutting blade haken

  • De coating zal van de haak verwijderd worden, maar dit is natuurlijk bij alle manieren van haken slijpen.

Een aangescherpte haak zal sneller hakenEen vlijmscherpe haak zorgde er voor dat deze karper geen schijn van kans had.

Conclusie

Het meest belangrijke van een hakenslijper is dat hij natuurlijk de haken scherper maakt en The Gom doet dan ook goed. Misschien nog net zo belangrijk is het gebruikersgemak en The Gom maakt haken slijpen kinderlijk eenvoudig. Ik heb Edwin wel eens bezig gezien met zo'n vergrootglas en vijltjes, maar dat gepriegel is helemaal niks voor mij. Het slijpen met The Gom is eenvoudig en werkt net zo goed. Dit terwijl je dit ook kan doen met koude handen, even snel voordat je opnieuw inwerpt of zelfs in een boot. Mede door het formaat heeft The Gom dus een vaste plek in de tacklebox gekregen. En dat voor maar slechts € 8,95. Je kunt hem onder andere verkrijgen via de webshop van LCA Tackle, maar de producten van LCA Tackle liggen ook in diverse winkels. 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.