Top lood aan de waterkant

Alhoewel ik het liever niet gebruik, heeft toplood toch een aantal grote voordelen. Het zorgt ervoor dat de lijn (in ieder geval gedeeltelijk) over de bodem ligt. Hierdoor voorkom je in de meeste gevallen dat een karper tijdens de dril andere lijnen meepakt, helemaal als de vis voor de kant in de buurt van de andere hengels nog even los gaat. Tegelijkertijd kan een toploodje tijdens de dril ontzettend vervelend zijn. Vaak glijden ze niet lekker naar beneden waardoor het constant tegen het topoog tikt. Niet lekker om goed contact te houden met de vis maar het kan ook maarzo de hengel beschadigen. Toplood is er gelukkig in vele soorten en maten en de verschillen in werking zijn best groot. Ik heb een viertal toploodjes van verschillende merken naast elkaar gezet en zal mijn bevindingen eens op een rijtje zetten.


Allereerst de toploodjes van Korda. Deze zijn voorzien van een klipje wat bevestigd is aan een stuk tube. Voordeel van deze loodjes zijn dat het clipje wat over de lijn glijdt van erg hard plastic gemaakt is, waardoor deze toploodjes goed afglijden als de lijn in een hoek komt te staan. Ook zijn ze na de worp makkelijk aan de lijn te bevestigen. Groot nadeel van deze toploodjes vind ik dat het clipje veel te makkelijk uit de tubing komt. Hierdoor verlies je er onnodig veel. Het is prettig als het losschiet als het toploodje vast zit, maar het is erg frustrerend en zonde van het geld als dit soms al gebeurt tijdens het binnendraaien van een hengel.


Intelligent Backleads van korda

Dan de toploodjes van Ashima. Iets gunstiger geprijsd dan het toplood van Korda en de andere twee die je zometeen nog voorbij ziet komen. Daarnaast zijn deze loodjes makkelijk aan de lijn te bevestigen. Nadeel is dat de lijn tijdens het binnendraaien nog weleens de weg door het clipje terug weet te vinden waardoor het toploodje in z’n geheel ineens voor je neus in het water valt. Daarnaast glijden ze niet erg goed over de lijn heen.


De variant van Ashima

Ook Rig Marole heeft toploodjes welke behoorlijk afwijken van de rest. Grote verschil zit hem in het stalen clipje waar de lijn doorheen loopt. Staal is gladder dan kunststof dus in theorie zou het beter over de lijn moeten glijden. In de praktijk is het helaas iets anders. Ik heb de kleinere variant gebruikt en die glijd niet zo mooi terug als je zou verwachten. Het zwaardere broertje zou het misschien beter kunnen doen. Daarnaast gaat het bevestigen van dit toplood ook niet al te makkelijk. Het ijzeren clipje trek je er eerst uit, waarna je deze over de lijn legt en het clipje weer in het loodje moet duwen wat al met al niet altijd vlekkeloos verloopt... Voordeel van deze toploodjes is dat je ze (met uitzondering van lijnbreuk) niet kwijt zult raken.


Freefall back leads van Rig Marole

Als laatste in het rijtje het toplood van Fox en dit is gelijk het toplood wat me tot nu toe het beste bevalt. De zwarte clip is van hard plastic gemaakt waardoor het makkelijk over de lijn glijd. Daarnaast is het bevestigen een fluitje van een cent en kan met één hand worden gedaan. Ook zul je met dit toplood niet snel meemaken dat het tijdens het binnendraaien of tijdens de dril ineens van de lijn komt. Je zult het clipje eerst iets in moeten drukken voordat de lijn erdoor kan. Nadeel is dat deze toploodjes een paar Euro duurder zijn dan de rest, maar aangezien je ze minder snel zult verliezen betaald dit verschil zich vanzelf terug.


Het toplood van Fox

En zo ben ik aan het einde beland van deze korte toplood-vergelijkingstest. Natuurlijk zijn deze vier soorten maar een fractie van wat er wordt aangeboden en zullen er wellicht nog beter en fijnere toploodjes verkocht worden. Mocht je de keuze moeten maken uit één van de bovenstaande soorten dan denk ik dat je met het toplood van Fox het beste uit de voeten kunt.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.