Strategy end-tackle aan de waterkant

Het zal je niet zijn ontgaan dat de mannen van Strategy doordenderen met hun ‘Pole Position’ campagne. Er wordt altijd doorgewerkt aan nieuwe slimmigheden om het ons als karpervisser maar zo makkelijk mogelijk te maken en in deze ‘aan de waterkant’ nemen we de volgende drie producten uit de end-tackle range van Strategy onder de loep:

 • Stamina Strip-!T 35 lb
 • Tungsten Putty Holder S
 • Knot Protector Sleeve

Om te beginnen zal ik mijn eerste indruk op de producten geven. Verderop in dit artikel lees je hoe het mij in de praktijk verging.

Stamina Strip-!T 35 lb

Laten we beginnen met het onderlijnmateriaal. De heren van Strategy kijken veel om zich heen en luisteren naar karpervissend Nederland om zaken te finetunen. Vanuit een grote groep karpervissers hoorden ze de vraag naar een gecoate variant van Stamina. Ze zijn er mee aan het werk gegaan en voila, zie hier de Stamina Strip-!T. Bij de coating is extra gelet op de sterkte en op een matte kleur. Ondanks dat de coating extreem sterk is, is deze toch simpel te verwijderen middels een smarttool (of je tanden zoals ik dat doe haha). Door de coating raakt de onderlijn niet in de war tijdens het gooien en blijft deze normaal functioneren als er door witvis gespuis met je aas wordt gerommeld. De onderlijn blijft daardoor in ‘pole position’ liggen. De kern heeft dezelfde matte kleur als de coating en zinkt, vanzelfsprekend, als een baksteen.


De Stamina Strip-!T in de kleuren Muddy & Silt en Gravel & Sand

Tungsten Putty Holder

Sommigen kijken een beetje raar naar dit nieuwe product van Strategy. Maar als je het eenmaal in je vingers hebt en je rijgt er eentje op je onderlijn, dan is dit nog helemaal niet zo raar. Sterker, als je veel gebruik maakt van putty is dit echt een goede uitvinding. Waarom?

 1. Je raakt de putty niet meer kwijt tijdens een dril
 2. De onderlijn raakt niet beschadigd, je rijgt de putty holder er op in plaats van een scherp knijplood
 3. De vorm van de putty holder is al aerodynamisch, dus het erom heen kneden wordt een stuk   makkelijker

Je kunt putty gebruiken om je onderlijn op de bodem te 'pinnen'. Om de inhaking te verbeteren moet er flink wat putty op de onderlijn en dan is de putty holder ideaal om er een flinke kluit aan te kneden.


De Knot Protector Sleeves en de Putty Holders

Knot Protector Sleeve

Nog zo’n simpel, maar oh zo handig, artikel uit de pole position stal is de Knot Protector Sleeve. Dit is een beschermer voor je voorslagknoop. Deze Sleeves zitten net als de putty holders op metalen draadjes, zodat ze vrij simpel op je hoofdlijn glijden.

Je kent het vast wel. Je zwiept je hengel hard naar voren om uit te werpen en je lood en rig plonzen keihard tien meter voor je voeten in het water. Je maat komt niet meer bij van het lachen. Amateur. Of je dropt je rig met het lood op een prachtig vierkant plaatje ergens midden op de plas, je vaart terug, maar dan blijft de knoop van je voorslag in het top oog steken waardoor je je lood meters meesleept over de bodem en je haak allerlei vuil oppikt. Je kunt weer opnieuw op zoek naar dat vierkante plaatje. Met de Knot Protector Sleeve moet dat verleden tijd zijn.


Tijd om de producten aan een praktijktest te onderwerpen

De producten in de praktijk

Stamina Strip-!T

Ik kon de Stamina Strip-!T direct onder extreme omstandigheden uitproberen. Eén van de sessies was namelijk op een riviertje en dan is het sowieso handig om gecoat onderlijnmateriaal te gebruiken. Door de stroming wil je niet dat je soepele onderlijn in de knoop raakt. Ter plekke werden er nog een paar rigjes bijgeknoopt. Ik neem ongeveer 30 cm en de helft daarvan strip ik. Het knopen en strippen van de lijn gaat prima en, ondanks dat het de 35lb versie betreft, was het eenvoudig om een lusje te maken voor de hair. Ik kies voor een simpele no knot rig, afgemaakt met een kant-en-klare line aligner. Lekker makkelijk, zo hoef ik het niet te stomen. Na het geknoopte lusje, monteer ik de haak en daarna de line aligner. Ik heb de Stamina Strip-!T onderlijn voor mijn voeten in het water gelegd en zoals verwacht ligt deze strak plat op de bodem. Dat kan ook eigenlijk niet anders, want de 35lb is echt gewichtig. De 2 cm ongecoate onderlijn net voor de haak is lekker soepel zodat deze goed kan draaien als een karper het hele spulletje opzuigt. Een tip: strip ook het stukje waar je een lusje voor maakt of aan de wartel knoopt. Ik heb ooit een fantastische vis verspeelt omdat ik de gecoate onderlijn niet goed had aangetrokken. Zo zat er ruimte in de knoop en schoot deze op de knoop los!         

Pluspunten:

 • Super plat op de bodem
 • Prima te knopen
 • Zeer sterk
  Makkelijk te strippen en lekker soepel                                                                           

Minpunten:

 • Er zijn maar twee kleuren: muddy & silt en gravel & sand. Persoonlijk zou ik graag een lichte onderlijn hebben met een lichtgroene/algachtige kleur.

Tungsten Putty Holder

De Putty Holders zitten op een dun, dubbel gevouwen, metalen draadje. Als je dus je onderlijn door het lusje op het uiteinde steekt, kun je een Putty Holder op je lijn schuiven. Niks nieuws, dat bestond al een tijdje. Dit werkt heel handig, maar bij mij schoot het metalen draadje uit de gele houder. Door met een tangetje het draadje vast te houden kon ik alsnog de Putty Holder op de onderlijn schuiven. Ik heb de 'small' versie van de Putty Holder meegenomen, maar twijfelde of deze groot genoeg was. In het stromende water houd ik toch wel van een flinke kluit putty op de lijn. Toch bleek dit geen enkel probleem. De putty laat zich prima om de kleine holder 'kleien'. De holder zit super strak op de onderlijn zodat deze niet zal verschuiven, iets waar ik in het verleden wel last van had. Ook zal je de putty niet meer kwijt raken, wat mij regelmatig gebeurde zonder het gebruik van een Putty Holder.


Klaar om de putty te bevestigen

Pluspunten:

 • De Putty Holder is verkrijgbaar in twee maten: Een kleine voor het op de bodem pinnen van de lijn en een grote maat voor het gewicht voor het inhaken
 • Zeer makkelijk in gebruik
 • Ook op de kleine putty holder kun je makkelijk een flinke kluit putty kwijt
 • Je putty zal niet meer schuiven of kwijtraken tijdens een dril

Minpunten:

 • Eenmaal van het metalen draadje gegleden heb je een probleem als je geen mini splice needle bij je hebt
 • Let goed op met het plaatsen. Door het kleine gaatje kan je de onderlijn onbedoeld strippen als je hem te ver schuift


Het metalen draadje schoot los uit de gele houder

Knot Protector Sleeve

Nu is het tijd om de Knot Protector Sleeves uit te testen. Hier heb ik wel een beetje mijn bedenkingen bij. Het is en blijft een flinke 'prop' die door de ogen van de hengel moet glijden. Ik vis eigenlijk altijd met een safety systeem dat niet geworpen kan worden en dat ik uitvaar. Om toch een idee te krijgen smijt ik een aantal keren flink hard richting de horizon. De honderd meter ga ik niet halen met mijn materiaal, maar ik ben verrast hoe makkelijk het gaat. Je voelt de sleeve door de ogen gaan, maar hij blijft nergens achter hangen. Prima dus en voor mij een verrassing! Ook bij het uitvaren (met de rubber- en voerboot) levert de sleeve geen enkel probleem op en ik heb niet eens gemerkt dat hij door de ogen gleed.


De Knot Protector Sleeve zorgt voor een soepele verbinding tussen je hoofdlijn en voorslag

Toen we 's morgens na de riviersessie naar huis heen reden kon ik het niet laten om het ook nog een paar uurtjes te proberen op een vijver die op de route lag. De rigs werden voorzichtig onder het kantje ingelegd. De eerste plons was naar mijn mening te grof en dit bleek ook wel toen ik de rig weer boven water haalde. De haakpunt bleek in de putty te zitten. Let er dus op dat je niet teveel weg stript om dit te voorkomen of schuif je holder iets omhoog. Het overkomt je misschien één keer op de 100 worpen, maar beter voorkomen dan genezen. Ik ving in die paar uurtjes toch nog een paar karpertjes. Allen perfect onder in het bekkie gehaakt.


Perfect onder in het bekkie gehaakt

Geef het een kans, je zult van geen van de producten spijt krijgen!                                  

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.