Strategy X-Ray aan de waterkant

Een maand of vijf geleden geleden was het tijd om een set nieuwe hengels te kopen. Mijn huidige hengels voldeden op zich prima, alleen wou ik graag een stapje terug doen van 3.25lb naar 3.00lb. Daarnaast was ik ook een poosje op zoek geweest naar een derde exemplaar van mijn huidige stokken maar die bleek helaas onvindbaar. Voor mij reden genoeg om eens om me heen te gaan kijken wat er allemaal voor moois aangeboden werd. Uiteindelijk was ik aan het rondkijken bij de Zunnebeld toen ik de X-Ray’s van Strategy in de rekken zag staan. Nadat ik de hengels aan een nadere inspectie had onderworpen was de keuze vrij snel gemaakt en een week later liep ik met een brede grijns én drie nieuwe X-Ray’s de winkel uit.


Sobertjes, maar zeker een hengel met klasse

Wat direct opvalt aan de X-Ray’s is de dunne diameter van de blank. Zelfs de drieponds uitvoering is nog bijzonder slank in vergelijking met veel andere hengels met een gelijke testcurve. Daarnaast is te zien dat Strategy tijdens het ontwerpen niks aan het toeval wilde overlaten. De ogen bijvoorbeeld zijn de Fuji Alconite ogen welke niet alleen sterker, maar ook lichter zijn dan conventionele ogen. Bijkomend voordeel is de vorm van deze ogen waardoor de lijn er minder snel omheen kan slaan. Verder is de X-Ray uitgerust met een Fuji reelhouder met carbon inleg en is er gekozen voor een matte finish. Dat laatste is natuurlijk iets waar je van moet houden. De één vind een gelakte blank mooier terwijl een ander sneller voor een matte blank zal kiezen. De gedeelde duplon greep had ik zelf liever in volledig duplon gezien, maar ook dat is weer een persoonlijk dingetje. Het totaalplaatje ziet er in ieder geval erg gelikt uit. Sobertjes, maar zeker weten een hengel met klasse.

De afwerking is prima met eersteklas componenten

Maar goed, een hengel kan er nog zo goed uitzien, de prestaties zijn natuurlijk minstens zo belangrijk. Gelukkig stellen de X-Ray’s op dat vlak ook niet teleur. Om te beginnen is het een bijzonder lichte hengel, wat het gelijk een stuk handzamer maakt. Wat uitwerpen betreft moest ik de eerste keer behoorlijk wennen aan de X-Ray. De actie van deze hengel is totaal anders dan mijn vorige stokken waardoor ik niet of nauwelijks de afstanden kon gooien die ik gewend was met mijn vorige hengels. Na een paar keer oefenen ging het echter steeds beter en inmiddels gooi ik met de 3lbs X-Ray minstens even ver als met m’n vorige 3.25lb Fox Ethos. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen! Dan de drileigenschappen. Ik had in de winkel al even in de hengel “gehangen” dus ik wist een beetje wat deze in huis had. Een bezemsteel is het in ieder geval niet. De X-Ray zal in eerste instantie over het volledige topdeel buigen en als de nood echt aan de man komt zelfs tot aan het handvat. Voldoende ruggegraat dus om een vis goed te kunnen stoppen met daarnaast een relatief soepel topdeel die tijdens een gevecht onder het kantje de klappen probleemloos opvangt.


Na inmiddels een paar maanden met de X-Ray’s gevist te hebben kan ik alleen maar zeggen dat deze hengels mij zeer goed bevallen. De werp- en drileigenschappen zijn top en Strategy heeft hiermee een goede balans gevonden tussen drilhengel en afstandshengel. Daarnaast is de afwerking prima met eersteklas componenten wat garant staat voor jaren hengelplezier. Wat mij betreft een dikke aanrader!

Arnold Samsen  

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.